Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8623166 www.bgdnes.bg

Хакери от Разград точат сметки на два континента

Бандитите заразявали компютри дистанционно

Кола за 200 бона юрка 26-годишният тартор на бандата, установяват криминалисти

Дистанционно банкови сметки в Европа и Австралия са източвани от трима български хакери, установили разследващите след разбиването на групата от Разград.
Соченият от разследващи за тартор на бандата - 26-годишният Халид Юксел, беше задържан миналата седмица заедно с двама негови авери. Окръжният съд наложи на Халид постоянна мярка "задържане под стража". Мотивите на магистратите са, че ако бъде пуснат на свобода, той може да се укрие, да извърши друго престъпление или да попречи на разследването. Освен това въпреки младата си възраст обвиненият има в биографията си осъждания за същото престъпление. Последното му условно наказание е с изпитателен срок, който изтича през есента.
По време на делото за мярката на Халид става ясно, че е безработен, а сред събраните доказателства има данни за притежавани от него немалко на брой имоти и луксозни автомобили. В града той е известен със страстта си към мощни автомобили, с които прави дрифтове посреднощ и вдига накрак ченгетата. Сред местните хакерът е известен като екстремна личност, а тунингованият му автомобил за гонки струвал над 200 хил.лв. и вдигал повече от 300 км в час.
По време на спецакцията за разбиването на групата са иззети седем коли, три преносими компютъра, 30 мобилни апарата, 5 флаш-памети и 35 170 лева. При обиск на адрес на Халид е намерен компютър с включена програма за отдалечен достъп. Предполага се, че чрез него обвиняемият се е сдобивал с информация за банковите сметки на различни хора и е извършвал нареждания и превеждал пари по сметки, до които е получавал достъп.
Адресите на заподозренити са атакувани рано сутринта във връзка с данни за извършени компютърни рестъпления и пране на пари, подадени от международни партньорски служби, съобщи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.
"Подобно престъпление е много рядко срещано не само у нас, но и в световен мащаб. Ставало дума за модерно престъпление, при което въпросните три лица генерирали финансов ресурс. Точели пари, осигурявайки си отдалечен достъп до чужди компютри, предстои да се доказва, че са ги изпирали чрез закупуване на имоти и коли. Ужилените са граждани предимно на чужди държави – Австралия, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, други западноевропейски страни.
"Прониква се в нечий компютър по модела на свободната програма за отдалечен достъп Team Viewer, но с възможност да инсталира вирус", обясни механизма на престъплението Пламен Буруджиев, шеф на ГДБОП за Разград и Русе. След като се проникне в чуждия компютър, започва зомбиране и вирусът осигурява на хакера цялата нужна информация - всичко, каквото се оперира с компютъра, включително и банковата сметка на притежателя му. Тогава започва тегленето на пари и прехвърлянето им към собствената сметка или към сметки на приятели. Вирусът заразява от дистанция други компютри и така да безкрайност. Потърпевшите нямат представа какво се случва и не могат да открият вируса в компютрите си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама