Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1770302 www.bgdnes.bg

Няма кой да наследи Стояна и Калата

Войната между шефа на Сатиричния театър Калин Сърменов и звездите, на които намали заплатите преди Коледа, продължи с оставките на Павел Поппандов, Мария Статулова и Филип Трифонов, както и нови залпове в медиите през последната седмица. Поппандов обвини публично Милото, че е продал старата си баничарка на театъра, а Сърменов отговори, че колата не е била негова, а на автомобилна фирма, спечелила редовен конкурс, на която е рекламно лице, и тъкмо заради това е получил още по-ниска цена, за да превозва декорите на пътуващите представления.

Зад медийния скандал, който все повече заприличва на фарс, седят различните идеи за това какво представлява българският театър и как трябва да функционира. Сърменов защитава тезата, която Вежди Рашидов прокарва от назначаването си за министър на културата - изкуството трябва да произвежда пазарен продукт. Поппандов и Статулова пък настояват, че театърът не е консервна фабрика и държат на естетическия критерий и на творческата природа на артиста. Вместо да предизвикат отново обществен дебат на тази тема като през 2010 г., когато реформата в театъра предстоеше, конфликтът върна топката в полето на стари съперничества в трупата на Сатирата.

Реклама

Златното поколение на основателите на театъра хвърляше дълги години дебела сянка върху по-младите актьори и сега няма кой да поеме щафетата от Мутафова, Калоянчев, Парцалев, Анастасов и останалите големи имена, които публиката обожава. По ирония на съдбата Сърменов, който винаги изтъква пазарното значение на звездите, се лиши от най-известните имена в трупата си, които биха му носили печалба.

В хода на скандала няколко пъти бе споменавано името на една от най-талантливите и заети актриси в състава на театъра - Йорданка Стефанова. Макар и малко по-млада, тя е от поколението на Мария Статулова и Пламен Сираков, които влизат в Сатирата в края на 70-те и началото на 80-те. Въпреки че играе жената на Тодор Колев в "Господин за един ден", Стефанова не е така известна от киното като 8-9 години по-възрастните си колеги Павел Поппандов и Филип Трифонов. Затова пък е на сцената на театъра почти всяка вечер и заплатата й е увеличена, докато на останалите беше резната почти наполовина.

"Никой не коментира вдигнатите заплати, говори се само за намалените. Йорданка Стефанова е първата ни актриса. Не може тя да играе всяка вечер и да получава по-малко от онези, които въобще не стъпват в театъра. Това време свърши, вече сме 2013 година!" - категоричен е Милото. "И сто главни роли да имаш, пак можеш да ги провалиш, а с една малка роличка да направиш чудеса", контрира го Статулова.

"Вярно е, че косвено намесиха и мен в спора си - каза Йорданка Стефанова пред "България Днес". - Но искам да кажа, че моята заплата по принцип беше по-ниска от другите и г-н Сърменов прецени, че е време да ми я вдигне. Нормални са доводите му - все пак аз играя почти всяка вечер, разпределят ме и се старая да оправдая очакванията към мен. А това, че винаги ще има хора, които постоянно мрънкат и от нещо са недоволни, мен не ме вълнува. Безкрайно ме огорчава този безсмислен спор между колеги, които изключително много уважавам. Всеки един от нас е дал и ще дава много и на Сатирата, и на театъра като цяло. А и е нормално, когато работиш повече, и повече да получаваш. Вие не мислите ли така?"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама