Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18595150 www.bgdnes.bg

Македонски служител на МВР произвежда фалшиви монети на стойност 2 милиона евро, Европол го задържа

Държавен служител от Министерството на вътрешните работи в Македония е арестуван в Косово за произвеждането на стотици хиляди монети от 2 евро, на обща стойност от 2 милиона евро. Акцията е ръководена от Европол и подпомогната от Евроджъст е проведена на 4 август.

Неговият арест е кулминацията на месеци на щателно планиране между косовските и македонските власти, с подкрепата на двете международни агенции Европол и Евроджъст.

Реклама

Няколко места са претърсени едновременно и в Северна Македония, където бяха иззети машини за производство на фалшива валута, хиляди сглобени монети, пръстени и заготовки за ядра (вътрешността на монетата).

Арестуваният фалшификатор е идентифициран като служител на Министерството на вътрешните работи в Северна Македония. Монетите, иззети по време на обиските, ще бъдат допълнително изследвани, сравнявани с други вече изтеглени от обращение монети, за да се оцени реалният мащаб на производството. Тяхната обща стойност е над 2 милиона евро, а фалшификаторът ги е произвеждал над 2 години.

Съвместен екип за разследване е създаден в Евроджъст между Специалната прокуратура на Република Косово от една страна и Основната прокуратура в Скопие от друга, с подкрепата на Проекта за наказателно правосъдие в Западните Балкани, ръководен от Евроджъст. Извършените разследващи дейности са подкрепени от Косовската полиция, Центъра за разследване на Прокуратурата в Скопие и Министерството на вътрешните работи на Северна Македония, подкрепата на Европол беше инструментална за тази операция, предоставяйки критичен разузнавателен анализ, оперативна координация и техническа помощ за гарантиране успешното задържане на заподозрения.

Четете още

ИЗНЕНАДА! Брендо не може да свикне зад решетките, вижте къде е

ИЗНЕНАДА! Брендо не може да свикне зад решетките, вижте къде е

ПРОПАДА разследването срещу инкасо обира

ПРОПАДА разследването срещу инкасо обира

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама