Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9521406 www.bgdnes.bg

Пуснете ме, ще умра в затвора!

Петър наръгал жена си, правила му магия

Подпалвачът от "Овча купел" Петър Коцев остава зад решетките

Моля да ми намалите малко присъдата, защото ще си умра в затвора. Това каза в последните си думи 73-годишният Петър Коцев, който излежава наказание за това, че наръгал жена си и запалил семейното жилище.

Историята се разиграва на 28 януари 2014 година в апартамент в столичния квартал "Овча купел" където живеят 66-годишният тогава Петър и 5 години по-младата му жена Йоана. По това време тя е медицинска сестра към детска градина, но си била в отпуск по болест след претърпяна операция. В стая от жилището се били настанили дъщеря им и зет им, който в онзи ден бил в командировка. Те имали 4-месечно бебенце. В последно време пенсионираният от 10 години след операция от рак Коцев бил станал раздразнителен. Карал се с всички в жилището. Не давал на съпругата си да работи и твърдял, че близките му правят магии. Вечерта на 27 януари Коцев имал разправия с жена си и дъщеря си заради отношението му към зетя.

Реклама

Легнали си, а към 9 сутринта, докато жените още не били станали, той отишъл в хола и драснал клечката. После влязъл при Йоана и й казал да му направи място на леглото до нея, за да седне. Тя решила, че иска да поговорят. Вместо това мъжът извадил кухненски нож, измърморил "дойде часът, магьоснице" и започнал да я ръга. Писъците на Йоана събудили дъщерята, която опитала да спаси майка си, но без успех. Искала да викне линейка, но Коцев не разрешил, за да не дойде полиция и да го арестуват. В този момент звъннала съседка, която видяла гъст дим. Когато Коцев се разсеял, жените грабнали бебето и побегнали. Съседка подава сигнал и на място идват пожарна, линейка и полиция. Наръганата е закарана във ВМА. Лекарите успяват да я стабилизират, въпреки че само в корема й се изливат 1,2 литра кръв. Черният дроб е засегнат, но белият и сърцето като по чудо не са. Медиците спасяват живота на жената, но все пак й остават трайни увреждания.

Докато с писъци хората от входа се евакуирали от блока, Коцев се показал на прозореца и демонстративно си срязал вената на лявата ръка. По-късно пожарникар успява да го изведе от горящия апартамент. Откаран е в "Пирогов", където е стабилизиран.

Отначало Петър Коцев получава 17 години пандиз. Жена му и дъщеря му, като представител на бебето, завеждат срещу него искове за общо 135 000 лева - за неимуществени вреди, като около половината са уважени. Коцев трябва да плаща и за щетите от пожара, както и съдебни разноски. По-късно присъдата е намалена до 10 години пандиз.

Седем години след екшъна Коцев поиска от Софийския градски съд да го пусне предсрочно от пандиза. Самият той се защитава сам и без адвокат, а срещу намерението му се обявяват прокурор и инспектор от Софийския затвор. Те не отричат, че наистина Петър Коцев е излежал повече от половината си присъда и му остават три години решетки, което е задължително условие за условно предсрочно освобождаване. Срещу желанието му да излезе обаче се мотивират с това, че рискът от рецидив не е намалял. Според прокурора проблем е отношението на осъдения към деянието му, заради което попада зад решетките, както и враждебни нагласи и прояви на агресивност.

Последните думи на Петър Коцев, че няма да доживее да излезе на свобода, не трогват магистратите и Софийският градски съд отхвърля искането му. Все пак решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд в столицата.

Реклама
Реклама
Реклама