Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/17934065 www.bgdnes.bg

Чрез изкуствен интелект ще можем да говорим с мъртвите

Изкуствения интелект може да "съживява" наши починали близки и ще може да си разговаряме с тях. Това разказва експертът по киберсигурност Любо Тулев по NOVA NEWS. „Чисто технологично това не представлява никакъв проблем - има редица апликации. Необходимо е единствено да се създаде „шаблон" от запис на гласа на починалия", каза специалистът.

В контекста на етиката и регулацията на новите технологии Тулев отбелязва наличието на Европейски акт за изкуствен интелект. По думите на експерта "най-големият проблем е в интегритета на информацията, която генерира създаденият бот, тъй като той може да представя думи и мисли, които не принадлежат на нашите починали близки, а на техния изкуствен образ".

„Загубата на близък е най-тежкото нещо за всички хора", твърди пък психологът Велислава Донкина. „Ние успяваме да създадем спомен за важните ни хора и по този начин да бъдем независими в реалността, която никога не е чаровна и задоволяваща като фантазиите ни. Опасно е обаче, ако си представяме неща, които не съществуват, но не си даваме сметка за това", допълни тя.

Четете още

Роботи със силиконови гърди атакуват чалгата

Роботи със силиконови гърди атакуват чалгата

Петя Дикова стана водеща от бъдещето

Петя Дикова стана водеща от бъдещето

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама