Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/17365316 www.bgdnes.bg

Писателят Иля Велчев: Радвам се, че Митко Щерев пак даде песните си на Лили Иванова

Един автор няма правото да забранява общ труд, трябва да се радваме да работим заедно

"Принципиално един от авторите на колективна творба няма правото да спира живота й. Така е по Закона за авторското право. Останалото е въпрос на емоции. За мен и на съвест."

Реклама

Това каза пред "България Днес" поетът, писател и режисьор Иля Велчев. Текстописецът на "Осъдени души" предпочита да не заема страна в конфликта между Лили Иванова и Митко Щерев. Композиторът забрани на примата да пее песните, чиято музика е съчинил. Миналата седмица изненадващо Щерев обяви, че вдига забраната, за може авторите на текста да изкарат пари от тях. Освен "Осъдени души", чийто автор е Вечев, в списъка са хитовете "Стари мой приятелю", "Хризантеми", "Нямо кино" и други.

"Не искам и няма да бъда съдник. Предпочитам да остане в мен онази красота на съзиданието тогава, когато тримата - поезия, музика, глас, сме били в едно сътворение", добавя Велчев, който желае да обръща повече внимание на добрите времена, когато взаимоотношенията между тримата са били в хармония.

"Никога не бих си позволил да лиша хората от вълнението, което изпитват, когато слушат песните ни на живо в неподражаемото изпълнение на Лили." Велчев сподели мнението си относно ограничението, което беше сложил композиторът и добавя: "В тъжната мъгла на конфликта между два таланта, на Лили и на Митко, се появява светъл лъч. Едни от най-хубавите ни, най-обичаните ни песни отново да влязат в неповторимия пряк контакт с публиката", допълни писателят.

Когато става въпрос за забрана на песни, светилото в българската литература и кино спомена и за едно от големите парчета на Емил Димитров - "Ако си дал", което бе цензурирано по времето на социализма.

"Песните не могат да бъдат забранявани едностранно освен по тоталитарен начин, какъвто беше случаят с песента "Ако си дал", която хората пренесоха със своята обич през времето", подчерта Велчев. "Сега тя не е само моя като поет и на Емил като композитор и изпълнител, а е повече на хората. Това моето верую не е само за песните по мои стихове, а за изкуството изцяло." Опитът на Велчев показва, че големите хитове винаги прескачат ограниченията и забраните. Каквото и да се направи, любовта на публиката към музиката не може да бъде преборена.

"Ако си дал" беше избрана за "най-великата българска песен" през 2014 г. През май стихотворението "Ако си дал" ще излезе в издание на The European Union Songbook Association.

Четете още

Край на войната! Митко Щерев разреши на Лили Иванова да пее "Осъдени души"

Край на войната! Митко Щерев разреши на Лили Иванова да пее "Осъдени души"

Митко Щерев: Миодраг Иванов се майтапеше с моя ръст и с парите ми

Митко Щерев: Миодраг Иванов се майтапеше с моя ръст и с парите ми

Реклама
Реклама
Реклама