Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/17828073 www.bgdnes.bg

(ВИДЕО) Вижте как Белград посреща Си Дзипин, градският транспорт спря, столицата почерня от полиция

Целият център на сръбската столица Белград е блокиран, градският транспорт не функционира, а пешеходните зони са блокирани от полиция.

Това се вижда от клипчета, които гражданите пубикуват в социалните мрежи. За посрещането в Белград са докарани с автобуси хиляди сърби, които приветстваха китайския комунистически лидер по улиците на града, според репортаж от телевизия N1.

Реклама

Си Дзинпин заяви пред сръбското общество, че Китай „никога няма да забрави", защото датата на посещението му е много значима. На днешния ден преди 25 години, ръководеното от САЩ и НАТО бомбардират китайското посолство в Белград и трима китайски журналисти са убити.

Самолетът на китайския президент беше ескортиран до летището в Белград през сръбското въздушно пространство от сръбски изтребители МиГ-29. Делегацията на Си Цзинпин е от около 400 души, а двудневния им престой му в Сърбия се охранява от около 3400 полицаи. Си Дзипин се среща със сръбския плезидент Вучич в Белград след официалната му визита при френския президент Макрон в Париж.

Китайският председател Си Дзинпин днес обяви в Белград 6 мерки в подкрепа на изграждането на общност на споделена съдба между Китай и Сърбия в новата ера, като Споразумението за свободна търговия ще влезе в сила на 1 юли, Китай подкрепя Сърбия в организиране на Световното изложение през 2027 г., също така ще разшири вноса на висококачествени селскостопански продукти от Сърбия, в рамките на три години 50 млади сръбски учени ще дойдат за научен обмен и 300 сръбски младежи ще учат в Китай на държавни стипендии. Китай също така приветства откриването на допълнителни директни полети от Белград до Шанхай и Гуанджоу.


Сърбия се договаря с китайската компания CRRC да купи девет електрически влака, съобщава сръбският транспортен министър Горан Весич, цитиран от "Танюг" и БТА. По думите на президента Александър Вучич, Сърбия има подкрепата на Китай по всички въпроси.

Четете още

Кралят на плескавиците почина в Белград. Миле Чулибрик печеше най-вкусната скара в сръбската столица

Кралят на плескавиците почина в Белград. Миле Чулибрик печеше най-вкусната скара в сръбската столица

Китайци засекли извънземни сигнали

Китайци засекли извънземни сигнали

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама