Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/7345664 www.bgdnes.bg

Българи снимат сериал за Орсън Уелс

В разказа за живота на великия кинаджия ще участват и наши млади актьори

Документална поредица за живота на един от големите режисьори на миналия век Орсън Уелс подготвя една от дъщерите му Беатрис Уелс.

Сериалът ще носи името "Живот с Орсън Уелс: Мъжът зад легендата" и ще бъде в шест епизода. По тях Беатрис работи заедно с режисьора Дакс Фелан. В снимките ще участват и български кинематографисти, а в някои от ролите ще се превъплатят млади наши актьори.

Реклама

"Ще има кастинг със сигурност, който Беатрис ще направи до края на лятото", обясниха от екипа на Фелан.

Поредицата ще събере на една маса всички "герои", които ще си спомнят за автора на една от филмовите класики "Гражданинът Кейн".

"Публиката знае много за баща ми, този ренесансов човек, но изключително малко за това какъв всъщност беше той далеч от медийното внимание и за необикновения му живот извън снимачната площадка", сподели Беатрис.

"Документалният проект разказва от различен ъгъл личния живот на Уелс - през очите на хората, които са го познавали най-добре", допълва и режисьорът Фелан.

Орсън Уелс е един от значимите филмови режисьори. Роден е през 1915 г. в Уисконсин и от ранна възраст остава сирак. На 16 г. се насочва към Лондон, където рисува и се качва на сцената, твърдейки, че е професионален актьор от Бродуей.

След година се завръща в САЩ и продължава да се занимава с театър. Поставя постановката по романа на Хърбърт Уелс "Война на световете". Младият режисьор използва възможностите на документалния репортаж от "мястото на събитието" и убедително представя как извънземни атакуват Земята. Лентата му паникьосва хиляди американци, които повярват, че това се случва наистина. Интересът към него става огромен и резултатът е дебютният му филм "Гражданинът Кейн", който печели "Оскар" за най-добър оригинален сценарий и е смятан за един от най-добрите филми на всички времена.

Реклама

Уелс режисира още 12 филма след него, сред които "Великолепните Амбърсонови" и "Отело".

Личният живот на твореца също е белязан от какви ли не истории. Орсън е мъж, който обича жените и бохемския начин на живот. Жени се три пъти - за актрисата Вирджиния Никълсън, за легендата Рита Хейуърт и за италианската аристократка Апола Мори. От всяка има по една дъщеря. Беатрис, "виновницата" за филма за него, е от последната му съпруга.

Орсън умира от инфаркт през 1985 г., а само няколко часа по-рано дава последното си интервю по телевизията.

Лентата за големия режисьор ще бъде излъчена и в България.

Реклама
Реклама
Реклама