Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18040777 www.bgdnes.bg

Изкуствен интелект търси гадже на най-самотното растение

Учени използват изкуствен интелект, за да намерят партньорка на застрашено мъжко растение, описано като най-самотното в света, съобщи Би Би Си, цитира Нова ТВ.

Изследователски проект, ръководен от Университета на Саутхемптън, претърсва горите на Южна Африка, където е открит единственият известен Encephalartos woodii (E. woodii). Е. Ууди е цикасово растение, ендемично за региона.

Реклама

То носи името на откривателя си Джон Медли Ууд, който го намерил в гората О'Нгойе през 1895 година.

Този древен вид предшества динозаврите и се смята, че е един от най-застрашените организми на планетата.

Д-р Лаура Синти, научен сътрудник в Университета на Саутхемптън, ръководи първия проект за използване на дронове и изкуствен интелект за търсене на женска на Е. Ууди. „Бях много вдъхновена от историята му. Тя е класическа за несподелена любов", каза тя. „Надявам се, че някъде има женска, в края на краищата трябва да е имало някога. Би било удивително да върнем това растение, толкова близо до изчезване, чрез естествено размножаване", добави експертът.

Тъй като някога е намерено само едно мъжко растение, всички съществуващи екземпляри от вида са мъжки клонинги на Е. Ууди и не могат да се възпроизвеждат естествено.

Снимките на гората с дрон се анализират от изкуствен интелект. Засега са обхванати по-малко от 2% от площта от 40 000 декара. Учените обясняват, че с помощта на системата използват алгоритъм за изображения, който разпознава растенията по формата им.

Четете още

Изкуственият интелект ще лекува самотници

Изкуственият интелект ще лекува самотници

Чрез изкуствен интелект ще можем да говорим с мъртвите

Чрез изкуствен интелект ще можем да говорим с мъртвите

Реклама
Реклама
Реклама