Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7247462 www.bgdnes.bg

Няма торта за ЧРД на Вълчо-младши

Не разрешили подаръци за милионерския син

Трима лекари изследват наследника на Арабаджиеви, за да кажат може ли да стои зад решетките

С вестници и списания е посрещнал рождения си ден Вълчо Арабаджиев-младши, синът на милионерите Ветко и Маринела. Това сподели пред "България Днес" сестрата на задържания младеж Александра. По думите й охранителите в кауша не са разрешили никакви подаръци за Вълчо освен позволените за внасяне вестници, списания и книги.

Реклама

Редовно ходим с адвокат Аделина Натина в ареста, за да носим поне преса, разказа пред вестника адвокат Надежда Самарджиева. Преди седмица Вълчо Арабаджиев навърши 22 години, а сестра му го подкрепи с пост в инстаграм. "Рано ти се наложи да станеш мъж", написа Александра на 9 януари. Дните около празника си Вълчо-младши прекарал в повръщане заради лекарствата, които му давали, довериха негови близки.

Той е обвинен в пране на пари заради 2,78 милиона евро, открити в банкови касети на негово име. Според защитата няма нито едно доказателство, че младежът е предполагал, че парите са с престъпен произход. Адвокатите поискаха по-лека мярка за Арабаджиев с мотиви за липса на улики и влошено здраве.

Какво точно се е случило, се поинтересуваха и съдийките от Апелативния спецсъд, които трябваше вчера да разгледат мярката за неотклонение. "Претърпях катастрофа преди 2-3 години", отвърна им задържаният.

Милионерското семейство е на мушката от края на август м.г., но Ветко и Маринела са обявени за издирване от Интерпол като част от престъпна схема за данъчни престъпления. При акцията в техни хотели и имоти бяха закопчани десетина души, от които синът им Вълчо и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева още са зад решетките.

Защитата се оплака, че не разполага с всички доказателства, събрани в разследването. След гледането на мярката на първа инстанция от спецпрокуратурата са внесли 54 тома с нови материали, а вчера в съдебната зала прокурор Пламен Марков представи още една папка с разпит на Красимир Божиновски. Проверка на вестника показа, че той е бил пълномощник на охранителна фирма, но разследващите отказаха да обяснят по какъв начин е свързан със случая и какви обстоятелства е трябвало да изяснява.

Реклама

Адвокат Илиян Василев изтъкна, че няма как да подготви защитата, ако не разполага с всички събрани доказателства. Той възропта, че прокуратурата може да показва само доказателствата, обслужващи обвинителната теза. От прокуратурата признаха, че десетките папки в съдебната зала са същите като при предишното разглеждане на мярката на Вълчо-младши. "Вместо през прокуратурата защитата е внесла искането за мярка направо в съда. Не е имало технологично, темпорално време да се изискат материалите от разследващите и да бъдат комплектовани", оправда се прокурор Марков.

За да се реши този казус, съдът задължи прокуратурата да предостави всички събрани материали като заверено копие или да изпрати уведомление, ако няма допълнителни улики.

Дали Вълчо Арабаджиев ще напусне ареста, ще се решава на 24 януари. Решението бе отложено за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза по искане на защитата във връзка с болежките на Арабаджиев. Той се оплаква от травма в гръбначния стълб след претърпяната катастрофа. Според медици проблемите с шийните прешлени можело да доведат дори до парализа, а в ареста давали на младежа да се маже с диклак. Медицинска документация бе приложена по делото, като стана ясно, че Вълчо е бил конвоиран за преглед в частен кабинет на изтъкнат професор.

По повод оплакванията му за болки в шията и гръбначния стълб магистратите прецениха наследникът да бъде прегледан от трима лекари - невролог, неврохирург и специалист по образна диагностика. Кои да са те, ще трябва да реши шефът на "Пирогов". От докторите се чака да прегледат милионерския син, да извършат каквито изследвания преценят и да дадат становище. Сред поставените въпроси са какво лечение е необходимо, има ли страдания от медицински характер, какво е актуалното му здравословно състояние и дали то позволява престой в ареста.

Както всеки път, Вълчо бе подкрепен в съдебната зала от сестра си и приятели. Те за малко да пропуснат заседанието, тъй като закъсняха, а съдът разпореди никой да не влиза след него, за да не се пречи. Като разбраха, че става дума за роднини на задържания, магистратите омекнаха и пуснаха групата от около десетина души в залата.

Леко облечен в студа

Вълчо Арабаджиев-младши се появи в съда по суитшърт, с което шашна присъстващите в залата, зъзнещи заради ниските температури. Не стана ясно дали наследникът има връхна дреха, или е тръгнал само по спортно горнище от следствения арест на бул. "Г.М. Димитров". Преди месец се разбра, че милионерският син се ожалил заради ниските температури в килията. Заради ремонт парното било спряно, а каторжниците мръзнели на 0 градуса. След жалбата проблемът бил оправен.

Реклама
Реклама
Реклама