Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18963363 www.bgdnes.bg

Директорът на Народния театър Васил Василев: Преговаряме с Изабел Юпер

Народният театър преговаря за Изабел Юпер. Това каза директорът на Народния театър - Васил Василев на пресконференция.

Той отчете две положителни години, откакто е на поста директор на Народния театър "Иван Вазов".

Реклама

"Работя с една от най-добрите европейски трупи и това не е само мое мнение, а и на всички големи режисьори, които поставиха на нашата сцена", каза Василев.

Към днешна дата той отчете, че за двете години е имало 268 000 зрители, 1 500 играни спектакли, като новите заглавие са 28. "Имаме и 26 награди в последните две години и 40 номинации за призове", допълни още Василев.

Главният драматург Мира Тодорова заяви, че стремежът им е да утвърдят Народния театър в световния контекст на обмен, идеи и практики чрез български и чуждестранни спектакли, български и чужди режисьори, млади и по-утвърдени имена.

На 9, 10, 11 и 12 октомври ще се играе премиерният спектакъл "Медея" по Еврипид на режисьора Деклан Донелан.

"Всеки спектакъл може да побере единствено 120 човека", уточни Тодорова и разказа, че Медея е реална жена, която е изправена пред много трудно предизвикателство, което е много показателно за нашия свят. По думите й това ще е една съвременна и много различна форма на "Медея".

През новия театрален сезон ще гостуват световни имена, които не за първи път ще бъдат в България. Сред тях е и Джон Малкович, който се завръща на българска сцена с премиерата на "Оръжията и човекът" по текста на Джордж Бърнард Шоу, чиято премиера ще бъде на 7 и 8 ноември.

Реклама

Текстът е писан през 1893 г., завършен е през 1894 г. Първата премиера е в Лондон, след което е поставен веднага на Бродуей в Ню Йорк. Именно това е текстът, който прави Бърнард Шоу популярен и успешен. Това е един от най-поставяните текстове на Бърнард Шоу. А онова, което вълнува Малкович, е, че вече войната не се свързва с идеята за героизъм, за жертва. Чрез романтичната антивоенна комедия, Малкович иска да видим проблемите на нашето съвремие.

Предстои и един мега проект, който ще се реализира на 29 януари 2025 г. - пиесата "Хеда Габлер" от Хенрик Ибсен. Главният драматург издаде, че докато тече действието на Голяма сцена, ще се развиват паралелни реалности на много локации в града - разгърнати сцени в кафенета, художествена галерия, които ще се случват в реално време и зрителите ще могат да ги гледат.

Предстоят и много интересни български проекти. Единият е на театралния режисьор Иван Пантелеев, като това ще бъде третата му режисирана постановка за Народния театър.

"Искаме всяка година да каним един от доайените на българския театър и догодина през май това ще е Недялко Йорданов с текста си "Убийството на Гонзаго", обяви главният драматург.

От Народния театър разкриха, че водят преговори за гостуването на френската театрална актриса Изабел Юпер, които, обаче, все още са в много ранен етап.

Четете още

Радина Кърджилова става Медея

Радина Кърджилова става Медея

ИЗНЕНАДА! Актрисата, която изигра Путин, не спечели "Аскеер"

ИЗНЕНАДА! Актрисата, която изигра Путин, не спечели "Аскеер"

Реклама
Реклама
Реклама