Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18212316 www.bgdnes.bg

Раница за бръмбари измислиха британски учени

Учени са поставили миниатюрни "раници" на редки бръмбари, обитаващи фрагменти от тропически гори във Великобритания, за да запишат движенията им в рамките на изследване, което може подпомогне усилията за опазването им, предаде Пи Ей Мидия/ДПА, цитирана от БТА.

Авторите му от университета на Ексетър работят съвместно с организацията "Удланд Тръст" (Woodland Trust), за да изследват синия земен бръмбар, обитаващ югозападната част на страната. В Англия насекомото е рядкост и за него се знае малко.

Реклама

Екипът е поставил деликатно радио тракери, които приличат на малки раници, на 36 насекоми, за да записва всекидневното им движение в различни гори в Дартмур.

Изследователите са установили, че някои бръмбари са по-бързи и по-дръзки търсачи на храна в сравнение други, като някои остават навън в продължение на няколко дни, преди да се върнат в убежището си (базата).

Един от тях, с номер P9 - също като Роналдо, се е оказал истински атлет и всяка нощ е изминавал големи разстояния в гората в търсене на храна и партньорки, което в увеличен мащаб се равнява на няколко километра.

Учените смятат, че изследването дава важна представа за това как "Удланд Тръст" и други подобни организации могат да защитят и възстановят подобни редки местообитания в условията на климатични промени.

"Сините земни бръмбари са един от най-големите и най-редки видове земни бръмбари във Великобритания с много ограничено разпространение, най-вече в Дартмур", казва ръководителят на екипа Ник Ройл.

Ученият казва, че по-доброто познаване на насекомото ще доведе до разработването на по-успешни практики за опазването на популациите му, които понастоящем са силно фрагментирани.

Реклама

Бръмбарите са активни само няколко месеца в годината през топлите и влажни вечери в края на пролетта и началото на лятото, за да се хранят с охлюви и да търсят партньори.

Изследователите са установили още, че тези насекоми предпочитат да стоят далеч от външната граница на горските си местообитания, като индивидите почиват през деня в мъхести дънери или в цепнатини на дървета в сенчести части на гората.

Четете още

Ново 20! Учени ще произвеждат мляко от въздуха

Ново 20! Учени ще произвеждат мляко от въздуха

Най-успешните колонизатори на Земята не са хората!

Най-успешните колонизатори на Земята не са хората!

НАСА откри нова планета в близост до Земята, може да има живот на нея

НАСА откри нова планета в близост до Земята, може да има живот на нея

Изкуствен интелект търси гадже на най-самотното растение

Изкуствен интелект търси гадже на най-самотното растение

Реклама
Реклама
Реклама