Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/3033822 www.bgdnes.bg

Богата простачка! (Гаджето на олигарха Абрамович расистка)

Некоронованата руска принцеса Дария Жукова сътвори чутовен расистски скандал.
Изгората на олигарха Роман Абрамович забърка грандиозна каша с политически привукс с интервюто си за интернет изданието за мода и култура Buro 24/7. Свърхбогатата 32-годишна глезла разбуни духовете не толкова с проницателни думи и запомнящи се послания, а със снимка. На фотоса красавицата е поседнала върху кресло, чийто постамент представлява легнала по гръб гола чернокожа жена с вдигнати нагоре крака. Въпреки че става дума за арт фотография и Даша е поканена за интервю в качеството й на шеф на руския център за съвременна култура "Гараж", организации за борба с расизма и десетки влиятелни издания отвъд океана скочиха яростно срещу нея.
"Съзнателно или не, провокацията излиза точно в Деня на Мартин Лутър Кинг, който се отбелязва всеки трети понеделник на януари", коментира британският "Гардиън". За американците легендарният лидер на Движението за граждански права на чернокожите в САЩ от 60-те години на миналия век е икона и подобен скандал именно на този ден трудно може да бъде простен на Жукова, отбелязват анализатори. Първоначално екстравагантната снимка бе качена в Инстаграм от собственичката на Buro 24/7 Мирослава Дума и веднага предизвика гневни реакции, а едва след публикуването в сайта на изданието фотосът бе премахнат от социалната мрежа.
"Кадърът унижава достойнството на чернокожите жени и демонстрира превъзходството на бялата раса", гласят част от най-безобидните коментари по адрес на Дария. На снимката гаджето на Абрамович е с бяла риза, светлосини джинси и боси крака с червен лак на ноктите. На целия този светъл фон на пода безпомощно лежи чернокожа жена с къси кожени панталонки, ботуши и ръкавици до лактите. Най-крайна в оценките бе американската организация за свобода на жените. Оттам директно обвиниха Жукова в расизъм, която засега запазва пълно мълчание и не е коментирала по никакъв начин яростната атака срещу нея. Авторите на снимката се извиниха и заявиха, че предпочитат изображението да бъде приемано като авторски проект, а не като расова дискриминация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама