Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/12066653 www.bgdnes.bg

Рак на тестисите бори звезда на "Борусия" (Д)

Себастиен Алер напуска спешно футбола и се отдава на лечение

Шокираща новина долетя от германската Бундеслига. Едно от новите звездни попълнения на "Борусия" (Дортмунд) бе диагностициран с рак на тестисите. Става въпрос за 28-годишния нападател Себастиен Алер. Неприятната вест съобщиха от самия клуб.
Националът на Кот д'Ивоар е бил принуден спешно да напусне предсезонната подготовка на тима, след като се е почувствал зле. При направените изследвания на нападателя му е бил открит тумор в тестисите. Той веднага се е върнал в Дортмунд, за да започне лечение. Така играчът няма да бъде на разположение на "Борусия" за неопределен период от време.
Алер бе взет за заместник на голмайстора Ерлинг Холанд, който премина в "Манчестър Сити". Котдивоарецът направи изключителна последна кампания, в която отбеляза 34 гола за "Аякс".
"Не дойдох в "Борусия" като наследник на някого, а защото клубът се нуждае от качествата ми. Смятам да дам най-доброто от себе си, за да оправдая доверието", каза само преди дни нападателят от подготвителния лагер на тима в Бад Рагац, Швейцария. Той вече има опит в Бундеслигата от периода си в "Айнтрахт" (Франкфурт), но сега ще трябва да отложи дебюта си за "жълто-черните".
Това е втори подобен случай с футболист от германското първенство само в рамките на седмица. Младежкият национал на Германия Марко Рихтер също е с рак на тестисите.
"Марко има пълна подкрепа в тази ситуация. Надявам се той да се възстанови и да се върне възможно най-скоро", каза спортният директор на клуба му "Херта" Фреди Бобич.
От миналата година със същата болест се бори и 20-годишният уелски вратар на "Норич" Даниел Бардън.


Пенев и Електричката със същата диагноза

Двама бивши български национали вече са се сблъсквали с коварната диагноза рак на тестисите и са успявали да преборят болестта. Най-фрапиращият случай е с Любослав Пенев. Човекът, който подаде на Емо Костадинов за великия гол на "Парк де пренс", в крайна сметка не успява да замине за световното в САЩ.


Малко преди началото на мондиала по време на тренировка с клубния си "Валенсия" Пенев получава удар с топка в слабините. При прегледите лекарите случайно установяват, че той страда от рак на тестисите в начален стадий.
Пенев започва лечение в клиника в Барселона. Пет месеца се подлага на химиотерапия, а неотлъчно до него е съотборникът му Христо Стоичков. Именно по идеята на Камата българският щаб успява да издейства още един бронзов медал от световното, който след това е връчен на Любо Пенев.
След 10 месеца битка с рака Ел Голеадор отново е в игра и бързо успява да си върне добрата форма. Преминава в "Атлетико" (Мадрид) и още в първия си сезон печели шампионата на страната и купата. Пенев става и голмайстор на "дюшекчиите", отбелязвайки 22 попадения. И до днес бившият национал не желае да разказва за болестта.
През 2017 година друг бивш нападател Здравко Лазаров-Електричката признава в интервю, че е диагностициран с рак на тестисите.
"Дойде ми като гръм от ясно небе. Появи се сякаш от нищото. На операционната маса хирургът ми каза, че ракът ми е същият като този на Любо Пенев и имам всички шансове да се оправя, ако проведа необходимото лечение. Въпреки това се поддадох на отчаянието. Не желаех и да се разчува за моя проблем и тогава осъзнах, че имам верни приятели, защото нито един не се разприказва", заявява в най-трудната си изповед играчът, който мина през "Левски" и ЦСКА. Признава, че дори Стилиян Петров му се е обаждал, за да му вдъхва кураж.

Реклама
Реклама
Реклама