Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8784213 www.bgdnes.bg

5 бона глоба по аферата "Топъл обяд"

До месец спецмагистратите ще кажат решението си

По-тежко наказание искат за ексградоначалника на Червен бряг

Спецпрокуратуурата е протестирала освобождаването от наказателна отговорност на бившия кмет на Червен бряг Данаил Вълов. От държавното обвинение са настояли пред апелативината инстанция да отмени оправдателната присъда на ексградоначалника по делото, прочуло се като аферата "Топъл обяд". По него Данаил Вълов бе освободен от наказателна отговорност за съставяне на два документа с неверни данни във връзка с обществена поръчка за изхранване на социално слаби хора. Така бившият кмет се измъкна с леко наказание, което се изразява в 5 хиляди лева глоба, наложена му от спецсъда като първа инстанция.
Защитата на посъдимия не е обжалвала това решение, но спецпрокуратурата го е протестирала пред апелативния спецсъд. Делото минало в едно заседание. До месец се очаква магистратите да се произнесат с решение по казуса, уточниха от институцията.
Срещу Данаил Вълов бяха повдигнати две обвинения. Първото е за длъжностно престъпление, свързано с процедурата по Закона за обществените поръчки за доставка на храна. По него той бе оправдан от спецсъда.


Второто обвинение срещу бившия кмет бе за съставяне на два документа с неверни обстоятелства за приключването на програмата "Топъл обяд". Според анализа на събраните по време на съдебното следствие доказателства тези действия на обвинения са маловажен случай. По тази причина Вълов е освободен от наказателна отговорност и следва да понесе административна санкция - глоба от 5 хиляди лева.
Обществената поръчка, станала обект на разследващите, е от април 2017 г. По нея трябвало да бъдат изхранвани 500 социално слаби хора от Червен бряг и град Койнаре. За препитанието на изпадналите в нужда хора по програмата са отпуснати 229 хиляди лева.
Разследващи обаче започват да нищят проекта, след като получават сигнал от журналисти за нередности. Материал по темата излъчва и тв предаването "Господари на ефира" на 7 май 2018 г. Според публикациите една от фирмите, спечелила поръчката, готви храната в завода на съпругата на кмета Вълов.
Със случая се заема и Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), след като там са получени сигнали за нередности по програмата. Резултатът е, че от АДФИ съставят 15 акта на кмета и шефката на отдела за обществени поръчки. Инспекторите установяват, че имало ограничителни условия в тръжната процедура. Те констатирали и "хранене на мъртви души и забавено качване на информацията за поръчката в профила на купувача". Въз основа на тези данни спецпрокуратурата образувала досъдебно производство. В продължение на 12 месеца следователи нищят данните около твърденията за опорочаване на обществената поръчка по програмата "Топъл обяд". Разследвани са и факти, свързани с облагодетелстване на фирми, подозирани за близки до кмета. Съмненията идвали от обстоятелство, че от търга е игнорирано дружество, което предложило най-ниска цена за изхранване на социално слабите.
Година след старта на разследването се стига до акция на спецпрокуратурата в общината и арест на кмета. Данаил Вълов е обвинен за длъжностно престъпление и пуснат на свобода срещу 75 хил. лв. гаранция.
"Класирани са фирми, които са дали най-добри оферти. Не виждам нищо лошо в това, че те са местни. Не е вярно, че фирма на счетоводителка на моята съпруга участва. Тя е била там, след като регистрира собствени фирми, от доста време се занимава със собствения си бизнес. В малкия град фирмите се знаят, това е нормално", коментира тогава Вълов.

Отстранен от поста

Малко след избухване на скандала по аферата "Топъл обяд" по искане на прокуратурата спецсъдът отстранява от длъжност Данаил Вълов.
Пет месеца по-късно той съобщава, че Комисията за противодействие на корупцията не е установила конфликт на интереси при него във връзка с обществената поръчка.
Вълов определя атаката срещу него като политическа и икономическа и обявява кандидатурата си за местните избори през есента на 2019 г. Той губи вота, а наследникът му на поста Цветан Костадинов съобщи за 2 милиона оставени задължения. Новият управник на града обясни, че е заварил неплатени осигуровки на служителите, както и непокрити сметки за ток и телефони.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама