Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11714440 www.bgdnes.bg

Брендо се бори да лежи в България

Евелин Банев е непримирим, обжалва решение на СГС пред Апелативния съд в София

Не дават на "кокаиновия крал" да изтърпи присъдите си тук, защото в момента е в Украйна, а тя не е в Европейския съюз

Реклама

Брендо отказва да се примири с отказите на българското правосъдие да излежи присъдите, наложени му от Италия и Румъния, у нас. Борбата продължава пред Апелативния съд в София. "България Днес" разбра, че адвокатът на Евелин Банев Силвия Найденова е пуснала молбата вчера.

Брендо обжалва поредния отказ на СГС да бъде разгледано искането му за излежаването на присъдите му, наложени в Румъния и Италия, в България. Съдия Мирослав Георгиев за втори път отказва разглеждане на подобно искане на Брендо.

Първото е от средата на септември м.г., няколко дни след като той беше задържан в Киев, Украйна. Дотогава той беше в неизвестност и бе издирван с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол.

Искането на Банев е присъдите му, наложени в Италия и Румъния, да бъдат признати и изтърпени у нас заедно с наложеното му наказание от българския съд, което е най-малко (виж надолу в текста).

Съдия Георгиев изтъкна в мотивите си защо отказва на Брендо това искане за втори път.

"В случая Банев се намира на територията на Украйна, която не е членка на ЕС, и редът за признаване и изпълнение на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода, постановени в друга държава - членка на ЕС, е неприложим", категоричен е Георгиев.

Реклама

"България Днес" разговаря с адв. Силвия Найденова, която представя Брендо у нас, но тя бе доста уклончива. Причината за това е, че Банев не й е дал позволение да обсъжда каквото и да било с медиите. Нито въпроси, свързани с него, нито въпроси, свързани с делото. "Нямам право да говоря, предстои да видим дали Апелативният съд ще отмени решението на СГС и тогава ще видим. Ако това стане и позволят на Брендо да се върне в България и да излежи присъдите си тук, предстои да се водят много дела", каза уклончиво адв. Найденова за вестника.

Брендо има в България 6-годишна присъда от април 2018 г., заради която е обявен за издирване, включително и с червена бюлетина от Интерпол. Той е осъден и в Италия и Румъния, съответно на 20 и 10 г. решетки. Присъдите на Банев са все за престъпления, свързани с наркотици. По-специално с кокаин - от организирането на трафика на дрогата до прането на парите от продажбите. Брендо много държи да изтърпи наказанията си у нас. Ако успее да се пребори и спечели делото в Апелативния съд, Банев ще се изправи пред Темида и ще започне сложно дело за групиране на трите му присъди.

Банев бе задържан в Украйна миналия септември, като по информация на Интерпол - Киев на 8 септември м.г. украинските съдебни власти са постановили временното му задържане за срок от 20 дни. Впоследствие с решение на Киевския апелативен съд от 21 септември 2021 г. Банев е свободен, защото е придобил украинско гражданство.

На последното дело в СГС, на което Брендо бе порязан за пореден път, стана ясно, че имал два украински паспорта - истински и фалшив, заради който срещу него има разследване на прокуратурата в Киев.

В определението на съдия Мирослав Георгиев се посочва, че при ареста на Брендо на 6 септември м.г. е иззет още един паспорт. Документът е бил със снимката на Евелин Банев, но с други имена - на украинския гражданин Виктор Сергеевич Краич. Експертиза показала, че Банев и Краич са едно и също лице. Точно заради този фалшив паспорт в Украйна има разследване срещу Брендо.

Последният паспорт на разположение на Банев се оказа турски. Към момента не е изяснено, как е украински и турски гражданин, а в българския съд се представя като нашенец. В Украйна нямаш право на двойно гражданство, именно това прави казуса сложен.

Предстои тези неясноти и заплетени казуси да бъдат разглеждани, чак когато и ако Брендо наистина бъде екстрадиран у нас, за да излежи наказанията си.

Делото ще се гледа в Апелативния съд в София в най-скоро време.

 Турски паспорт

С турски паспорт се е сдобил издирваният наркобос Евелин Банев-Брендо. "Кокаиновият крал" е получил документи в южната ни съседка. Това съобщава истанбулското издание, както написа пръв "България Днес".

Неочакваният обрат с гражданството на Брендо става през лятото на м.г. На 16 юни 2021 г. губернаторството на Ескишехир - града на Настрадин ходжа, регистрира Брендо след поискано убежище. От публикуваните в комшийският сайт документи става ясно, че турският паспорт на Брендо е издаден през януари 2018 г., а личната му карта е валидна до юни 2027 г. И двете са със собствените му имена - Евелин Николов Банев.

За това как са издадени документите проговаря мастит петролен бос на име Мустафа, който е бивш служител на националното разузнаване. Той твърди, че поради проблемите си с правосъдието в няколко държави Банев не е могъл да получи гражданство чрез инвестиции например. Поради тази причина му е била изфабрикувана фалшива история, която да му осигури така желаното турско тескере. За целта Мустафа признава пред турския сайт, че са му били платени 305 хил. долара кеш през дубайска фирма.

Преговорите за получаване на турско гражданство са водени с хора на висши позиции в републиката. В схемата е участвал доведеният брат на Брендо - Симо Карайчев, твърди източникът. Карайчев е бил упълномощен от Евелин Банев да извършва всички дейности от негово име. За целта е бил нает и адвокат от Първа адвокатска колегия в Истанбул. Пълномощното му е от дата 15 април 2021 г.

Според публикацията машинациите на българския бос на престъпна организация, който е издирван с червена бюлетина от Интерпол, не са останали тайна за разследващите. Те са засекли измислените сценарии. Така, въпреки че документите са съвсем истински, се оказва, че са издадени по нелегален начин, твърдят запознати.

Още не е ясно защо Брендо е решил да става турски гражданин. Почти по същото време в Истанбул беше заловен друг известен герой от подземния свят - Димитър Желязков - Митьо Очите. Макар между двете ни страни да съществува договор за взаимодействие по наказателни дела, екстрадициите от южната ни съседка се проточват с месеци и години. След дълги усилия родната прокуратура така и не получи позволение Очите да бъде съден по всички повдигнати му обвинения.

Реклама
Реклама
Реклама