Шефът на СБП Боян Ангелов: Срамно е Бай Ганьо да е образът ни!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Шефът на СБП Боян Ангелов:
Срамно е Бай Ганьо да е образът ни!

Боян Ангелов Снимкa: Пламен КОДРОВ

Внасяме закон за българския език

Кой е той

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Главен редактор е на сп. "Читалище". Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища. От 1998 живее и работи в Швейцария, където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и в областта на гьотеанистиката, историята на философските системи, социалната и педагогическата психология. Автор е на множество книги.

- Преди дни връчиха на Съюза на българските писатели Сертификат за незабрава по повод Международния ден в памет на жертвите на холокоста. Зарадва ли ви призът?

- Да, с това поставихме началото на кампанията "75 години - Незабравените лица на спасението". Каква е заслугата ни ли? СБП има 105-годишна история и съюзът никога не е имал политически окраски. Създаден е от интелектуалци, сред които и Пейо Яворов. По това време 28 писатели, членове на СБП, се обръщат към министър-председателя Богдан Филов с думите, че България винаги е била толерантна към етносите и не бива да депортираме евреите. СБП застана до БПЦ с искането да бъде отменена депортацията и така са спасени 48 000 евреи.

- Българинът е толерантен, но немалка част от населението не приема Истанбулската конвенция. Какво мислят писателите за нея?

- СБП също е против конвенцията, имаме и декларация по този повод. Смятам, че има достатъчно европейски и български законодателства, които защитават човека. Ние трябва да погледнем първо към човека, а не да го разделяме на мъж и жена. Разделението отново е вид дискриминация, независимо в каква посока. Това смятаме всичките 820 писатели, членове на съюза. Иначе да, българинът е много толерантен и пример за това ни дава Васил Левски.

- Скоро отново ще почетем живота и делото на Апостола, СБП как ще направи това?

- Като цяло съм против тези национални комитети, които правят тържества и после всичко потъва в забрава. По повод 170-ата годишнина от рождението му предложих да бъде направена антология със стихове, посветени на Левски. Тя имаше голям успех. Би било прекрасно тази година да я обогатим.

- Казвате, че не трябва да забравяме хората с принос към нацията. В Народния театър Мариус Донкин прави постановки за възрастните актьори. Мизерията при писателите обаче е пълна - Димитър Яръмов си отиде немил-недраг от нелекувана пневмония. Паскал Андонов замръзна на една пейка. Петър Лозанов е закаран за последно в болницата от милозливи съседи. Калина Цанева просто се отказа да живее в такива мъки, болна и гладна. Всички те бяха членове на СБП...

- Почти половината от членовете ни са над 70 години. Ние сме освободили възрастните писатели от членски внос, но нашият съюз не получава никаква държавна субсидия. Никой обаче, който е дошъл за помощ, не е бил отпратен. За съжаление не сме спортисти или певци и не сме атрактивни. Но ето, с помощта на фирми направихме луксозната антология "България е любов". Тя включва стихове от Любен Каравелов до наши дни. За съжаление преди убиваха писателите физически, а сега мизерията ги убива.

- А вие защо се върнахте от Швейцария?

- Аз постоянно пътувам и най-важното за мен е, че децата ми решиха да останат тук, в България.

- Как успяхте да запазите съюза от скандални партийни ежби?

- Аз самият не съм член на партия, но групичките в съюза не си и правя илюзия, че съм обединил. Няма отлив, откакто съм на това място. Но и аз понякога се правя, че не чувам това-онова, не виждам... и така.

- Как мислите, коя награда трябва да е нашият български "Пулицър"?

- Мисля, че Ботевата награда би трябвало, разбира се, и Вазовата. Ботевата награда миналата година не се даде, тя се дава на пет години. Миналата година се бяхме разбрали с бившия кмет Николай Иванов, който сега е депутат от БСП, че ще бъде дадена, но не го избраха за кмет. Сегашният пък каза, че приоритет му е футболът. Не нападам човека, просто ви обяснявам. За мен обаче Ботевата награда трябва да се даде тази година и то на поет, публицист, който да наподобява творчеството на нашия революционер. Има такива хора.

- Кога най-после ще има закон за българския език?

- И аз това се питам. Той е жизнено необходим. Ще ви дам пример с Чехия. След 1918 г., когато се разпада Австро-Унгарската империя и се създава чешкото правителство, те издават закон за чешкия език. И в продължение на десетилетия той успява да се освободи от много немски думи. Такъв закон има и във Франция, а в Швейцария - в немскоговорещата част говорят и пишат на немски, във френскоговорещата на френски, в италианската - на италиански. Те не са отишли като нашите македонци и да кажат - хайде да си направим собствен език. Няма македонски език, има вторична книжовна форма на българския език и другото е банатската форма, която се пише на латиница. А нашият език е приет за официален църковен и държавен език през 893 година на Преславския събор. И езикът ни никога не е заличаван след това. Второ - когато се прие новата конституция, трябваше след това да се приеме и закон за езика. Но поради зле разбраната ни демокрация това още не се е случило. По времето на Николай Хайтов, когато е бил председател на СБП, Любен Корнезов е внесъл закон, но той не стигна до пленарна зала. По времето на 43-ото НС отново стигнахме до зала, но падна правителството и пак не се получи. Сега ми се иска, понеже ние нямаме законодателна инициатива, да подпишем с всички съюзи - композитори, артисти, художници, които са повече от 60 000 души, и да го приемем. Тогава ще сме сила.

- Кой избира кои думи да отпаднат от речниците и кои не?

- Това са езиковеди, сигурно добри специалисти, но те не би трябвало да са основната сила, която да казва това "да", а това "не". Имаме словно богатство от почти един милион думи. Тази година ще има юбилей на Найден Геров, създал седемтомен речник на българския език, който, ако се преиздаде, ще се уверите колко цветущ и красив е българският език. Тази работа не би трябвало да се върши от езиковеди, без да обиждам тези специалисти.

- Как си обяснявате факта, че постепенно българинът става емигрант и се "отродява", по думите на Хайтов?

- Смятам, че държавата е виновна, а не хората, които си търсят щастието навън. Ценностите вече са различни. Кои днес са успелите хора? Втълпяват ни, че милионерите. А как се става милионер по честен път? Фактът, че тук в собствената ти страна не ти дават равен старт и по-човешки условия на труд, кара хората да излизат извън България. Навън поне в това не ти пречат. Има и друго - защо постоянно обясняват, че сме робска нация? Водим за национален герой Бай Ганьо! Срамно е това! При условие, че са дадени 150 000 български жертви по време на Междусъюзническата и Първата световна война и нашата армия се бие три години с цяла Европа - френската, английската, гръцката, сръбската, включително сенегалската, и ги побеждаваме и чак когато се подписва капитулацията, тогава и ние подписваме, защото съюзниците капитулират. Толкова смели хора сме имали, а Бай Ганьо бил образът ни!

- В този смисъл свободни ли сме днес?

- Няма свобода наполовина и наполовина любов. Свободни сме да минаваме границите, но само тази свобода не е достатъчна на народа. Трябва да му се даде основното - минимум високи пенсии и заплати, с които хората да живеят достойно. И да има справедливост! Ето сега като фалира КТБ, и няма виновни, ние угаснахме със 100 000 лева и никой не иска да ни ги върне. С тях щяхме да дадем на 100 писатели по 1000 лева, които си го заслужават.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Щерката на Радев на яхта

  Щерката на Радев на яхта

  Показва завидни стегнати форми  На екзотичен гръцки круиз отплава дъщерята на президента Румен Радев Дарина. Красавицата предпочете плажовете на южната съседка, където близо седмица се припича под жаркото слънце. От фотосите в социалните мрежи, които наследницата на Радев качва, става ясно, че Дарина дори е пътешествала с малка яхта.

  Най-дебелият българин е здрав като камък

  Най-дебелият българин е здрав като камък

  Изпих 37 облака наведнъж, казва Кирил Искренов 280-килограмовият перничанин не взима никакви лекарства, кръвното му е 120/80 Той не е човек, той е истинско чудо! Кирил Искренов тежи 280 килограма, а кръвното му е като на спортист в блестяща форма - 120 на 80! Коравият перничанин не взима от лекарствата,

  Гръмнаха гърдите на фолкпевица

  Гръмнаха гърдите на фолкпевица

  Силиконовите гърди на фолкпевицата Марина Тошич гръмнаха, сигнализираха на "България Днес" наблюдателни нейни почитатели. Изпълнителката със сръбски корени, която от малка живее и пее в България, не спира да публикува свои разголени снимки. Фолкаджийката заголва гърди, дупе и застава в разнообразни сластни пози.

  Писателката Диана Петрова среща смъртта:
Оцелях след западнонилска треска

  Писателката Диана Петрова среща смъртта: Оцелях след западнонилска треска

  Подготвях се да умра от инфекцията методично, както се купуват домати Книгите ми са разкрити трагедии Изграждам силни женски образи Излекувах дъщеря ми чрез сънищата Коя е тя?  Диана Петрова е родена в Свищов. Кариерата й започва с първата у нас терапевтична книга за осиновени деца - "Двойната планета".

  Хисарския поп рухва

  Хисарския поп рухва

  "Българските политици са мръсници и крадци, които гледат единствено своите интереси. Сядат на депутатския стол за 4 години, за да оправят своя живот, и изобщо не мислят за народа." Това заяви емоционално пред "България Днес" легендарният певец Димитър Андонов, известен на широката общественост като Хисарския поп.

  Куката се храни над закона

  Куката се храни над закона

  Актьорът Мариан Вълев е над закона, видяха топпапараците на "България Днес". Симпатягата, известен с прякора Куката от "Под прикритие", паркира автомобила си неправилно в центъра на София, само и само да е близо до заведението, в което ще хапва. След като се облажи с деликатесите на ресторанта, актьорът се разходи важно по улицата,

  Актуално

  Българка, спасявала хора под моста в Генуа: Видях последния дъх на смазано момиче

  Българка, спасявала хора под моста в Генуа: Видях последния дъх на смазано момиче

  Дениз живее в Италия от 17 години, където има приют за обучени кучета-спасители. Тя е била рамо до рамо с карабинерите по време на спасителната акция. Пристигнала е още в първите минути след рухването на моста, предава Нова телевизия. "През цялото време треперех. Напрежението беше голямо. Гледаш да изкараш повече хора.

  Бившата на Дзадза се разхвърля

  Бившата на Дзадза се разхвърля

  Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи

  257 млн. евро за нови пръсна "Юве"

  257 млн. евро за нови пръсна "Юве"

  "Ювентус" се оказа най-щедрият откъм трансфери клуб през това лято. "Бианконерите" похарчиха цели 256,9 милиона евро за нови футболисти преди старта на новия сезон. Битката за скудетото в италианското калчо започва тази вечер. Първата битка е очаквана с огромен интерес от цял свят, тъй като мегазвездата Кристиано Роналдо ще направи своя официален

  Конфликт в "Лудогорец"

  Конфликт в "Лудогорец"

  Сериозен конфликт между треньора на "Лудогорец" Пауло Аутори и футболистите се заражда в съблекалнята, научи "България Днес" от свой достоверен източник в клуба. "Орлите" завършиха само 1:1 при гостуването си на "Зрински" (Мостар) в реванша от третия предварителен кръг за Лига Европа, като в първия мач бяха спечелили с 1:0 и с общ резултат 2:1

  Христо Иванов се допитва до експерт

  Христо Иванов се допитва до експерт

  Бившият правосъден министър Христо Иванов потърси съвет от виден експерт, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи из софийските улици заедно с приближената си Антоанета Цонева. Дамата е експерт по изборен процес и гражданско участие в управлението. По време на разходката тя разпалено му даваше важни съвети,

  Не пропускай

  Роналдо показа певчески умения (Видео)

  Роналдо показа певчески умения (Видео)

  Рекордната покупка на "Ювентус" - Кристиано Роналдо, ще дебютира в Серия "А" тази вечер срещу "Киево". Цяла Италия очаква с нетърпение първата поява на португалския голмайстор с "черно-белия" екип. Преди старта на шампионата обаче на европейския шампион му се наложи да покаже певческите си способности по време на една традиционна церемония за

  Богородица от ориз

  Богородица от ориз

  Богородица дарява надежда и вяра от икони... направени от ориз. Причудливите творения са дело на видинчанката Цвета Цветкова, която от години създава нестандартните си шедьоври. Изработката на святите изображения отнема много време, тъй като работата по тях е изключително деликатна. Всяко оризово зърно се лепи,

  Черил страда за Ашли Коул

  Черил страда за Ашли Коул

  Черил Туиди все още е влюбена в първия си съпруг Ашли Коул и затова е нещастна в следващите си връзки. Това обяви Джърмейн Пенънт при влизането си в английския ВИП брадър. Предаването започна в четвъртък вечерта. Новоизпеченият риалити герой е бивш съотборник и приятел на Коул. Той добави, че Черил е използвала развода си с екс английския национал,

  Кръстиха Гришо Летящия българин

  Кръстиха Гришо Летящия българин

  Григор Димитров за пореден път си спечели възхищението на тенис специалистите и публиката със свое отиграване. Това стана по време на мача на българина с Новак Джокович от 1/8-финалите на Мастърса в Синсинати. В края на втория сет Гришо впечатли със смач с отскок. Той накара коментатора на Tennis TV да го нарече "Летящия българин".

  Джордан купува сексиграчки

  Джордан купува сексиграчки

  Футболната мъжемелачка Кати Прайс-Джордан и новото й гадже Крис явно са доста разкрепостени в леглото. Двамата бяха изловени от папараците да пазаруват в сексмагазин в Лондон. Джордан и поредната й забивка се сдобиха с няколко креватни аксесоара от известна колекция. Те се възползваха от 50-процентното намаление на играчките за възрастни.