Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/5274260 www.bgdnes.bg

"Лудогорец" прогони българите

В изцяло чуждестранно явление е на път да се превърне четирикратният шампион на България и фаворит за пета титла отбор на "Лудогорец". Родните футболисти в състава на треньора Георги Дерменджиев бавно, но сигурно изчезват.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!


През настоящата зимна подготовка разградският клуб показва, че ще залага над 90% на футболисти от други националности. В селекцията на "Лудогорец" има невижданите за роден отбор 17 чужденци, а българите на подготовката са наполовина, повечето от които дълбоки резерви. С шанс за титулярно място напролет са единствено 28-годишният вратар Владислав Стоянов, на който упорито се търсеше нов клуб, както и капитанът Светльо Дяков, който през май ще навърши 32 години. Останалите двама българи, попадащи понякога в състава - защитникът Георги Терзиев и крилото Мишо Александров, също са в трансферната листа и вероятно лятото ще бъдат продадени. 35-годишният Данчо Минев е гласен за пенсия и вече ще търка пейката. Българското присъствие се допълва от юношите Керчев, Василев и Чунчуков, за които титулярно място няма. Те ще бъдат използвани единствено фиктивно заради новото правило за минимум един футболист под 21-годишна възраст в състава. Третият вратар Георги Аргилашки пък не помирисва терен.
В двубоя с "Фортуна" (Дюселдорф), спечелен с 3:1 тази зима, "Лудогорец" започна само с един българин в състава си - Йордан Минев. В контролата взеха участие 15 чуждестранни футболисти на българския шампион. Във втората си контрола на турска земя бе сразен първенецът на Чехия "Виктория" (Пилзен) с 2:1. Тогава треньорът Георги Дерменджиев заложи сред титулярите на трима сънародници. Срещу "Заря" (Луганск) (2:1) българин бе единствено капитанът Светослав Дяков, а срещу "Стяуа" (3:0) шанс получиха националите Владо Стоянов, Терзиев и Дяков.
Любопитното е, че "Лудогорец" е вкарал 10 попадения в контролите до момента, като те са дело на 10 различни голмайстори. От чужденците са се разписали Марселиньо, Саша, Кешеру, Вандерсон, Анисе, Натанаел, Моци и Кишада, а българската следа оставиха Мишо Александров и младият Цветелин Чунчуков.
"Лудогорец" не се подсили с нито едно ново попълнение тази зима, но от клуба не крият, че упорито издирват централен защитник, чужденец естествено. На първо място в списъка на Дерменджиев е бранителят на украинския "Заря" и национал на страната си Андрей Пилявский. Собствениците - братя Домусчиеви, които не пропускат контролите на тима, са готови да развържат кесията за класен защитник.
В същото време само един футболист до момента напусна състава. Това е централният защитник Александър Александров, който премина в другия конкурент за титлата "Левски". Още двама са близо до това да се разделят с разградчани. Колумбийският защитник Браян Ангуло дойде с големи очаквания и голяма трансферна сума, но се провали. Самият той призна, че има предложения от Испания и Португалия, както и от родината му. "Приоритет ми е да продължа да играя в Европа", коментира Ангуло. Абел Анисе също е изваден на пазара, а близо до подпис с него бяха израелците от "Макаби" (Хайфа). Българският шампион обаче иска твърде висока сума за мадагаскареца и сделката на този етап пропадна.
Днес от 17,00 часа тимът ще премери сили с чешкия ФК "Збройовка" (Бърно). Мачът ще се проведе на стадион "Корнелия Даймънд" в турския курорт Белек. В събота "Лудогорец" среща "Слован" (Братислава), а ден по-късно е контролата с редовния участник в Шампионската лига БАТЕ (Борисов). Това ще е и последният приятелски мач преди домакинството на "Левски" в откриващия се пролетен кръг на "А" група на 20 февруари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама