Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/5226540 www.bgdnes.bg

Великата актриса Стоянка Мутафова с травма на крака, куцука на сцената.

"Прогледнах и сега съм като нова! Надявам се и с лявото ми око да стане чудо както с дясното, на което си махнах пердето."
Това сподели голямата актриса Стоянка Мутафова, която дни преди Коледа оперира едното си око при офталмолога д-р Даскалов. За радост на всички операцията се оказа успешна за 93-годишната жена.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Реклама


Днес на екранната Г-жа Стихийно бедствие й предстои рутинен преглед в клиниката.
"Е, разбира се, че няма да прогледна като 16-годишна, но със сигурност вече виждам хората добре, не съм в онази "боза", която беше пред очите ми толкова години. Имам нещо като леща в окото. Направо си се чудя на акъла защо съм отлагала толкова дълго операцията. Ами защо? Защото все ме е страх и не понасям болниците", смее се Стоянка.


Актрисата с години четеше с огромна лупа или учеше реплики за пиеси, като ги слуша четени от друг човек. Въпреки това не искаше да се оперира.
"Знаете, че никога не съм ползвала суфльори. Справях се сама, ама е много трудно. Сега почти постоянно гледам телевизия, не мога да се нарадвам - от шоутата, в които пеят децата, до "Столичани в повече". А там все си намирам недостатъци", смее се на себе си Мутафова.


Според нея единственият плюс на това, че не е виждала дълго време, бил, че така не забелязвала бръчките си, които сега й се сторили доста повече от очакваното.
"Знам, че съм стара, ама като се гледам на екран, все си мисля, че може нещо да попроменя в себе си, макар че не съм суетна", продължава да се шегува актрисата.
Само след ден тя отново ще застане пред камерата на "Столичани в повече", който в последните години се оказва най-успешният БГ сериал. "Колегите много ми се радват, че сега ги виждам в подробности. Дори си правят майтапи с мен", забавлява се Стоянка.


На 2 февруари, живот и здраве, Мутафова ще посрещне 94-ия си рожден ден в Берлин с представление на "Госпожа Стихийно бедствие", а дни преди това ще излезе на любимата си сцена в Сатиричния театър с представления на "Скакалци" и "Столетие мое". В Берлин, Мюнхен и Нюрнберг актрисата ще е от 2 до 8 февруари.
"Знам, че ще ме изненадат с торта с моя лик за рождения ден. Но каквото и да е, все съм щастлива от любовта на хората. Тя ми е най-важният подарък от съдбата, както и дъщеря ми Муки", каза още Стояна.
"Все казвам на мама да поспре, да не се изморява, на възраст е, ама тя не слуша. Чудо става с нея, като се качи на сцената или има някакъв ангажимент - изправя се и само напред. Понякога аз се чувствам като нейна майка", смее се на силния дух на майка си Мария Грубешлиева.


Именно по време на последното представление на "Скакалци" в неделя вечерта се видя, че Мутафова има нов проблем - левият й крак е бинтован и не може да ходи нормално. На сцената на Сатиричния театър в София голямата актриса куцукаше и видимо изпитваше затруднения да се движи - затова и през по-голямата част от изявата си предпочиташе да е седнала на стол. Темата за наранения й крак беше успешно вплетена и в самото представление. Актьорът Любо Нейков, който играе ревизора Яначков и неин син, я попита какво й се е случило с крака, а тя с досада му отвърна, че си е го е счупила, докато е карала ски на Боровец. Разбира се, това беше само част от сценария и причината за травмата на Стоянка е съвсем различна. Дори на сцената Нейков отвърна, че няма как да е карала ски и крие истинската причина за нараняването си.
93-годишната актриса юнашки изтърпя двучасовото представление и нищо не подсказа, че изпитва сериозна болка. Нещо повече - в един момент тя дори танцуваше на сцената, а в друг лазеше по пода, за да се измъкне бързо през вратата. Смелото поведение веднага й спечели бурните аплодисменти на цялата зала. "България Днес" потърси лично Мутафова, за да сподели какъв е проблемът с крака й.


"Сакатлъкът стана, след като ден преди представлението се прибирах от репетиция и слязох от таксито. Бях сама, Муки я нямаше, а шофьорът затвори много бързо вратата, още преди да съм си дръпнала дрехата. Нараних си крака и той прокърви. Просто мазолът, който ми махнаха миналата година, се беше закачил от ламарината на колата и ме заболя. Но нищо ми няма, превързана съм, биха ми и инжекция за успокоение, продължавам с участията", с висок дух обясни състоянието си голямата ни актриса.

Лили АНГЕЛОВА
     Иво АНГЕЛОВ

Снимки: Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама