Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9572723 www.bgdnes.bg

Наши моряци бачкат в наркоканал на Ескобар

Според верси

я на ченгета в ЮАР

Трафикантите са спипани с кокаин за 40 млн. долара на кораб, боядисан като българското знаме

Задържаните български моряци с огромно количество дрога в ЮАР е възможно да са част от международен канал за дрога, контролиран от дясната ръка на вече покойния колумбийски наркобарон Пабло Ескобар. Това се разбира от коментари на местни анализатори, които отдавна следят разпределението и трафика на дрога в провинция Южен Кейп, превърната от години в "гара разпределителна" за контрабандните пратки с наркотици, които пристигат от Южна Америка. Според публикации в тамошните медии стратегическото географско положение на района го е направил много привлекателен като място за логистичен център, от който опиатите поемали своя път към Европа и африканските страни. Полицейски анализатори в ЮАР посочват, че глобалната организирана престъпност е дълбоко вкоренена в региона, като основен дял се падал на наркобизнеса.

Реклама

Удара срещу поредните трафиканти, сред които и четирима българи, ченгетата отчитат като едно от най-големите постижения в последно време в борбата си срещу наркобизнеса. При специализираната нощна полицейска акция в понеделник през нощта са използвани различни тактически сили за проникване на борда на кораба с пратката за милиони. Той плава под панамски флаг, а корпусът му е боядисан с цветовете на българското знаме - бяло, зелено, червен.

При проникването на борда спецполицаите и детективите от отдела за наркотици в провинция Западен Кейп изземват близо тон кокаин на стойност 5 858 милиона ранда т.е. за около 40 млн. долара. Акцията е проведена в резултат на голяма разузнавателна дейност, по време на която разследващите добили информация за пристигането на риболовния кораб, който кара огромно количество дрога. При проникването на плавателния съд ченгетата откриват в три отделения тон компресиран кокаин, разпределен в 973 блока, съобщава на сайта си полицейското управление на провинция Западен Кейп.

Всички десет души на борда са задържани. Сред тях са четирима български моряци и шестима техни колеги от Мианма. Очаква се скоро те да се явят в съда в град Вреденбург, където ще им бъдат повдигнати обвинения за търговия с наркотици.

От местната полиция не уточняват откъде е тръгнал корабът, за да стигне до ЮАР, тъй като изнасянето на подобна информация на този етап може да попречи на разследването. То продължава с конкретни действия. Едно от най-важните от тях е да се установят произходът на дрогата и крайната дестинация на пратката. Криминалистите тръгват по интересна следа, която е логото върху всяка от опаковките с кокаин. Характерните особености на бранда могат да помогнат на разследващите да разнищят подробности около собствениците, изгорели със стока за 40 млн. долара. Черните пакети са с надпис King Coca под оранжево оцветена корона. Пликовете с дрогата са били натъпкани в спортни чанти от известна марка, които се рекламират като многофункционални и се продават онлайн за по около 20 долара.

Именно лого King Coca родило и версията, че е възможно задържаните моряци да са трафиканти от каналите, контролирани от дясната ръка на Пабло Ескобар. Според южноафрикански медии става дума за наркобарон с кубински произход, който бил титулуван като Крал на кокаина. Въпросният бос се установил през последните двайсет години в ЮАР, за да се измъкне от американските власти, които го преследвали заради контрол и организация на мощни международни наркоканали.

Реклама

Опозиционери на хипотезата, че брандът King Coca ще доведе до собствениците на дрогата, припомнят, че босовете менят много често логата на пратките именно за да заблудят ченгетата в случай на провал при трафика. В местните медии се прокрадва и версия за връзка на заловения кокаин със сръбски престъпни групировки, които трайно са завзели територии от мръсния бизнес в страната.

Брандират с Меси и Путин

Наркобарони използват имената на публични личности за брандиране на дрогата от години. Контрабандна пратка от 2 тона кокаин за 100 млн. долара, заловена в Белгия, се оказа маркирана с логото на управляващата в Русия партия "Единна Русия" преди две години. Върху пакетите имало изображения на руското знаме и на бяла мечка - символ на партията с лидер Владимир Путин до 2012 г.

Името и ликът на голямата футболна звезда Лионел Меси се появиха върху пакети с кокаин в Перу през 2017 г. Тогава местната полиция залавя близо 1500 кг дрога за над 85 млн. евро. Според перуанските ченгета "кокаинът на Лео Меси" е трябвало за отпътува за Европа.

Реклама
Реклама
Реклама