Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/15119307 www.bgdnes.bg

Певицата Екстра Нина: Българите мислим, че сме безсмъртни!

Трябва да има глоба, ако не ходиш на профилактичен преглед, категорични са известните

"Ние, българите, се смятаме за безсмъртни и може би мярка като глоба за собственото ни здраве би била уместна." Това казва певицата Екстра Нина по повод предложението отпреди няколко дни на зам. здравния министър Михаил Околийски хората, които не се преглеждат профилактично, да бъдат санкционирани.

Реклама

"Задължително е да се правят профилактични прегледи" - категоричен е актьорът и режисьор Михаил Петров. "Друг е въпросът, че джипитата би трябвало да се обаждат сами на своите пациенти, защото на техните компютри е записано колко време е минало от последния преглед. Лошото е, че личните лекари имат по над 1000 души пациенти. Как да процедират?"
"Може би за България е по-важна тоягата, отколкото моркова, и затова смятам, че глобата за пропуснат годишен преглед е справедлива" - казва Михаил Петров.


Според него се размива отговорността кого да упрекнеш за собственото си здраве.
Елементарният въпрос обаче остава. Ако всички два милиона българи, които не си правят профилактични прегледи, решат да си ги направят, какво ще се случи? Просто ДКЦ-тата ще блокират.


"Това, че сме немарливи и не отделяме време за собственото си здраве, по никакъв начин не ни оправдава" - казва Петров.
"Абсолютно задължително всеки човек, който мисли за собственото си здраве, да си прави преглед поне веднъж годишно, ако не и два пъти" казва либерото на женския национален отбор Жана Тодорова. Според състезателката това е превенция за по-нататъшни проблеми и спестяване на по-големи разходи за здраве. Самата Жана наскоро претърпя операция на коляното и смята, че може би е подценила здравословното си състояние и затова е стигнала до скалпела.


Бившият модел, настоящ блогър и ПР Венета Харизанова допълва:
"Българите са бедни и не могат да си платят елементарни задължения. Какво да говорим за медицински прегледи." Харизанова също смята, че профилактичните прегледи на всеки един български гражданин трябва да са минимум два пъти годишно. Дамата не е оптимистична от статистиката, че повече от два милиона българи не си правят профилактични прегледи.
"По-важно е да оцелееш, отколкото да се погрижиш за себе си" - коментира ситуацията в страната Харизанова.
Има точка в закона, според която всеки, който не се е явил на годишен преглед, може да бъде глобен между 50 и 100 лв.
"Това е още един начин държавата да изкара някой лев" - категорична е Екстра Нина.
"Трябва да се намери път, по който всеки сам да стигне до извода, че трябва да се грижи за здравето си. Въобще не е нужно да се глобяват хората. Трябва просто да се намери начинът хората да са загрижени за собственото си здраве" - казва Жана Тодорова.
Важна е превенцията според всички. Когато има превенция, рискът е по-малък и много болести могат да се предотвратят още в началото.

Четете още

Венета Харизанова се преби лошо с джет

Венета Харизанова се преби лошо с джет

Екстра Нина се контузи

Екстра Нина се контузи

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама