Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18669547 www.bgdnes.bg

Истинският автомобил на Хитлер се продава от българин

Митко Станков от Виена, известен нумизмат, колекционер и експерт по антики, продава на търг автомобила на Адолф Хитлер „Хорх 830 – Пулман" (Horch 830 Pullman). Това става ясно от публикация и снимки в неговата фейсбук-страница. Станков беше любезен да отговори на въпроси и да даде повече подробности. Той е австрийски гражданин, подчертава, че работи като съдебен заклет експерт по антично изкуство и нумизматика за Австрия и целия ЕС, съобщи е-вестник.бг.

Колата ще се продава от аукционната къща „Херман Хисторика" в Мюнхен, която е продавала и други лични неща на Хитлер и видни нацисти. Засега няма определена начална цена, но тя може да надхвърли милион евро. Вече са се появили потенциални купувачи от Европа и САЩ. Къщата още не е насрочила дата на търга. Автентичността на автомобила е доказана по документи за производство и регистрации, за него има публикации години назад. Реставриран е само с оригинални части.

Реклама

Станков е придобил колата неотдавна, но отказва да даде подробности как. Известен е един от предишните собственици до неотдавна – Йозеф Щерн, виенски богаташ, вече покоен. Митко Станков обясни, че няма никак положително отношение към първия ползвател на колата, и предпочита да я изкара на търг.

Този „Хорх" е най-личният автомобил на Хитлер,

в сравнение с останалите му коли. Германското правителство е осигурило за Хитлер неуточнен брой бронирани 5-тонни лимузини „Мерцедес" 770 К. Повечето от тях са парадни, открити, от които той е поздравявал приветстващите го тълпи по площадите. Тези мерцедеси са изкарвани по улиците с еднакви регистрационни номера и не може да се установи по снимки на кой от тях и колко се е возил Хитлер. Два от мерцедесите са в частни колекции в САЩ, друг се пази в музей в Лион, Франция. В музей в Отава е изложен един от тях, смятан първоначално за колата на Гьоринг, но след проверка по фабричния номер се оказва една от колите на Хитлер. Някои са унищожени или скрити в частни колекционери, защото собствениците не искат да се знае, че притежават неща, свързани с Хитлер.

Луксозният „Хорх", който ще се продава на търг, е използван от Хитлер като личен автомобил. С него са го возили редовно от Мюнхен и Берлин до личната му резиденция „Бергхоф" в Берхтесгаден, баварските Алпи, най-често придружаван от Ева Браун, с която е прекарвал там почивните дни.

По поръчка са произведени само 5 броя Horch 830 Pullman. Досега са оцелели само два от тях, другият екземпляр е в много лошо състояние.

Колата на Хитлер е произведена през 1938 г.

След като го използва около две години и половина, вече по време на войната, през 1940 г., Хитлер предоставя автомобила си на Балдур фон Ширах, гаулайтер на тогавашната Остмарк (така се нарича Австрия след присъединяването й към Германия през 1938 г.) Фон Ширах също така е бил лидер на Хитлерюгенд.

Реклама

Денацификацията се е отразила и на този модел „Хорх". Той по фабричен номер е добре известно за кого е поръчан и кого е возил. След войната дирите му се губят. Много предмети, свързани с Хитлер, са унищожени. Хорхът е открит в Чехия, изнесен от Австрия. По едно време е бил разглобен и прибран на съхранение във Виена. През 2013 го купува собственик на заведението „Максим" във Виена и го дава за реставрация. Тя продължава 15 месеца, като са търсени оригинални части за всичко липсващо. Оказва се, че не липсват много неща. От Германия е доставен пепелник за 500 евро. Намерена е „евтино" оригинална броня за 7000 евро. През 2016 собственикът му пуска автомобила в някакво шоу във Виена, като качва на него 12 красавици. Малка подигравка с личния автомобил на Хитлер.

След реставрацията, според оценки на експерти през 2016 г., потенциалната цена на колата би била 700 000 евро.

Horch 830 Pullman е поръчков вариант
на луксозния модел Horch 830. Има удължена каросерия, двигател 3,7 литра и 89 к. с. Произведеният през 1938 г. по поръчка за райхсканцлера Адолф Хитлер има направен специално издаден багажник, за да побира повечето куфари на Ева Браун.

Серийният модел Horch 830 е също с 8-цилиндрови двигатели, с обем между 3 и 3,5 л. Произвежда се от есента на 1933 г. Във фабриката в Цвикау са произведени общо 11 625 серийни модела 830/930. През 1940 г. производството на тези модели е спряно поради войната. Заводът започва да прави военни машини.

„Хорх" днес е „Ауди"

Auto Union AG е обединение на четири германски производителя на автомобили – Audi, Horch, DKW, Wanderer, основано през 1932 г. в Кемниц, Саксония.

След като е почти разрушен след Втората световна война, Auto Union е преоснован в Инголщат, Бавария през 1949 г. Някогашните автомобили с марка „Хорх" след войната се произвеждат под името „Ауди". Auto Union се превръща в съвременната компания Audi, която е погълната от Volkswagen през 1964 г., а през 1969 г. се слива и с NSU Motorenwerke.

Отличителното лого на компанията от четири преплитащи се пръстена представлява първите четири члена на Auto Union. То става и лого на Audi.

Състезателните коли на Mercedes-Benz и Auto Union доминират в автомобилните състезания от 1934 г. нататък. Коли на Auto Union поставят много рекорди, чието постигане отнема десетилетия. Например най-бързата скорост, постигната някога на обществен път – 432,7 km/ч – е рекорд, който се задържа до 2017 г. (Ако се съди по някои клипове в мрежата в наши дни, български авантюристи се опитват да достигнат този рекорд по българските разбити магистрали именно с автомобили „Ауди").

Настоящото дружество Auto Union GmbH е дъщерно на Audi AG; то притежава историческите търговски марки и интелектуална собственост, управлява наследството.

Четете още

Симеон Петров е първият български пилот

Симеон Петров е първият български пилот

Путин: 700 000 руснаци се бият срещу Украйна

Путин: 700 000 руснаци се бият срещу Украйна

Двойник на Хитлер и Чарли Чаплин откриха богаташите Светльо и Сияна от "Един за друг"

Двойник на Хитлер и Чарли Чаплин откриха богаташите Светльо и Сияна от "Един за друг"

Кали: Слави ме забеляза в заведение и изпрати хора да ходатайстват за мен

Кали: Слави ме забеляза в заведение и изпрати хора да ходатайстват за мен

Реклама
Реклама
Реклама