Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4909884 www.bgdnes.bg

Азис се гаври с кмета на Копривщица

Иво АНГЕЛОВ

Фолкпевицата Преслава и колегата й Азис изригнаха срещу решението на кмета на Копривщица попфолкът да бъде забранен на местния събор.


Двама от най-популярните изпълнители в музикалния жанр иронично и снизходително коментираха забраната, която буквално взриви обществото през последните дни.

Реклама


"Не мога да се успокоя, не спирам да плача", заяви Преслава на въпроса на Азис дали се е разстроила от странната забрана. "Моля те да се успокоиш... Все някой ден ще ни поканят и нас на това "бляскаво" събитие", изригна иронично костинбродският славей, но добричлийката го попари с още по-пиперливо изказване: "Не знам, губя надежда вече".


"Ей сега ще си разбия главата в стената от яд...", каза още Васил, приемайки на шега решението на местния първенец. "Ама стига сега си ме тревожила и мен. Няма пък, ще пеем някой щастлив ден в Копривщица. Даже пред общината", заяви на колежката си гласовият изпълнител. А Преслава завърши полушеговития и полусериозен коментар по темата с изречението: "Ще се опитам да бъда силна, но няма да спра да мечтая и да чакам този миг!".


Кметът на Копривщица Генчо Герданов забрани чалгата за 4 дни. Забраната ще важи, докато се провежда Национален събор на българското народно творчество в Копривщица.


"Мисля, че няма нещо, по-логично от това. При подписването на договорите с всички, които ще се занимават с търговска дейност по време на събора, ще се представя заповедта за забрана, санкциите за нарушаването й ще бъдат от 50 лева до 100 лева", уточни Герданов.


Съборът започва на 7 август на поляните в местността Войводенец над Копривщица, като се очаква на него да се съберат над 12 000 изпълнители от цялата страна. Фолклорното събитие се провежда веднъж на пет години от 1965 година насам.
Решението на кмета на Копривщица обаче предизвика напрежение в попфолк средите. Изпълнителите масово възнегодуваха, че се забранява само един стил, а за другите няма никакви рестрикции.


Социалните мрежи буквално се взривиха от коментари, които осмиват заповедта на Герданов. "Чалгата - обичайното оправдание за простащината и неграмотността на народа. Стилът музика ще да е виновен. Затова слушайте "Хиподил", които пеят за гениталии, слушайте лигав европейски поп и гледайте голотиите на Лейди Гага, слушайте американски рап, където подтикват към насилие... А и от тази заповед разбирам, че мога да отида в Копривщица и да си надуя сръбско от 80-те или турски ориенталски маанета например. Ако във въпросната община имаха поне малко компетентност, можеха чисто и просто да напишат "Забранява се пускането на всякакъв друг стил музика освен български фолклор", гласеше един от най-емоционалните коментари.

Кали:

Това е дискриминация!

"Забраняването на попфолка е нещо ужасно и мога да го нарека дискриминация. Само като си помисля, че някой може да направи нещо подобно, и се ядосвам. Много е обидно." Това емоционално заяви пред "България Днес" фолкпевицата Кали. "Нали все ни казват, че живеем в свободна държава? Нали все ни казват, че комунизмът уж си отишъл? Забраняването на музикални стилове и налагането да се слуша само българска естрада се случваше точно през комунизма. Писнало ми е от такива псевдоинтелектуалци, които само сочат с пръст попфолка, а сигурно имат доста чалга истории в живота си. Честно казано, идва ми да запаля колата, да отида в центъра на Копривщица и да надуя някоя песен от нашия жанр", каза още изпълнителката.

Реклама
Реклама
Реклама