Шефът на СБП Боян Ангелов: Срамно е Бай Ганьо да е образът ни!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Шефът на СБП Боян Ангелов:
Срамно е Бай Ганьо да е образът ни!

Боян Ангелов Снимкa: Пламен КОДРОВ

Внасяме закон за българския език

Кой е той

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Главен редактор е на сп. "Читалище". Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища. От 1998 живее и работи в Швейцария, където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и в областта на гьотеанистиката, историята на философските системи, социалната и педагогическата психология. Автор е на множество книги.

- Преди дни връчиха на Съюза на българските писатели Сертификат за незабрава по повод Международния ден в памет на жертвите на холокоста. Зарадва ли ви призът?

- Да, с това поставихме началото на кампанията "75 години - Незабравените лица на спасението". Каква е заслугата ни ли? СБП има 105-годишна история и съюзът никога не е имал политически окраски. Създаден е от интелектуалци, сред които и Пейо Яворов. По това време 28 писатели, членове на СБП, се обръщат към министър-председателя Богдан Филов с думите, че България винаги е била толерантна към етносите и не бива да депортираме евреите. СБП застана до БПЦ с искането да бъде отменена депортацията и така са спасени 48 000 евреи.

- Българинът е толерантен, но немалка част от населението не приема Истанбулската конвенция. Какво мислят писателите за нея?

- СБП също е против конвенцията, имаме и декларация по този повод. Смятам, че има достатъчно европейски и български законодателства, които защитават човека. Ние трябва да погледнем първо към човека, а не да го разделяме на мъж и жена. Разделението отново е вид дискриминация, независимо в каква посока. Това смятаме всичките 820 писатели, членове на съюза. Иначе да, българинът е много толерантен и пример за това ни дава Васил Левски.

- Скоро отново ще почетем живота и делото на Апостола, СБП как ще направи това?

- Като цяло съм против тези национални комитети, които правят тържества и после всичко потъва в забрава. По повод 170-ата годишнина от рождението му предложих да бъде направена антология със стихове, посветени на Левски. Тя имаше голям успех. Би било прекрасно тази година да я обогатим.

- Казвате, че не трябва да забравяме хората с принос към нацията. В Народния театър Мариус Донкин прави постановки за възрастните актьори. Мизерията при писателите обаче е пълна - Димитър Яръмов си отиде немил-недраг от нелекувана пневмония. Паскал Андонов замръзна на една пейка. Петър Лозанов е закаран за последно в болницата от милозливи съседи. Калина Цанева просто се отказа да живее в такива мъки, болна и гладна. Всички те бяха членове на СБП...

- Почти половината от членовете ни са над 70 години. Ние сме освободили възрастните писатели от членски внос, но нашият съюз не получава никаква държавна субсидия. Никой обаче, който е дошъл за помощ, не е бил отпратен. За съжаление не сме спортисти или певци и не сме атрактивни. Но ето, с помощта на фирми направихме луксозната антология "България е любов". Тя включва стихове от Любен Каравелов до наши дни. За съжаление преди убиваха писателите физически, а сега мизерията ги убива.

- А вие защо се върнахте от Швейцария?

- Аз постоянно пътувам и най-важното за мен е, че децата ми решиха да останат тук, в България.

- Как успяхте да запазите съюза от скандални партийни ежби?

- Аз самият не съм член на партия, но групичките в съюза не си и правя илюзия, че съм обединил. Няма отлив, откакто съм на това място. Но и аз понякога се правя, че не чувам това-онова, не виждам... и така.

- Как мислите, коя награда трябва да е нашият български "Пулицър"?

- Мисля, че Ботевата награда би трябвало, разбира се, и Вазовата. Ботевата награда миналата година не се даде, тя се дава на пет години. Миналата година се бяхме разбрали с бившия кмет Николай Иванов, който сега е депутат от БСП, че ще бъде дадена, но не го избраха за кмет. Сегашният пък каза, че приоритет му е футболът. Не нападам човека, просто ви обяснявам. За мен обаче Ботевата награда трябва да се даде тази година и то на поет, публицист, който да наподобява творчеството на нашия революционер. Има такива хора.

- Кога най-после ще има закон за българския език?

- И аз това се питам. Той е жизнено необходим. Ще ви дам пример с Чехия. След 1918 г., когато се разпада Австро-Унгарската империя и се създава чешкото правителство, те издават закон за чешкия език. И в продължение на десетилетия той успява да се освободи от много немски думи. Такъв закон има и във Франция, а в Швейцария - в немскоговорещата част говорят и пишат на немски, във френскоговорещата на френски, в италианската - на италиански. Те не са отишли като нашите македонци и да кажат - хайде да си направим собствен език. Няма македонски език, има вторична книжовна форма на българския език и другото е банатската форма, която се пише на латиница. А нашият език е приет за официален църковен и държавен език през 893 година на Преславския събор. И езикът ни никога не е заличаван след това. Второ - когато се прие новата конституция, трябваше след това да се приеме и закон за езика. Но поради зле разбраната ни демокрация това още не се е случило. По времето на Николай Хайтов, когато е бил председател на СБП, Любен Корнезов е внесъл закон, но той не стигна до пленарна зала. По времето на 43-ото НС отново стигнахме до зала, но падна правителството и пак не се получи. Сега ми се иска, понеже ние нямаме законодателна инициатива, да подпишем с всички съюзи - композитори, артисти, художници, които са повече от 60 000 души, и да го приемем. Тогава ще сме сила.

- Кой избира кои думи да отпаднат от речниците и кои не?

- Това са езиковеди, сигурно добри специалисти, но те не би трябвало да са основната сила, която да казва това "да", а това "не". Имаме словно богатство от почти един милион думи. Тази година ще има юбилей на Найден Геров, създал седемтомен речник на българския език, който, ако се преиздаде, ще се уверите колко цветущ и красив е българският език. Тази работа не би трябвало да се върши от езиковеди, без да обиждам тези специалисти.

- Как си обяснявате факта, че постепенно българинът става емигрант и се "отродява", по думите на Хайтов?

- Смятам, че държавата е виновна, а не хората, които си търсят щастието навън. Ценностите вече са различни. Кои днес са успелите хора? Втълпяват ни, че милионерите. А как се става милионер по честен път? Фактът, че тук в собствената ти страна не ти дават равен старт и по-човешки условия на труд, кара хората да излизат извън България. Навън поне в това не ти пречат. Има и друго - защо постоянно обясняват, че сме робска нация? Водим за национален герой Бай Ганьо! Срамно е това! При условие, че са дадени 150 000 български жертви по време на Междусъюзническата и Първата световна война и нашата армия се бие три години с цяла Европа - френската, английската, гръцката, сръбската, включително сенегалската, и ги побеждаваме и чак когато се подписва капитулацията, тогава и ние подписваме, защото съюзниците капитулират. Толкова смели хора сме имали, а Бай Ганьо бил образът ни!

- В този смисъл свободни ли сме днес?

- Няма свобода наполовина и наполовина любов. Свободни сме да минаваме границите, но само тази свобода не е достатъчна на народа. Трябва да му се даде основното - минимум високи пенсии и заплати, с които хората да живеят достойно. И да има справедливост! Ето сега като фалира КТБ, и няма виновни, ние угаснахме със 100 000 лева и никой не иска да ни ги върне. С тях щяхме да дадем на 100 писатели по 1000 лева, които си го заслужават.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Ядосана Деси Радева прекрати приятелството си със Слави Трифонов

  Ядосана Деси Радева прекрати приятелството си със Слави Трифонов

  Слави Трифонов окончателно е разтурил дългогодишното си приятелство с Деси Радева, съпруга на президента на България Румен Радев. Водещият на едноименното шоу по Би Ти Ви бе близък с първата дама от далечната 1997 г., когато тя постъпи на работа като негова секретарка в предаването „Хъшове”, а впоследствие се издигна до основен организатор в

  Наследниците на Шарлопов във война за 400 милиона

  Наследниците на Шарлопов във война за 400 милиона

  400 милиона лева подпалиха война в семейството на внезапно починалия бизнесмен Стефан Шарлопов часове след като стана ясно, че той е издъхнал в съня си на 5 февруари, пише HotArena. Неофициално се твърди, че активите и богатството на хотелиера предприемач се равняват на близо половин милиард и сега наследството му трябва да бъде разпределено

  Орлин залюби Даяна

  Орлин залюби Даяна

  Актьорите от "Скъпи наследници" си пристанаха Пренесоха екранната си любов и в живота Целувка от вчерашния епизод на "Скъпи наследници" по Би Ти Ви даде старт на връзката между Орлин Павлов и Даяна Ханджиева и извън снимачната площадка, твърдят колеги на двамата влюбени. Още в самото начало на заснемане на епизода преди месеци ласките между

  Експертиза сварен ли е Горан в килията

  Експертиза сварен ли е Горан в килията

  Нова експертиза ще нищи смъртта на шампиона по борба за кадети Горан Горанов в затвора. Прокуратурата е назначила нова комплексна съдебно-техническа експертиза, която да бъде извършена от специалисти в областта на отоплителните системи, за установяване на точната причина за смъртта на пандизчията. Горан издъхна в килия 228 на Бургаския затвор

  Чудо на гроба на дядо Добри

  Чудо на гроба на дядо Добри

  Първо чудо на гроба на дядо Добри! Мирянката Соня Анкова разказва, че Светеца от Байлово е успял да излекува болките в гърдите й, а кашлицата й изчезнала мигновено. "Имам четирима свидетели, с които пътувах към Байлово, които могат да потвърдят чудото. Тръгнах за погребението на дядо Добри болна, със силни болки в гърлото и кашлица,

  Проститутка се връща към спорта

  Проститутка се връща към спорта

  Бившата японска сноубордистка Мело Имай обяви рязък завой в кариерата си на елитна проститутка и еротичен модел, като заяви желанието си отново да бъде професионален спортист. На 18 години японката е сред участниците на олимпиадата в Торино през 2006 година, но се контузва по време на състезание и остава сред последните в халпайпа.

  Актуално

  Апартаментът на Венета Райкова – прокълнат

  Апартаментът на Венета Райкова – прокълнат

  Жилището на Венета Райкова е като прокълнато. Водещата сама стигнала до този извод след серия проблеми, които й се стоварили на главата. Въпреки че домът на водещата е като от корица на списание, самата Венета далеч не е прекарала много щастливи моменти там. Преди да се сдобие с него, тя изгоряла с 50 000 лева, които дала за жилище на зелено,

  Вирер отказа на "Плейбой"

  Вирер отказа на "Плейбой"

  Една от най-красивите биатлонистки на олимпиадата в Пьонгчанг - италианката Доротея Вирер, разочарова феновете си с последното си решение. Брюнетката заби нож в сърцето на мъжката част от феновете си, като отказа офертата на италианския "Плейбой" за фотосесия след края на олимпиадата. "Сигурно много момичета мечтаят за това, но аз не съм такава.

  Милена иска по 10 лв. от приятели за ЧРД!

  Милена иска по 10 лв. от приятели за ЧРД!

  Милена Славова иска от приятели и фенове по 10 лв., за да им попее навръх рождения си ден. Милена обещала да изпълни всички хубави и важни песни в живота си, но срещу това иска пари. Тя навършва 52 години на 24 февруари – на тази дата се пада и Тодоровден. Милена е наела клуб с рок ориентация в центъра на столицата.

  Смърт и арести в Билбао

  Смърт и арести в Билбао

  Девет души бяха арестувани по време на безредиците в Билбао. Фенове на местния "Атлетик" и "Спартак" (Москва) се сбиха преди мача между двата тима в турнира Лига Европа. При сблъсъците загина 51-годишен полицай. Впоследствие се разбра, че е починал от инфаркт. Петима други служители на реда са пострадали сериозно.

  Диана Найденова продава свещи

  Диана Найденова продава свещи

  Тв водещата Диана Найденова приключи с журналистическата си кариера. Поне засега . Доскорошната тв водеща предпочете да си вземе малко почивка от телевизията и се посвети на собствен бизнес със свещи и аромати. Диана си наела за целта малко помещение на столичния булевард „Раковски” в София и продава екзотични аромати на столичани.

  Не пропускай

  Дамски вибратор поръчва пица след оргазъм

  Дамски вибратор поръчва пица след оргазъм

  Дамски вибратор, свързан с интернет бутон, ще може да поръчва пица след оргазъм, без да е нужно потребителката да става от леглото, пише в. "Метро". Новият артикул е оборудван с бутон, който функционира по същия начин като Dash Button на фирмата "Амазон". Уредът е запаметил детайлите от плащането и избраната стока.

  Юлиян Вергов на семейна ваканция в Париж

  Юлиян Вергов на семейна ваканция в Париж

  Актьорът Юлиян Вергов се похвали със снимка от столицата на любовта – Париж, в социалните мрежи и написа под фотоса "Семейна ваканция", видя "България Днес". Секссимволът на българското кино набързо хвърли в смут фенките си, тъй като позира с жена. Коментари в стил "Това ли е гаджето?" заваляха в мрежата, но това само доказа,

  Галя от "София ден и нощ" гадже с колега

  Галя от "София ден и нощ" гадже с колега

  Любовта граници не признава и слезе от екрана! Сериалът "София ден и нощ" обвърза романтично и в действителността Калина Кузманова (в ролята на Галя) и Стефан Раденков (в образа на Жоро). В поредицата те са една от най-любимите двойки, а техни близки споделят, че двамата са започнали да прекарват все повече време заедно и извън снимачната

  Щафетата ни не завърши

  Щафетата ни не завърши

  Българската щафета в биатлона 4х7,5 км не успя да завърши олимпийското състезание. Отборът се движеше на последните позиции до третата стрелба на Димитър Герджиков. Той направи общо две допълнителни обиколки, след което се отказа. Титлата спечели изключителният отбор на Швеция (Пепе Фемлинг, Йеспер Нелин, Себастиан Самуелсон и Фредрик Линдстрьом).

  Военен и геолог в "Мастършеф"

  Военен и геолог в "Мастършеф"

  Бивш военен, геолог, готвил за нашите учени в Антарктида, и жена, открила любовта към храната след тежка трансплантация, са само част от участниците в четвъртия сезон на "Мастършеф". 21-те участници ще се състезават за обучение в най-престижната кулинарна академия на света "Кордон бльо" в Лондон и 100 000 лева.