Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/14824742 www.bgdnes.bg

6 бона глоба, ако спим в кола в Гърция

*Комшиите не си поплюват 

*Ако ви хванат да шофирате по джапанки или чехли, плащате 200 лева 

Нова порция космически глоби сервира Гърция за пътуващите на нейна територия българи, румънци и други туристи.

Ако властите ви заловят да спите в колата си на обществени места, плажове, археологически обекти и паркинги, санкцията започва от 300 евро, т.е. около 600 лева, като се налага на място от полицаите, които са ви сгащили. Ако откажете да платите и се стигне до съд, глобата може да нарасне десетократно и да трябва да платите 3000 евро, което доближава 6 хиляди лева. И още по-лошо - да се окажете в ареста.

Реклама

Важно уточнение е, че не можете да спите на обществени места, дори и да сте с каравана или кемпер. За целта има специално определени места, които са в т.нар. зони за почивка.

Гръцките власти категорично забраняват и шофирането с джапанки и чехли, тъй като се предполага, че така обути, шофьорите не могат да реагират бързо при критична ситуация. Глобата за подобно прегрешение също не е безобидна - 100 евро (почти 200 лева) и отнемане на шофьорската книжка за срок от 30 дни.

През 2019 г. южните ни съседи обявиха една от най-големите глоби в историята. Санкция от 1500 евро и отнемане на шофьорските права за един месец грози всеки водач, който дръзне да запали цигара в превозното си средство. Ако в колата има дете, глобата скача двойно и достига колосалните 3000 евро. Жестоките санкции бяха обявени от Министерство на здравеопазването в Гърция.

Ограниченията важат не само за водачите на таксита, автобуси и всякакъв обществен транспорт, но и за лични автомобили. Властите обявиха, че глобата ще се налага независимо дали пушещият управлява колата, или само е пътник.

Санкция от 200 евро (около 400 лева) се налага, ако се опитате да преминете през пунктовете за пътни такси без да платите и ги заобиколите.

Четете още

Калин Сърменов: СЪБОРЕТЕ бетона по морето с багери!

Калин Сърменов: СЪБОРЕТЕ бетона по морето с багери!

Глезят Симона Пейчева на яхта

Глезят Симона Пейчева на яхта

Реклама
Реклама
Реклама