Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5211407 www.bgdnes.bg

Теди Москов: Синът ми и колегите му ще я правят, аз ще гледам

Напролет възкръсват култовите нови серии на шоуто „Улицата“, разкри пред „България Днес“ режисьорът му - театралната легенда Теди Москов.


„В момента водя преговори с БНТ за предаването, което зрителите ще гледат всяка седмица. За съжаление първият епизод трябваше да бъде излъчен в новогодишната програма, но не успях навреме да намеря спонсори и го отложихме за през пролетта“, сподели талантливият постановчик. Той припомни, че последно „Улицата“ се излъчвала по Нова телевизия, но този път той предпочел БНТ, в която за първи път видяхме шоуто.
„Спряха предаването по финансови причини. Смятам, че може да са били и политически. Всичките излъчени епизоди бяха 11. Сашо Дончев и Нова тв ми подадоха ръка за една серия - последната, но някак си после не продължихме. Сега търся спонсори и продуценти. Имам морален ангажимент към БНТ, но и към Нери Терзиева и нейната телевизия. Ако нещата се закучат, ще пусна първия епизод на 1 април, една много знаменателна за българите дата - ден на лъжата“, закани се Москов. Според него този път „Улицата“ ще изненада почитателите си с нови актьори, които носели различен дух от предишните, защото просто времето, в което живеят, е друго.

Реклама


„Изпитвам носталгия по времето, когато беше нужно точно това предаване. Сега е различно, може би времето е по-криминално от преди“, през смях споделя Москов. За новите серии този път той разчита на сина си Иван, който стана миналогодишен носител на „Аскеер“. „Той и неговите колеги са много талантливо поколение. Сега съм решил те да отговарят за сценария, може и за режисурата, за актьорската игра, за всичко. Аз само ще гледам и ще се наслаждавам“, продължава театралът.
През лятото „Улицата“ възкръсна като мултимедиен спектакъл в НДК и събра хиляди зрители в две поредни вечери в претъпканата зала 1 на Националния дворец на културата. Историята се повтори и през есента. Режисьорът Теди Москов все пак не се е отказал напълно от идеята да се занимава с театър.


По думите му пак ще прави нещо подобно като представление, но то нямало да се играе на сцената, а между музиканти от бигбенда на БНР. „Ще си спазя обещанието, което дадох на „Аскеерите“ и няма да се занимавам повече с театър. Но това, върху което сега мисля, не е точно театър, а театър в радиото, при това с радиозрители“, обясни режисьорът. „Януари ще е месец и за такъв тип срещи с хора, които могат да се заинтересуват от идеята“, казва режисьорът. Междувременно той продължава да прави сценарии и за два филма по различни спомени на майка си - писателката Рада Москова, и брата на дядо му - Атанас Москов.


„Интересен е животът на прадядо ми, който е бил нещо като индикатор за политическите кривини в България и Белгия през 30-те години на миналия век и на комунистическата уродливост у нас след 1944 година. В момента се занимавам с такъв род текстове, но ще продължа и след празниците, само че с исторически консултант - твърде обемен е материалът и чисто художественият му прочит не е за пренебрегване. Все пак не съм човекът, който разбира от всичко. Трябва да се доверя и на други професионалисти“, скромен е един от най-гениалните ни режисьори Теди Москов.

Теди пише книга за живота си

Теди вече е започнал да пише биографичната си книга, научи „България Днес“. „Това ще е много дълъг процес. Нахвърлял съм някакви неща, които съм пратил на приятели за мнение, но вече ми е време и за биография“, сподели Москов. В книгата си авторът ще разкаже за своите творчески върхове и падения, както и за лични преживявания, които не е споделял пред колегите.
„От 50 и повече пиеси, които съм поставял, само около десет са от други автори. Останалите са от мен. Имам и съавторство с други хора. Но като цяло винаги има какво да споделя с хората, които искат да се занимават точно с моето изкуство“, смята Теди Москов.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама