Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9698724 www.bgdnes.bg

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна 

Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават 

Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Затова и все по-рядко ги срещаме в урбанизирана среда. В същото време броят на полските врабчета продължава да се увеличава, което е отлична новина на общия тревожен фон.

Реклама

Последното преброяване е установило 4627 врабчета в цялата страна, но за да са още по-актуални данните, ще има ново броене на птиците, което е планирано за 24 април тази година.

В масовата акция може да се включи всеки желаещ, като организацията не е никак сложна.

"Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на сайта на кампанията "Ние броим врабчетата" и възможност да отделите 10 минути в интервалa между 9 и 12 ч. на 24 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата 0 за съответния вид", обясняват от БДЗП. От там допълват, че на сайта има описания на трите вида врабчета у нас - домашното, полското и испанското, и как лесно да ги разпознавате.

Популацията на домашното врабче е намаляла с близо 31% за последното десетилетие. "Врабчетата като градски птици могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява. Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабчета преобладава у нас. Провеждаме кампанията всяка година", коментират от дружеството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама