Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/4910232 www.bgdnes.bg

Сандра Алексиева, новата кулинарка на БНТ: Яденето е новата религия

Допреди дни Сандра Алексиева бе едно от най-популярните имена в интернет за всеки човек, който обича да готви. Наричаха я "сладката кулинарна фея", защото именно тя стои зад някои от най-популярните кулинарни сайтове - включително www.1001recepti.com. Във Фейсбук страницата си има над 240 хиляди последователи! Сега Сандра вече ще бъде едно от най-новите лица в сутрешния блок на БНТ, където ще води кулинарна рубрика. Пред "България Днес" Алексиева разказа как приема новото предизвикателство.

Бисерка БОРИСОВА

- Сандра, честито ново предаване! Изненадахте ли се, че националната телевизия се спря именно на вас за новата си кулинарна авантюра?
- Изненадах се, разбира се! Отдавна си мечтаех за интересно кулинарно предаване. Години наред си представях как един ден ще водя закачлива рубрика. Толкова много исках това да ми се случи, че когато наистина се случи, бях тотално шашната, не можех да повярвам, че е истина, и дори не можах да се зарадвам както трябва. Но вече няма връщане назад! Аз съм Сандра, уважаеми зрители! И ще направя всичко, за да ви изненадам и зарадвам.
- Кръстосвате в ефира черпаци с Ути Бъчваров и други популярни телевизионни кулинари. Притеснявате ли се, че ще ви сравняват с тях?
- Нямам никаква сценична треска или притеснения. Кулинарията е изкуство, а най-големият й чар е, че всеки ден научаваш нещо ново. Сигурна съм, че и Ути да попитате, и той ще ви каже същото. Не тръгвам с идеята да завладявам светове и да показвам колко съм добра, а по-скоро да се уча и да показвам на хората наученото.
- Криза е в България, но супермаркетите и пазарите са винаги пълни с хора. Българинът обича ли да яде?
- Изключително много обича да яде! И то в количества, които не съм сигурна, че са много здравословни. Българинът е лаком човек, чревоугодник. Обича традициите си и националната си кухня. Затова никога не пречи една телевизия да има още една кулинарна хитринка и още едно такова предаване. Хората обичат да гледат храна. Храната сплотява - това ни е част от народопсихологията. Храната в години, в които религията днес няма силно влияние, се превръща в новата религия. Защото, когато хората седнат на масата и на тази маса има много добре направени ястия, на тях спира да им пука другият до каква степен е различен от тях. Щом могат да седнат на една маса заедно, значи винаги ще намерят начин да се разберат.
- С какво вашата рубрика ще бъде по-различна от останалите кулинарни?
- Идеята е рецептите да са много лесни, много достъпни като финансови средства. И да имат хитринка в себе си. Да са нещо различно от това, което се очаква. Всяка една рецепта ще бъде по някакъв начин нестандартна. Ще се постарая хората да разберат стъпка по стъпка какво правим. В сутрешен блок никой не седи с лист и химикалка в ръка, а си върши и други неща - облича се, бърза за работа. Затова трябва да покажа нещо - до такава степен лесно и смилаемо, че хората да могат да го запомнят и разберат, без да си записват.
- Всяка жена, която държи на килограмите си, се страхува да готви, защото ще опитва гозбите и ще надебелее. Вие имате ли проблем с килограмите?
- Задължително опитвам всяко нещо. Затова с кантара сме в непрекъсната война и спорове. Не съм качила килограми, но с цената на сериозна битка, която се надявам да не загубя.
- Кога започнахте да готвите?
- Още от малка се интересувах от кулинария, но никога не съм си представяла, че в даден момент това мое хоби ще се превърне в работа и бизнес. В четвърти клас направих пълнени чушки с ориз и кайма. И моето семейство беше изключително гордо с това мое кулинарно завоевание! Спомням си, че поканиха дори съседите вкъщи, за да се похвалят с моите чушки.
- Мислех, че заради мъж сте започнали да готвите?
- О, не, не! Имах едно гадже, което ми беше казало: "Много хубаво готвиш, но не е като майка ми!". Побеснях! Казах, че никога няма да си хвана мъж, който рекламира по този начин майка си и нейното готвене. Въпрос на чест! Ха-ха!
- Вярно ли е, че любовта на мъжа минава през стомаха?
- Ами то и любовта на жената минава оттам! Така че и мъжете трябва да запретнат ръкави, ако искат да им се обърне внимание. Ако има нещо, което може да ме отврати от един мъж, с когото току-що съм се запознала, то е въпросът: "Кога ще ми сготвиш?". Разбирам, че се занимавам с кулинария, но това не ме прави длъжна да сготвя на всеки човек, с когото се запозная. Ако някой на първа среща ме попита такова нещо, значи никога няма да му сготвя. Това е извънредно нахалство! В същото време много ценя мъжете, с които се запознавам, да ми казват: "Искаш ли аз да ти сготвя?", "Много държа аз да ти сготвя". Към тях съм много благосклонна.
- Не ви ли дразни като професионалист това, че някой аматьор ще ви се мотае в кухнята?
- Не, оценявам усилието и старанието. Всъщност изобщо не съм претенциозна по отношение на храната.
- Има ли нещо, което не можете да ядете?
- Само няколко неща са - люто и пача. Пачата не мога да я търпя! Не мога да я помириша, да я гледам на масата. С пачата имам откровен конфликт.
- Ако ви накарат сега да сготвите пача в ефир, какво ще направите?
- Ще я сготвя, но няма да я опитам.
- На кое ястие не можете да устоите?
- Обичам да приготвям десерти, в това съм най-добра. Но ако трябва да избирам между шоколадово суфле и добре направена пържола - десертът няма никакъв шанс. Винаги ще избера месото.
- Кои са задължителните неща, които всеки българин трябва да умее да готви?
- Сарми и пълнени чушки, капама и питка за Бъдни вечер. Това са четирите неща, които са задължителни. После идват козунак и баница. Те не само са вкусни, но са част от историята ни.
- Напоследък много се говори за здравословно хранене. Това обърква ли готвачите - особено за хранене без глутен?
- Трудно е без глутен, особено при десертите. На всеки няколко години тенденцията при храненето се сменя и излиза нов слух, че това или онова е вредно, от това или онова се дебелее или отслабва. Това са пълни глупости. Единственият начин човек да се грижи дългосрочно за здравето си е да се храни балансирано, в умерени количества, с качествени продукти. Без глад, тормоз, страдания, налагане на ограничаващи тенденции.
- Вие сте млада, свежа, хубава. Казват ли ви, че сте "сладка като захарче"?
- Казват ми "Ваше сладкишество". Така са ме наричали много хора. Но явно храната ми им изглежда по-сладка от мен. Едно бивше гадже, пред което се появих с една тава руло "Стефани", ми каза: "Съжалявам, скъпа, много те харесвам, но рулото ти е толкова вкусно, че ако трябва да избирам между него и теб, ти нямаш никакви шансове". Това беше неговият начин да ми направи голям комплимент, макар и нескопосано. Беше много смешно.
- Доколко са важни външният вид на готвача и на храната, за да се харесат на хората?
- Хората се хранят първо с очите. После с вкусовите рецептори. Но ако храната не е приготвена добре, добрият външен вид на готвача не спасява положението.
- Коя е най-лесната и бърза вечеря, с която да впечатлим ново гадже?
- Ако сме много на зор откъм време, бих заложила на виното! Една бутилка хубаво вино винаги върши отлична работа! Ако имаме още малко време - добре приготвена пържола към виното е идеален вариант.
- Сметаната върху голо женско тяло може ли да бъде изпитана рецепта за омайването на мъж?
- Прекалено клиширано е! За да впечатлим някой мъж, трябва да измислим нещо по-оригинално, да се постараем малко повече.
- Ако искаме да си отмъстим на някого, какво да му сервираме?
- Нещо много люто например! Наистина ще го изпотим. В някои случаи и омар върши работа - наистина се яде трудно и изисква малко предварителни умения.
- През последните години кулинарията стана обект на много хитови игрални и анимационни филми. Ако можеше да си изберете да сте герой в някой от тях, кой щеше да е филмът?
- ДСредиземноморска диетаУ! Уникален филм! Няма такъв смях! Цяло руло "Стефани", собствено производство, давам, за да мога да бъда някой от главните герои там!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама