Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9747016 www.bgdnes.bg

Темида обърква математиката с ало измамник

При определяне на общото наказание на мошеника

Заради грешни сметки Орлин Байчев щял да лежи 2 месеца повече в килията

Темида обърква математиката по дело срещу ало измамник и за малко да го изпрати да лежи по-дълго в килията! Късметът на мошеника Орлин Байчев проработва и магистратите оправят сгрешените сметки. Благодарение на това той ще търка нара само 4 години и 10 месеца вместо 5 години. Това става ясно от протокол на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".

С поправката е допуснато тълкуване на волята на съда, като шефът на втората специнстанция Георги Ушев оправдава казуса с "допусната аритметична грешка". "След проведено тайно съвещание се констатира, че в определението е допусната аритметична грешка, като при сумирането на определеното увеличено общо наказание на осъдения Орлин Байчев е посочено, че същото е в размер на 5 г. лишаване от свобода. Тази грешка следва да бъде отстранена чрез тълкуване и да се счита като 4 г. и 10 м. лишаване от свобода", посочват съдиите. Сметките им се объркват покрай няколкото дела, които се водят срещу мошеника от търновското село Орловец. С произнасянето се кумулират три негови наказания в едно.

Реклама

Първо му е по делото в Районния съд в Габрово, където Байчев е погнат, че със свои авери преметнал двама наивници по телефона. Телефонните измамници успяват да задигнат от доверчивите си жертви общо 27 бона в пари и златни бижута. В началото на 2018 г. те се представят за полицаи и измъкват кинтите с предлога "акция срещу телефонни измамници". В двете схеми Байчев играел ролята на куриер, който взимал ценностите, оставени в торбички от нищо неподозиращите самотници. След втория удар Орлин отива да предаде плячката на съучастника си, но двамата са заловени от ченгетата. Мулето вече има дебело крими досие, но успява да съкрати 5-годишната си присъда с една трета. Затова получава 3 г. и 4 месеца решетки.

Проблеми с правосъдието му носят и наказание от Пловдивския районен съд. Изпеченият бандит сяда на подсъдимата скамейка в спецсъда. Там е погнат с аверите си Васил Ангелов и Веселин Петков, с които действа и преди. Тримата са подпукани, че от ноември до декември 2017 г. са действали като организирана престъпна група за незаконни облаги от телефонни измами. Петков не дочаква присъдата си и умира. Байчев и Ангелов са осъдени не само да търкат нара, но и да върнат ограбеното от измамените с лихвите. Соченият за "мозък" на схемата Васил Ангелов получава 4 години и 8 месеца затвор, а Орлин Байчев - 2 години и 8 месеца.

Те премятат две жени от Стара Загора за общо 40 хиляди лева. Ангелов няма дори средно образование, но това не му пречи да престъпва закона с хитри схеми. Зад гърба си има присъди във Велико Търново, Горна Оряховица и Ловеч. Наложено му е общо наказание от 8 г. и половина, но това не го спира. След като излиза от панделата той не намира работа и отново се връща към престъпния занаят. Той навива съучастниците си да действат по линията участие в полицейска операция по залавянето на телефонни измамници. Петков вербува своя съселянин Орлин, които приел да донася плячката.

Ангелов снабдявал аверите си с телефонни апарати и предплатени сим карти. За конспиративност организирал и пътувания на "въртачите" до Букурещ, откъдето те се обаждали на произволни телефонни номера в България. Когато някой се хванел "на въдицата", Байчев е пращан на адреса да прибере парите, разкриват разследващите. Според събраната информация куриерът трябвало да предаде отнетите с измама суми на Петков. Докато ги връчи, бил контролиран по открита телефонна линия от тартора, за да е сигурни, че не прибира част от плячката. Накрая Петков предавал парите на Ангелов, който ги разпределял на участниците, сочи обвинението.

"Комисар Петров" връща парите до 10 минути

На стационарния телефон на жертвата позвънявал "комисар Петров от полицията". Той съобщавал на събеседника си, че в района вършеят телефонни измамници. Искал номера на мобилния телефон, за да поддържат непрекъсната връзка и питал за точния адрес. През това време на домашния телефон се обаждал "викач", който искал пари за лечение на близък. "Полицаят" се интересувал от наличните пари и ценности. Той искал от жертвата да хвърли имането си през балкона, като обещавал, че изпраща колеги на мястото да арестуват мошеника и до 10 минути щял да върне парите. Преметнатите наивници се усещали за измамата чак когато се простили с парите си.

Реклама
Реклама
Реклама