Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/14798463 www.bgdnes.bg

Путин запушва устата на Пригожин, цепят "Вагнер" на две

Богатството на Евгений Пригожин докопват руски олигарси и закриват телевизиите му.

Дележът на "мазната баница" става чрез намесата на държавата. Според официалните данни на данъчните в Русия, разлюбеният Готвач на Путин притежава следните бизнеси:

"Конкорд мениджмънт енд кансълтинг" - доставчик на хранителни продукти и кетъринг.

"Конкорд трейдинг" - компания, регистрирана през 2018 г., но неразвиваща никаква дейност.

Акционерно общество "Ритейл", управляващо частната армия "Вагнер" и отдаващо имоти поднаем.

49 % от "Аурум". Фирмата се занимава с разпростанение на филми.

80% от агенция за недвижими имоти "Ритъм".

Изброеният списък включва само официалната собтерност на Готвача. Компаниите стопанисват немалко недвижима собственост в Санкт-Петербург, а "Конкорд мениджмънт ен кансълтинг" държи сериозен дял от пазара за кетъринг-услуги. Според експерти лъвският пай от имането на Пригожин ще отиде в ръцете на Александър Беглов, губернатор на града.

Реклама

Двамата мъже са в конфликт от 2019 г.  От тогава администрацията се мъчи да ограничи икономическото влияние на вагневовец номер едно. Преразпределението вероятно ще се случи чрез национализация - фирмите на думи  ще са държавни, но ще работят в полза на управляващите олигарси. Малко е вероятно имотите и компаниите да бъдат прехвърлени на роднини на Пригожин и той да остане неформален собственик.

По-интересен е въпросът какво ще стаме с медийната му империя. Информационните издания от мейнстрийма мълчат, че шефът на "Вагнер" изобщо се занимава с такава дейност. Сайтът "Медуза" пише, че Готвачът е неофициален собственик на "Национална медия-група". Компанията е регистрирана в Петербург и се води на името на Юрий Ковалчук. Последният е близък приятел на Пригожин.

Дейността на медия-групата започва около 2013 г. като фабрика за тролове. Целта й е да се наводнят новинарските форуми с "правилни" коментари. Постепенно тя прераства във "фабрика за интернет сайтове и телеграм- канали". Според "Медуза" те са десетки, а сега работата им е прекратена. Сривът им е започнал още в деня на пуча - 24 юни. Около офисите на пригожинските медии са се появили автомобили, които са изнасяли документация и компютри. Сега редакциите са затворени, достъпът до сайтовете е блокиран от "Роскомнадзор".  Някои телеграм-канали продължават да съществуват. "Медуза" оценява, че само те могат да бъдат спасени и да останат под контрола на Готвача. Така или иначе те няма да бъдат достъпни на територията на Русия.

Президентът е сред народа, но не съвсем

След несполучливия опит за преврат казионните медии се опитват да представят случващото се като "сплотяване на народва около президента".  Въпреки, че в деня на пуча по улиците не се наблюдаваше никаква гражданска активност, телевизиите по цял ден разказват как населението "решително е защитило законния ред".  След няколко медийни обръщения към нацията, Владимир Путин се появява сред хората на площада в... градчето Дербент, Дагестан. Той е посрещнат от "възторжена тълпа". Групата се състои предимно от гимназисти и гимназистки, които повтарят заучени лозунги. Посрещачите пожелават на Владимир Путин да живее до 100 години, за да може да ги управлява още. Медуза предполага, че събитието е театър и е организирано от местната администрация.

Частната армия се разделя, "героят" Суровикин - в затвора

Различни сценарии за съдбата на "Вагнер" чертаят анализаторите с оглед на случващото се.

На 24 юни шефът Пригожин обяви, че 25 хиляди наемници са поели към Москва. Експертите смятат, че вагнеровците са не повече 8 хиляди. Според тях към момента едва хиляда са последвали лидера си и са отишли в Беларус. Държавният апарат в Русия вече активно упражнява натиск върху наемниците да минат на професионална служба към армията. Огромните плакати на групировката в метрото на Екатеринбург са свалени. На тяхно място се рекламира платената служба във въоръжените сили на Русия. 

Друг прикриван, но забележим факт, е чистката на симпатизанти на Пригожин в армията. В петък "Финеншъл Таймс" съобщи, че под ударите на властта е попаднал и зловещият генерал Сергей Суровикин. Прочул се като жесток касапин в Сирия, той командваше руските сили в Украйна през 2022 г. Източниците на "Финеншъл таймс" са докладвали, че следствието живо се интересува от връзките му с Пригожин.

Четете още

Пригожина "отваря чакри" в гарсониера

Пригожина "отваря чакри" в гарсониера

Пропагандист гине от гърмяща статуетка. Заподозряна е поддръжничка на Навални

Пропагандист гине от гърмяща статуетка. Заподозряна е поддръжничка на Навални

Стриптийз в генералния щаб. Офицер на Путин си клати атрибута

Стриптийз в генералния щаб. Офицер на Путин си клати атрибута

Украйна: Предотвратихме нов опит за убийство над Володимир Зеленски

Украйна: Предотвратихме нов опит за убийство над Володимир Зеленски

Реклама
Реклама
Реклама