Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5222267 www.bgdnes.bg

Матия Сбраджа снима в София една сцена с двама режисьори за “Под прикритие”

Актьорът, син на

италианска принцеса,

играе в “Страстите

Христови”

на Мел Гибсън

Oще в първите секунди един от главните герои в “Под прикритие” е убит. Ключова роля в сюжета започва да играе друг персонаж, който доскоро е бил внедрен в турската мафия. Полицаите, които гонят лошите, вече са с един по-малко, защото справедливият комисар Попов лежи в ареста за убийството на ексцентричния злодей Джаро. Това засега се знае за сюжета на новия сезон на сериала, който зрителите чакат да се появи всеки момент пак по БНТ.

В историята обаче ще има още един герой – мистериозен италианец. За да влезе в ролята му, специално за българския сериал в София идва актьорът Матия Сбраджа. Той остана в страната ни малко повече от 24 часа, но с достатъчно опит зад гърба си един снимачен ден му бе достатъчен, за да направи няколкото важни сцени, заради които прелетя разстоянието от Рим до столицата ни.

Реклама

“Заснех една сцена с двама режисьори. Това се случва и в Италия - когато сериалите са дълги, имат няколко режисьори. Само за един ден е трудно да се запознаеш с всеки - екипът е голям, но го има усещането, че заедно работят от дълго време. Истината е, че

на снимачната

площадка не се

разбира в коя

държава си

– така и трябва да бъде”, разказва актьорът.

Той самият често е канен да снима екшъни и тв поредици. Преди да дойде в София, работи в тв сериал, в който играе сериозен мафиот. “Не намирам много прилика с това, което се правеше преди – като в “Октопод” например, защото по това време историите бяха много по-прости, лесни. А сега всичко се преплита. По-забавно е да играеш днес в подобни сюжети, които са многопластови”, казва Сбраджа.

За 30-те години, в които работи пред камера и на театрална сцена, той идва да снима няколко пъти в България. А и във филма, с който най-често свързват името му, също работи с българи. Това може би е и най-големият успех и за тях самите, защото с Матия Христо Шопов и Христо Живков участват в дълго обсъжданaта драма на холивудската звезда Мел Гибсън “Страстите Христови”.

Филмът проследява детайлно последните 12 часа от земния живот на Исус Христос, а

Сбраджа е в ролята

на могъщия

първосвещеник Каяфа

Снимките отнемат около девет месеца, а подготовката за тях е впечатляваща. “Имахме много репетиции на маса с Мел Гибсън, на които само четяхме сценария. После около месец учихме арамейски”, спомня си актьорът. Това е езикът, на който се смята, че е говорил Исус, и всичките реплики в “Страстите Христови” са на него. “За нас, италианците, е доста сложен език, особено произнасянето на някои думи със звука “кх”, разказва Сбраджа.

След като се подготвя със сценария, целият екип на филма се отправя към град Матера в Южна Италия, където трябва да започнат снимките. “Там всяка сутрин в продължение на 5-6 дни имахме срещи в голяма зала с Мел, който ни показваше таблото с героите и как те се развиват в сюжета. Тогава започнаха мъките - всеки ден беше леденостуден и беше много трудно да играеш, особено на друг език. Представете си - на върха на хълм, докато яздиш кон”, описва преживяванията си Матия. Заради ниските температури всеки ден на поне един или двама от актьорите им се налага да отиват в линейката, която стои неотлъчно на снимачната площадка. В Матера екипът работи 3 месеца и половина, а после се мести в киностудията “Чинечита” в Рим, където прекарва още 6 месеца.

За да изглежда всичко автентично, актьорите са облечени в специални костюми и носят тежък грим. “Моят отнемаше 3 часа на ден, а на други – много повече. Например

Реклама

до 12 часа бяха

необходими за грима

на Джим Кавизъл,

който влезе в ролята

на Исус Христос

Беше му обичай да заспива по време на грим”, усмихва се Матия.

Той си партнира с българските актьори в кадрите, които показват осъждането на Христос. Заради тази сцена всеки ден в продължение на 10 дни на едно място се събира масовка от 2500 души – това е огромната тълпа, която настоява за смъртната присъда на Исус. Тук Христо Шопов се появява като Пилат Понтийски - прокуратора на римската провинция Юдея, а Христо Живков е Йоан – един от учениците на Исус.

“И двамата са страхотни актьори, много ми харесаха. А за Мел Гибсън моята жена знае по-добре какъв човек е, защото, докато аз работех пред камерата, тя си говореше с него и станаха приятели”, смее се Матия.

Той е участвал в не един и два касови филма, партнирал си е със светила на италианското и световното кино като Джан Мария Волонте, Алберто Сорди, Лаура Антонели, Хийт Леджър, Шарън Стоун, Орнела Мути, Ума Търман, Кейт Бланшет, Катрин Зита-Джоунс, Джордж Клуни. Не по-малко интересен е и личният му път. Матия е син на един от най-големите театрални актьори и режисьори в страната – Джанкарло Сбраджа, а майка му принцеса Есмералда Русполи

произхожда от

един от най-старите

благороднически

родове в Италия

Ето защо семейството живее в огромен замък – построен от Андреа Паладио - най-значителния ренесансов архитект от Северна Италия, смятан от мнозина за твореца, оказал най-силно влияние върху класическата архитектура след Ренесанса. Всички стени и тавани в сградата са изрисувани от Паоло Веронезе – виден представител на Венецианската школа. “Имахме много слуги, коне, кучета. За всеки рожден ден на малката ми сестра в градината се устройстваше истински лунапарк с всякакви влакчета и люлки”, разказва за детството си Матия.

Решението да тръгна по пътя на родителите си идва естествено за него. И баща му, и майка му са артистични натури - тя играе в “Авантюрата” на Микеланджело Антониони, лейди Монтеки в “Ромео и Жулиета” на Франко Дзефирели, в много други. “Реших да стана актьор, защото не засичах често баща ми през юношеството си - той никога не беше вкъщи, постоянно работеше. Като всяко дете, което обича родителя си, го следвах през целия си живот. Накрая започнахме да работим заедно - направихме много постановки. В тях той ме режисира, аз го режисирах - и така 15 г.”

За майка си, която след актьорството става художник, Матия разказва, че била най-красивата жена в цяла Италия. “С нея имахме странна връзка - обичахме се, но характерите ни бяха толкова различни, че се карахме. Както баща ми, и нея я нямаше често вкъщи – тя следваше него, а аз - тях”, казва Матия.

Сега той е щастливо женен за рускиня. Двамата са заедно от 20 години и често пътуват до Москва. Това и е мястото, към което се отправи малко след София в края на миналата година. “Жена ми има бизнес там, но много ни харесва и за почивка”, казва италианският актьор.

Реклама
Реклама
Реклама