Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18936490 www.bgdnes.bg

ДРАМА! Главите ни се пълнят с пластмаса. Как да се предпазим?

Човешките глави почват да се пълнят с пластмаса. Не в преносен, а с буквален смисъл.  Микропластмасата, открита в човешкия мозък при аутопсии, извършени през 2024 г., е с 50% повече, отколкото е била осем години по-рано, и вече представлява 0,5% от теглото на сивото вещество.

"Концентрациите, които наблюдавахме в мозъчната тъкан на нормални индивиди, чиято средна възраст беше около 45 или 50 г., бяха 4800 микрограма на грам, или 0,5% от теглото", казва водещият автор на изследването Матю Кампен, професор по фармацевтични науки в Университета на Ню Мексико в Албакърки. Той разкрива още, че в сравнение с проби от 2016 г. става въпрос за повишение с една втора. "Иначе казано, днес в черепа ни има 99,5% мозък и 0,5% пластмаса", посочва той.

Реклама

Увеличението засега не е причина за тревога, че може да се стиген до мозъчни увреждания,

"Не е ясно дали тези частици са течни, влизат и излизат от мозъка, или се събират в неврологичните тъкани и насърчават заболяванията – коментирата учените. - Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере как частиците могат да взаимодействат с клетките и дали това има токсикологични последици."

Мозъчните проби съдържат от 7 до 30 пъти повече микропарчета пластмаса, отколкото пробите от бъбреците и черния дроб на труповете, твърдят учените.

Микропластмасите са фрагменти, които варират от по-малко от 5 мм до 1 микрометър (една хилядна от милиметъра).

"Тези нанопластинки си проправят път през тялото и стигат до мозъка, преминавайки през кръвно-мозъчната бариера - казва Кампен. - Пластмасите обичат мазнините или липидите, така че едната теория е, че си проправят пътя с мазнините, които ядем, които след това се доставят до органите – мозъкът е на първо място сред тях." Човешкият мозък е съставен от около 60% мазнини, много повече от всеки друг орган. Есенциалните мастни киселини като омега-3 са ключови за силата и работата на мозъчните клетки. Тъй като човешкото тяло не може да произвежда незаменими мастни киселини самостоятелно, те трябва да идват от храна или добавки.

Начинът на хранене е основният път на излагане на микро- и нанопластмаси, разсъждава и проф. Ландриган, който е водещ автор на доклад от март 2023 г. за пластмасите и човешкото здраве. В този доклад консорциум от учени установи, че пластмасите са свързани с вреди за човешкото здраве на всеки етап от производството им.

"Някои микропластмаси се пренасят във въздуха - посочва Ландриган. - Например, когато хората се движат по магистралата и гумите им се ожулват по повърхността на асфалта, определено количество микропластмасови частици се изхвърлят във въздуха. Ако живеете близо до брега, някои от микропластмасовите частици, които се намират в океана, се изхвърлят във въздуха чрез вълново действие. Така че поглъщането вероятно е доминиращият път, но вдишването също е важно."

Реклама

Полиетиленът, който се използва в найлонови торбички, опаковки на храни и бутилки и не е биоразградим, е преобладаващият вид пластмаса, открит в тъканни проби. Намерен е в по-големи количества в мозъка, отколкото в черния дроб или бъбреците. Полиетиленът също е преобладаващият тип полимер, открит в човешки и кучешки тестиси според по-ранно проучване.

"Най-големият въпрос е "Какво ни причиняват тези частици?" Честно казано, има много неща, които все още не знаем - казва Ландриган.

Той дава и няколко съвета:

Не забравяйте да извадите храната от пластмасовата опаковка, преди да я сготвите или поставите в микровълновата. Когато нагрявате, движението на микропластмасата от опаковката в храната се увеличава.
Инвестирайте в платнена торба с цип и помолете химическото чистене да върне дрехите ви в нея, вместо опаковани в найлон.
Носете метални чаша, вилица и лъжица при пътуване или за офиса, за да намалите пластмасовите прибори.
Не използвайте найлонови, а платнени и хартиени торбички, когато пазарувате.
Съхранявайте храната си в стъклени съдове вместо в пластмасови.
Опитайте се да избягвате пластмасовите бутилки за вода.
Проучване от март 2024 г. установило, че 1 л бутилирана вода съдържа средно 240 000 пластмасови частици от седем вида пластмаси. Около 90% от тях са нанопластмаси.

Четете още

Рецепти за здраве от проф. Сотир Марчев

Рецепти за здраве от проф. Сотир Марчев

Психотерапевтът Орлин Баев: Най-дълбоките травми се задават, докато бебето е в утробата

Психотерапевтът Орлин Баев: Най-дълбоките травми се задават, докато бебето е в утробата

Неделя Щонова разкри сяда ли на стола на Деси Стоянова в "Преди обед"

Неделя Щонова разкри сяда ли на стола на Деси Стоянова в "Преди обед"

Историкът проф. Пламен Павлов: Костите на Хаджи Димитър умишлено са загубени

Историкът проф. Пламен Павлов: Костите на Хаджи Димитър умишлено са загубени

Реклама
Реклама
Реклама