Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11093052 www.bgdnes.bg

Легендарната певица Йорданка Христова: Да сложат към пенсиите добавка за войната

Възрастни музиканти и актьори категорични, че държавата трябва да помага повече в тези трудни времена

"Този военен конфликт в Украйна и по-високите цени на стоките от първа необходимост са направо убийствени! Предстои да се махнат и добавките на пенсионерите за COVID и край, край, тотално ще загинем. Може би правителството трябва да помисли да дава добавки и за войната към пенсиите."

Реклама

В това е категорична легендарната певица Йорданка Христова, която въпреки навършената пенсионна възраст не спира да работи и го прави с голямо удоволствие.

"Това е моята мисия, съдба. Много съм щастлива, че ще участвам в концерта на 22 март в НДК, където с моите колеги ще изнесем един пролетен концерт. Хората са зажаднели за хубавата песен и имат нужда от нас. Всъщност аз това умея най-добре и ми е мъчно за възрастните хора, които не могат да си докарват допълнителни доходи. Но не само в нашата гилдия е така с пенсионерите, в почти всяка сфера е голяма мъка. Всички сме на един хал и политиците трябва да помислят за някакви стимули, както тези, които се раздаваха по време на пандемията", категорична е Данчето Христова. Повод за думите на изпълнителката на "Ще продължавам да пея" е фактът, че от юли месец 2 058 100 пенсионери вече няма да получават допълнителната добавка от 60 лв. към пенсията, която бе мярка за последствията от COVID-19.

На същото мнение е и Явора Стоилова, внучка на големия Пейо Яворов. "За всички в тази война е трудно, но най-вече на социално слабите, т.е. пенсионерите. В други страни хората като навлязат в този период от живота си, започват да пътуват, да си случват мечтите, а при нас се чудят как да си платят тока, да им остане нещо за храна и лекарства. И ако, дай си Боже, някое правителство им отпусне по някой лев, халал да им е. Радват се до небесата. Не знам как ще оцелеем с това олио от 7 лева и с този скъп ток. Не знам!", тъжна е Явора.

Такива мисли се въртят в главата и на световноизвестния композитор проф. Виктор Чучков. Два мандата председател на Съюза на композиторите, таткото на песента "Дъга" и "Химн на сътворението" забравя, че е пенсионер само докато свири на пианото.

"Музиката ме пренася в друг свят, идеален, и това ми помага да забравя битовизмите, в които живеем. Много хора заслужават нормална пенсия и заплата, особено класическите музиканти, но може би и ние сме си виновни, че не направихме нищо в посока всяко правителство да поставя като приоритет културата и образованието, а след това всичко останало. Много ми е интересно как ще постъпят сега нашите управляващи, ако живеят с нашите пенсии - колко олио и бензин ще си купят с тези пари. Както се казва в едно произведение на Иван Вазов - следя с притаен дъх бъдещето и мисля само за децата и внуците", казва тъжно Чучков.

Реклама

Самият той не е подготвен със знания за бомбоубежища и как да се предпази от евентуална ядрена атака.

"По-скоро се надявам финалът ни като човешки индивид да не е като в музикалната ми творба по текст на Рей Бредбъри - "Марсиански хроники", в която жена, избягала от Земята на Марс, гледа отвисоко как планетата ни се самоунищожава. Надявам се това да не се случи", казва професорът.

Като Виктор Чучков се чуди как ще отпразнува юбилея си и голямата актриса Емилия Радева.

"През май ще стана на 90 години. Едва издържах пандемията две години, не излизах почти от вкъщи, събирах пари за този юбилей и сега ако трябва да ги похарча, за да си посрещна разходите, какво ще правя? Знам, че мога да разчитам на децата си, но това живот ли е? Не бива да се оплаквам, но ми е тъжно", споделя актрисата.

За бъдещето се тревожат и двама от най-играещите актьори, макар и в пенсионна възраст - Васил Банов и Васил Михайлов.

"Не е редно да не се помисли за възрастните хора. Никога не съм разчитал децата да ми помагат. Гледам да играя и добре, че все още ме искат и в киното, и в театъра. Ето сега започнах една пиеса в МГТ "Зад Канала". Трябва да се повишат доходите, така както се повишават цените. Да има поне някакво компенсиране. Защото войната е най-притеснителното нещо, не любовта", смее се 75-годишният Васил Банов.

Като него мисли и човекът, който има повече от 100 роли в българското кино и театър, както и сериозно участие през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции - Васил Михайлов. "Аз съм орта будала, жив и див. Радвам се на семеен уют, внуци и правнучка. Щастлив съм, че не виждам добре и нямам какво повече да кажа, в 360 роли съм казал всичко. Някога опитах и в Народното събрание да кажа мнението си за тези пенсии и заплати, но бързо разбрах, че не съм за там, и избягах, даже не си взех заплатата. Правил съм различни избори в живота си и за повечето съжалявам, но не съжалявам, че продължавам да играя, и не се отказвам, защото не е само до пари", казва 83-годишният легендарен актьор.

Според него почти никое правителство не слага на първо място пенсионерите и е жалко, че трябва сами да се оправят, като разчитат на близките.

"Не обичам да натоварвам хората около себе си. Трябва сами да мислим за старините си. Аз все още играя в няколко представления и не мога без сцената. Това ме крепи и така си изкарвам доходите", радва се толкова години на обичта на публиката големият Васил Михайлов.

Реклама
Реклама
Реклама