Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/14804231 www.bgdnes.bg

Брюксел връчи винения оскар на Vineyards Selection Тенево advertorial icon

Елитната селекция на „Вила Ямбол“ е най-високооцененото червено вино на Mondial de Bruxelles

Брюксел официално обяви Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ за най-доброто червено вино в света. Голямата новина дойде тази седмица от Европейския парламент, където българското вино взе най-високия приз International Revelation Red Wine от Световното по вино - Concours Mondial de Bruxelles 2023.

Наградата – почетен плакет и голям златен медал, бе връчена от директора на престижния форум Томас Костенобъл. Получи го Гергана Крикорян, директор „Производство“ на „Вила Ямбол“. На събитието българското вино дегустираха над 100 евродепутати, политици, дипломати.

Тероарното Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“, спечели в конкуренция с още 4836 изпратени проби. Пътуващият конкурс всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия, в средата на май. Изпратените напитки за състезание в различните категории бяха 7500 от 50 държави от целия свят.

Признанието за „Вила Ямбол“ е огромно, тъй като за първи път най-доброто червено вино в света идва от България.

„Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в микрорайони в Източна Тракия си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може той да разкрие в класически френски сортове“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“.

Най-високооцененото българско червено вино Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо. 73 български вина са участваха в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминава средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските вина.

Сред спечелените медали най-престижен е Големият златен. Той се  връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен с 13 златни и 11 сребърни медала България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево.

По брой медали лидер отново е „Вила Ямбол“,

те са шест за бели и червени вина и други два за розе в частта от конкурса Mondial de Bruxelles, която се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection от микрорайон Тенево. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Vineyards Selection e колекционерската серия вина

на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на източната Тракийска низина. Червените вина са от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията в Тенево, от които е гроздето за награденото вино, са от 2005 г.

Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове – микроферментатори, и открити каци за ферментация. 65% от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина, направени по класическа технология. Бялото пенливо вино бе оценено със златен медал в сесията на тазгодишното издание на конкурса Mondial de Bruxelles за пенливи вина.

Всички те могат да се открият в подбран брой ресторанти в София и големите градове и в специализираните магазини.

Реклама
Реклама
Реклама