Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9780879 www.bgdnes.bg

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

Голямото чакане скоро ще свърши! Идва Евро 2020.

Най-голямата футболна надпревара на Стария континент бе отложена с година заради пандемията от коронавирус, но сега великата игра се завръща. За радост на българските фенове, БНТ и Нова тв ще излъчват съвместно всички мачове от европейското първенство.

Това е юбилеен турнир, който ознаменува 60-годишнината на състезанието. Мачовете ще се играят в 12 европейски града, всеки от които предстои да се превърне в бляскава арена на спортното събитие на годината.

Реклама

"Щастливи сме, че отново в партньорство с обществената телевизия ще дадем шанс на многобройните футболни привърженици в България да проследят най-важното събитие", коментира изпълнителният директор на "Нова Броудкастинг Груп" Николай Андреев.

Телевизионните канали на двете медии ще покажат на живо всички мачове от Евро 2020, което започва на 11 юни 2020 г. и ще продължи един месец. Своя дебют в домакинството на европейското първенство по футбол ще направят 8 града и 7 държави. Футболните двубои ще се проведат в Лондон, Мюнхен, Рим, Баку, Санкт Петербург, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща, Глазгоу и Копенхаген. За първи път мачове от финалния турнир ще има на територията на Азербайджан, Русия, Румъния, Република Ирландия, Унгария, Шотландия и Дания.

БНТ залага на своите утвърдени имена в отразяването на шампионата. В коментаторския екип влизат Ивайло Ангелов, Петър Василев, Стефан Георгиев. Едно от лицата на първенството в ефира на телевизията ще бъде Илия Илиев. Той е познат на публиката от дългогодишните си изяви в сутрешния блок на медията, както и като водещ на студийните програми за Лига Европа. За да бъдат предадени пълноценно емоцията и обхватът на голямото събитие, БНТ поставя особен акцент върху собствения репортерски екип на място, съобщават от медията. Росен Станчев ще представя ежедневни репортажи от градовете, в които ще се играят мачовете.

Опитният спортен екип на "Нова" ще предложи атрактивна студийна програма с анализи и новини от горещите точки на първенството. Водещи ще бъдат утвърдените спортни журналисти Борислав Борисов, Петър Виденов и Мирослав Арабаджиев. Сред коментаторите на футболните срещи са Георги Драгоев, Виктор Врачев, Лъчезар Пройнов, като всички журналисти от футболния екип на спортния отдел на медията ще имат възможността да коментират поне един мач.

Срещите от Евро 2020 ще бъдат предавани на живо по БНТ 1, БНТ 3, "Диема" и "Нова", както и в каналите на "Диема Екстра". Окончателната схема на мачовете, предавани на живо и на запис, предстои да бъде уточнена.

"БНТ продължава многогодишната традиция да показва мачовете от финалите на европейските първенства по футбол - коментира генералният директор Емил Кошлуков. - Отново, благодарение на професионализма и опита на екипа от коментатори, редактори, репортери и оператори, БНТ ще ни направи свидетели на вълнуващите битки на юбилейното първенство на Стария континент. С интересни и впечатляващи като гости студийни програми, с атрактивно и модерно представяне на всичко, свързано с шампионата, ще помогнем на зрителите не само да усетят, но и да бъдат част от празника на спорта."

Реклама

Избори и финал в един ден

България няма да участва на Евро 2020, но денят на финала - 11 юли, ще бъде изключително важен за страната. Тогава ще се проведат парламентарните избори, които трябва да измъкнат държавата от политическата криза. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи датата като неподходяща. Причината е, че заради финалният мач от Европейското първенство по футбол телевизията е поела редица неотменими ангажименти около неговото пряко излъчване.

Тези аргументи не промениха решението за избори на 11 юли. Така големият политически мач на България и дългоочакваният сблъсък за титлата на Евро 2020 ще бъдат в един и същи ден.

Феновете се завръщат

На мачовете от Евро 2020 ще могат да присъстват и ограничен брой зрители по трибуните. Това е една от най-дълго чаканите добри новини в областта на спорта през последната година. Различните държави домакини ще определят колко фенове могат да присъстват на срещите, които организират. Наскоро стана ясно, че на двубоя между Русия и Дания, който ще се проведе в Копенхаген на 21 юни, ще могат да присъстват 15 900 зрители. Информацията за увеличението на квотата за срещата бе съобщено от датския организационен комитет на Европейското първенство.

Реклама
Реклама
Реклама