Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16721210 www.bgdnes.bg

Янка Рупкина благодари на Господ, че е жива

*52 години след самолетната катастрофа, в която загива Паша Христова 

*Винаги ще помня този ден и никога няма да забравя ужаса, казва певицата 

"Благодаря на Господ, че съм жива!"

Това изповяда пред "България Днес" легендарната певица Янка Рупкина. Тя още не може да повярва как е оцеляла в самолетната катастрофа, в която загиват Паша Христова и други артисти преди 52 години.

Инцидентът става на 21 декември 1971 г., когато група български музикални изпълнители, сред които Янка Рупкина, Паша Христова, Мария Нейкова и Борис Гуджунов, пътували за Алжир. Силен страничен вятър и повреда в самолета предизвикват инцидент, при който някои български музиканти загиват. Рупкина остава жива, но ръцете й изгарят до лактите, краката - до коленете. Изгорено било и лицето на легендарната изпълнителка и дълго след катастрофата Янка нямала вежди и коса. Голямата трагедия не пречупва Рупкина и тя продължава напред. Вярва, че е целуната от Бога, и е благодарна, че е останала жива.

Реклама

"Винаги ще помня този ден и никога няма да забравя ужаса, който изпитвах тогава! Щастлива съм, че след тази тежка катастрофа останах жива и вече много години пея на хората. Жалко, че тогава си отидоха много мои колеги. Някои неща никога не могат да се изтрият от съзнанието, но е важно човек да остава силен, да превъзмогне болката и да продължи живота си", разказа 85-годишната Рупкина.

Легендарната изпълнителка споделя, че въпреки случилото се не се страхува да лети. След катастрофата, докато все още не се е възстановила, Янка се качва в самолет и заминава за концерт. "Не ме е страх от самолети след катастрофата. Винаги съм обичала и продължавам да обичам да летя. Веднага щом излязох от болницата, заминах на концерт. При първото ми излизане на сцена след инцидента бях с перука и изкуствени мигли, а обгорелите ми крака маскирахме под престилката. Ако тогава бях останала вкъщи, щях да се съсипя и никой нямаше да помни Янка Рупкина", категорична е певицата.

Обичаната артистка разказа, че обикновено събира най-близките си в деня на инцидента в ресторант. За да почерпи за нейно здраве и Бог да прости загиналите й колеги. Тази година Янка събра само семейството си, защото се възстановява след операция на жлъчката.

"Заминах в Бургас, дойдоха и сестричките ми. В домашна обстановка почетохме втория ми рожден ден - деня, в който оцелях. Спомнихме си и за колегите ми, които загинаха. Над 50 години минаха, а мъката не намалява", завършва изпълнителката, която трупа популярност с трио "Българка".

Четете още

Янка Рупкина на косъм от брак с Джордж Харисън от "Бийтълс"!

Янка Рупкина на косъм от брак с Джордж Харисън от "Бийтълс"!

Янка Рупкина проговори за БЛИЗКИТЕ си отношения с Гунди

Янка Рупкина проговори за БЛИЗКИТЕ си отношения с Гунди

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама