Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11682565 www.bgdnes.bg

С райски газ се друсат абитуриентите

Грозен спектакъл отново пред "Св. Александър Невски"

Чалга песните и ромските оркестри хит и тази година 

Друсането с райски газ е топзабавлението за абитуриентите тази година, видя "България Днес".

Традиционно завършващите в столицата си направиха зрелищно шоу на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски." След бурното изпращане паветата в центъра на София бяха отрупани с флакони, с които се пълнят балоните с райски газ. Новата мания е толкова популярна, че оставя назад по популярност наргилетата и пиенето на алкохол от бутилки.

Реклама

Огромна част от абитуриентите с лъскави облекла си подаваха от ръка на ръка балоните, които предварително пълнеха. А флаконите смело хвърляха на земята и често токчета ги размазваха по каменната пътна настилка.

Райският газ представлява анестетичен газ, който преди години е използван за наркоза и анестезия. Диазотният оксид, както е химичното му наименование, води до кратковременна еуфория, вдишването му предизвиква откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Макар това да продължава в рамките на средно 2 до 5 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на децата.

Пълнители с райски газ може да бъдат купени съвсем свободно и легално от специализирани и достъпни интернет сайтове. Цената за метална капсула с 8,2 грама диазотен оксид е от 50 стотинки до 1 лев за бройка или 12 до 24 лева за кутия. Има и с различни плодови вкусове. Лекари съветват младежи да не злоупотребяват и дори да не вдишват райски газ, защото може тялото им да приеме неприятни токсични нива.

Купонът пред храм-паметника беше допълнен от чалга ритми, а за настроението се грижеха няколко ромски оркестъра. Музикантите обикаляха между абитуриентите и ги призоваваха да има дават банкноти, за да им свирят на уше. Не липсваха и димките, които младежите запалиха точно пред входа на църквата. Разноцветната пиротехника беше силно използвана преди една петилетка, но постепенно загуби популярност.

Проверка на "България Днес" показа, че всеки желаещ може да се снабди с димка, която да използва за лични цели. В оръжейните магазини ефектното средство се продава на цена от 3 лева за бройка, като влиза в графата "парти аксесоари". Освен това има различни цветове, от които можем да си изберем. Балът на абитуриентите около храм-паметника традиционно беше полят от обилно количество алкохол, като бутилките се предаваха от ръка на ръка, а бъдещето на България пиеше директно от шишето.

Реклама

Присъстващи на младежката вакханалия отбелязаха, че тази година са липсвали дрифтовете и пиленето на гуми и като цяло купонът е преминал далеч по-спокойно спрямо минали години.

Момчета облякоха рокли

С рокли и перуки две момчета се появиха на бала си в Пловдив. Единият беше в червен тоалет и коса в същия цвят, а другият - рус и с шарена къса рокля. Вторият носеше уредба, от която ехтеше силна музика.

Техните връстници и родителите останаха шокирани от визията на двамата. Техни приятели признаха, че купонджиите нямат хомосексуални наклонности, а просто се забавляват.

Марк с чехлите е звезда

Абитуриент от Кюстендил забрави за костюмите и официалните обувки и отиде на купона по халат за баня и чехли. Завършилият Езиковата гимназия в Кюстендил Марк Манчев описва себе си като мързелив човек и така донякъде обяснява избора си за облекло на бала.

"Избрах го на шега, после пък, като се видях в огледалото, се оказа, че ми отива. Това не беше част от плана, идеята ми беше на шега да изглеждам като някакъв специален човек. Всички се шокираха, естествено", сподели Марк, който се превърна в звезда за няколко дни.

На бала с чалма и каляска

С чалма на главата и със златна каляска пристигна на бала абитуриентът Рашко от средно училище "Найден Геров" в Пловдив. Появата му прикова погледите на млади и стари. "Рашко беше с чалма на главата, но облечен в костюм.

Учениците ни са изобретателни и оригинални", обясни  директорката на СУ "Найден Геров" Диана Гавазова. Училището е наричано още Столипиновската сорбона, тъй като се намира в най-големия етнически квартал на Пловдив.

Реклама
Реклама
Реклама