Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10139991 www.bgdnes.bg

Дядо Добри става пейка

Произведението от габър и орех купено от пловдивчанин 

Плаках, докато изрязвах от дървото най-големия дарител на църквата, казва смирено Георги Найденов с бензиновата резачка 

Дядо Добри оживя от дърво и се превърна в пейка на смирението. Това е резултатът от едноседмичната работа на майстора на дървените скулптури Георги Найденов.

Реклама

56-годишният мъж оформи лика на Светеца от Байлово с резачка. Столичанинът, който години наред работи в двора на къщата си в квартал "Редута", използва габър за творението си. Нужен му бил само ден, за да оформи от дървото грубата част от приседналия Добре Добрев.

"На няколко пъти ми се доплакваше, докато работих с резачката по оформянето на дядо Добри. Близо седмица работих след това по детайлите - очите, погледа, пръстите, лицето, косата. Не знам дали съм успял да достигна до пълната прилика с него, но най-важно е излъчването", споделя пред "България Днес" майсторът, докато е дал кратка почивка на бензиновата резачка, преди да продължи с усилената си работа.

Идеята дядо Добри да бъде направен от дърво дошла от неизвестен почитател както на работата на Найденов, така и на Светеца от Байлово. Виждайки как през годините изпод майсторските ръце на Георги оживяват Чарли Чаплин, Майкъл Джексън, мечки, зайци, орли и щъркели, мъжът му поръчал да сътвори от дърво и покойния благодетел, който ни напусна на 103-годишна възраст на 13 февруари 2018 година.

Запитването съвпаднало с желанието на Георги да измайстори от дърво именно най-големия дарител на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", след като приключил с друг свой мащабен проект - оформянето на дървена скулптура на Васил Левски в училище в Елин Пелин.

"Напълни ми телефона със снимки на дядо Добри. Беше изключително ентусиазиран и се чувахме често. Тогава започнах работа. Намерих габър, отидох в хале на фирмата, за да не вдигам шум на съседите, и поставих началото. Действам бързо и за броени дни бях готов", разказва пред вестника Найденов.

Реклама

Не щеш ли, поръчителят изведнъж потънал вдън земя и спрял да си вдига телефона. Не отговорил нито веднъж на множеството повиквания на вече готовия продукт, който прилежно бил изшлайфан и на два пъти минат със специално масло за дърво с пчелен восък.

"Тогава реших да продължа проекта си и да направя и пейка. На нея могат да седнат двама души и да потърсят смирението. Това, на което ни учи и напътства приживе Светеца от Байлово. Докато дядо Добри направих от габър, то пейката е от орех", споделя още пред вестника 56-годишният столичанин, който след завършването на столетника, превърнал се в благодетел на десетки храмове у нас и символ на Доброто, започва работа по изработката от дърво на друг известен образ - този на Фреди Меркюри.

След като поръчителят станал неоткриваем, майсторът на дървените фигури обявил за продажба своето творение. Интересът се оказал изключително голям и семейство от Пловдив веднага капарирало пейката с образа на Добре Добрев. Тя тежи около 90 килограма и се налага специален транспорт да закара произведението до Града под тепетата.

Каква е цената, Георги не споделя. Но е категоричен, че серийно производство няма да прави и няма да забогатява от дървени скулптури на дядо Добри.

Други дървени фигури, които през годините оживяват от резачката му, са тези на Чарли Чаплин и хлапето, както и Майкъл Джексън. Последната Найденов подарил на бившата приятелка на сина си - поп певицата Клавдия, която изгря като първата риалити звезда от музикалния формат "Стар академи".

Дървената скулптура била монтирана пред музикалната школа на изпълнителката в столичния квартал "Младост", като под образа на Майкъл Джексън било резбовано и името на школата.

През май т.г. Клавдия вдигна сватба с албанеца Хамза, за която се похвали самата изпълнителка в социалните мрежи. А минавайки наскоро пред школата, Георги Найденов не видял дървената фигура на покойния крал на поп музиката.

Чаплин, Ламбо и Адама оживени с трион

Наред с дядо Добри, Васил Левски, Чарли Чаплин майсторът на карвинг скулптурите от дърво (от английски - резбоване с резачка) оживява Стефан Данаилов и Тодор Колев.

"Фигурите им са само бюстове. От доста време работя по тях, но все изскача нещо друго и ги оставям. После пак се връщам и продължавам работа. Но толкова много са ми ангажиментите, че все не успявам да ги приключа", споделя пред "България Днес" Найденов.

Реклама
Реклама
Реклама