Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11743658 www.bgdnes.bg

Белите мрени хит по Огоста

Речни "торпеда" по 2-3 кг хващат на плувка в района на село Гложене

Бели мрени по реките! Това е най-големият хит от началото на новия сезон това лято. На 1 юни риболовът беше разрешен за всички водоеми в страната, които са разположени под 500 метра надморска височина.

Мнозина ентусиасти предпочетоха да заложат на речната прохлада заради високите температури тези дни. Оказа се, рибата е активна и кълве много добре. Традиционните видове като речен кефал, морунаж, скобар показаха трайно присъствие. Големият бонус обаче са трофейните бели мрени. Тези риби се срещат най-вече в реките в Северна България, вливащи се в Дунав.

Реклама

Страхотно се отчита Огоста в района от бента на Бутан та чак до устието на Дунав. Тези риби са определяни като речни "торпеда" заради формата и силата им. Живеят в бързото течение и са изключително мощни, щом се закачат на кукичката.

Риболовът става допълнително по-емоционален, когато се лови на плувка с въдица тип болонезе. Фината линия и меката пръчка е предпоставка за страхотна битка с белите мрени. Те се събират с подходяща захранка. Този вид е всеяден. Може да се улови на всякакъв вид червеи, но също така и със сладка царевица или троха хляб.

Пред "България Днес" опитни местни специалисти от Врачанския регион разкриха, че тази година белите мрени са изключително едри и повсеместни. Хващат се екземпляри до 3 кг, стига да бъдат напипани къде се спотайват. Добре е да потърсите чакълесто дъно с бързо течение, като е добре над мястото да пада сянка. Кълве най-добре рано сутрин. Стрелянето на допълнителни бели червеи с прашка дава страхотен ефект.

Бели мрени се хващат успешно и по река Искър, но след обилните дъждове нивото се покачи, а водата се размъти. В такива условия по-добре е да се заложи на фидер риболов с тежка хранилка поне 80-100 грама.

Емоции не липсват и по поречието на Янтра. В най-долното течение се хвалят с чудесни екземпляри, уловени на земен червей. На същата примамка привечер се обаждат и нелоши сомчета. Ако решите да търсите трофейни бели мрени, то тогава река Дунав определено е вашето място. На дънна въдица може да очаквате удари от наистина гигантски риби.

Реклама
Реклама
Реклама