Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18153909 www.bgdnes.bg

Народният изпълнител Илиян Йорданов: Янка Рупкина и Валя Балканска се спречкали заради "Калиманка"

Певецът разказва, че комунистическата партия е наложила "Излел е Дельо хайдутин" вместо песента на бургазлийката

"Валя Балканска също като Янка Рупкина има уникален глас, който се различава от гласовете на останалите изпълнители. Но по комунизма е имало едно спречкване между тях двете." Това каза за "България Днес" 40-годишният народен певец Илиян Йорданов. От близо две десетилетия той е дуетен партньор на легендарната Янка Рупкина. Йорданов е единодушно признат в гилдията като най-добрия изпълнител на шеговити фолклорни песни от Граовския край, откъдето е майка му, както и техният близък роднина Павел Сираков, прочут народен певец и изпълнител на фолклорния хит "Кацнал бръмбар на трънка".

Реклама

"При първата ни среща Янка Рупкина ме порази не само с нейната дълбока идентичност с фолклора, но и с гласовите си показатели. Това е феноменален глас, на световно равнище", категоричен е певецът.

"Нямам нищо против Валя Балканска. Да е жива и здрава жената, световноизвестна е. Но спречкването им преди години с Рупкина се дължи дали да бъде нейната "Калиманка", или "Излел е Дельо хайдутин" на Балканска. Но тогава по партийна линия е била наредено да се подкрепи песента на Валя Балканска. Причината е, че тогава Янка не е била партиец. И нещата са се обърнали в положителна насока към Валя Балканска. За мен обаче Янка Рупкина е носителка на божи дар и е много по-силна певица от Валя Балканска", смята родственикът на незабравимия Павел Сираков.

Изпълнителят коментира за "България Днес" и публичния скандал, който гръмна, след като попфолк звездата Мария обвини колежката си Теодора, че е присвоила нейна песен.

"С Теодора сме от една музикална компания. Не това обаче е причината да съм на нейна страна. Не познавам в детайли спречкването между нея и Мария заради преплитане на интереси. Те бяха в обтегнати отношения и преди скандалът да стане публичен. Не е моя работа да се бъркам, но аз защитавам Теодора, защото тя е емблематична певица. Освен това е и много добър човек, с прекрасен характер. Много хубави неща мога да кажа и за известния продуцент Ненчо Касъмов, който е не само изключителен родолюбец, но и най-добрият изследовател на нестинарството у нас", разкри дългогодишният творчески партньор на Янка Рупкина.

Над 15 години Йорданов е много близък до изтъкнатата египтоложка Деница Такева. Красивата дъщеря на телевизионера Иван Такев напусна много рано този свят, а причините за внезапната й кончина все още не са напълно изяснени.

"Запознахме се на един концерт във Военния клуб в София, на който пяхме с Янка Рупкина, и си допаднахме много. Деница беше пълна с мечти, енергия и желание за живот. Грееше като звезда! Много ми е разказвала за нейната голяма страст - египтологията. И когато разбрах, че е починала, бях като ударен от гръм. Дни наред не можех да заспя, все тя ми беше пред очите", спомня си народният певец.

Реклама

Илиян Йорданов има и своя версия за ранната смърт на щерката на Иван Такев, която силно се различава от тиражираната в медиите. По думите му непосредствена причина за мъчителния край на чаровната египтоложка станала... египетска бактерия на няколко хиляди години.

"Нейната смърт е огромна трагедия за родителите й. На погребението имаше много хора, всички плачеха... Не издържах и си тръгнах от опелото в църквата, защото не бих могъл да понеса гледката как я спускат в гроба. Още като я видях в ковчега, ми стана лошо, почувствах, че ще загубя съзнание, че ще получа удар", описва мъката от загубата на близката си приятелка изпълнителят.

Деница Такева погубена от египетска бактерия

"Тя се е разболяла при разкопки в Египет. Тогава са намерили златни накити. Златото по принцип не е токсично. Има обаче една бактерия, която датира още отпреди 2000 години и е много токсична. Чудя се защо не са й дали ръкавици. Не знам дали има ваксини срещу тези силно токсични бактерии, чието действие не започва веднага, след като са попаднали в организма. Те причиняват отравяне на кръвта. С две думи - това е печално известното "проклятие на фараона", убеден е певецът Илиян Йорданов.

"Деница е пипала тези златни накити и след като се връща в България, се почувствала недобре на морето. Прибира се в София, става й лошо, родителите й викат Бърза помощ, откарват я в "Пирогов", правят й изследвания и се установява, че има отравяне на кръвта - сепсис. Правят й хемодиализа, но тя явно се оказва недостатъчна", твърди Илиян Йорданов.

Четете още

Янка Рупкина съгласна Бьорк да пуска "Мистерията на българските гласове"

Янка Рупкина съгласна Бьорк да пуска "Мистерията на българските гласове"

Янка Рупкина СЕ ВЪЗСТАНОВИ след операцията на жлъчката

Янка Рупкина СЕ ВЪЗСТАНОВИ след операцията на жлъчката

Янка Рупкина благодари на Господ, че е жива

Янка Рупкина благодари на Господ, че е жива

Янка Рупкина го закъса, оперираха я от жлъчка

Янка Рупкина го закъса, оперираха я от жлъчка

Реклама
Реклама
Реклама