Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/17499937 www.bgdnes.bg

"Златната" Елвира стартира при половинката на Путин

*Краснобаева идва в България през 2014-а

*Влиза в залата на Кабаева, когато е на 4 години

Новата звезда на българската художествена гимнастика Елвира Краснобаева получава летящ старт още на 4 годинки. Тогава получава първите си уроци в най-женствения спорт от Алина Кабаева.

Малката Елвира започва да се занимава с гимнастика в центъра на олимпийската шампионка от Атина 2004 в Санкт Петербург. Кабаева от години е смятана за жената до президента на Русия Владимир Путин, макар нито един от двамата да не е признал това публично. Алина е една от най-титулуваните гимнастички от началото на века. Има още бронзов медал от игрите в Сидни 2000 и двукратна абсолютна световна шампионка. Пет пъти печели златото в многобоя на европейски първенства. След края на кариерата си остава свързана с любимия спорт посредством своя център по художествена гимнастика "Перла" в Санкт Петербург. Именно там своите първи крачки в спорта прави Елвира. 

Реклама

"Мама един ден ме записа. Отидох, видяха ме и ми казаха, че мога да започна да тренирам там. Бях там две години", споделя Елвира.

Година по-късно Краснобаева вече печели своите първи места на турнирите в Русия. През 2014 г. Елвира се премества със семейството си в град Варна. Там постъпва в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" към балетния отдел и продължава да тренира художествена гимнастика в клуб "Грация". Първият треньор на Елвира в България е Светлана Юриевна, която е с нея и в момента. 

"Много ме харесваше и много работеше с мен. Показваше ми всякакви нови неща", спомня си Елвира.

През 2017-а за кратко Краснобаева се състезава за "Левски" под ръководството на Нешка Робева и Валентина Симеонова. Следва кратко заминаване за Русия и завръщане във Варна и "Грация". Европейска шампионка за девойки е.

От началото на 2024-а Елвира се състезава при жените. Направи шеметен дебют с второ място в многобоя на Гран при в Тарту. Представянето й в Естония накара президента на федерацията Илиана Раева да обяви, че България има своята нова звезда. 

"Роди се звезда! Не, това не е името на великия филм! Това е моето заглавие след участието на Елвира на първото Гран При за годината! Нейните композиции са с трудност, която отговаря на съчетания, които ще се борят за златен медал. Много трудни, но съчетани с толкова много класа и артистичност, че ти се иска да не свършват... Елвира твърде много се промени в положителна посока. Просто екстремно изведнъж стана от девойка жена! Промени се и в залата по начина, по който тренира. Трудолюбива, дисциплинирана, всеотдайна. Много съм щастлива от това, което виждам. Много съм горда! Много! Роди ни се звезда", обяви Раева тогава.

И 16-годишната Елвира затвърди думите й. През уикенда в Атина Краснобаева спечели злато в многобоя на първото си състезание от Световната купа.

Четете още

Ново злато за изгряващата звезда Елвира Краснобаева

Ново злато за изгряващата звезда Елвира Краснобаева

"Златните момичета" поведоха в класирането на европейското в Тел Авив

"Златните момичета" поведоха в класирането на европейското в Тел Авив

Реклама
Реклама
Реклама