Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12327700 www.bgdnes.bg

Темида отсече за втори път: Любо Мазния не е наркобос!

С 2 г. условно се разминава ъндърграунд героят от Поморие, сочен за наследник на Митьо Очите

Любомир Славов-Мазния - ъндърграунд героят от Поморие, не е тартор на наркогрупа! Соченият за авер на Ради Ланеца и наследник на Митьо Очите остава с условна присъда, след като тя е потвърдена и на втора инстанция, научи "България Днес".

Реклама

На първа инстанция Мазния е оправдан от спецсъда за дирижиране на престъпна група, в която участват негови авери като Мартин Душев-Барбарона и Веселин Кръстев-Плешивия, но е осъден за 2 грама кокаин на 2 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

Прокуратурата скача срещу решението и настоява той да бъде признат за виновен като член на банда. Затова се позовава на показанията на двама свидетели и използваните по време на разследването специални разузнавателни средства (СРС).

Защитата контрира, че няма никакви доказателства Славов да е имал за цел да разпространява наркотици. Твърди се, че е държал дрогата за лична употреба. Според адвоката няма никакви улики клиентът му да е членувал в престъпна организация, а доказателствата за притежание на дрога са косвени.

Държавното обвинение все пак се смилява и претендира Мазния да бъде осъден на минимален размер на наказанието с оглед на изминалия дълъг период от време от извършването на престъплението и добрите му характеристични данни.

Темида приема, че подсъдимият се е познавал с още четирима авери с прякори от Поморие, които в периода 2014-2016 г. се занимавали с разпространение на наркотични вещества, но самостоятелно, а не в организация.

Двама от дилърите признават за незаконната дейност и се измъкват със споразумения за условни присъди, след като става ясно, че са пращали дрога по куриерски фирми. През пролетта на 2014 г. ченгетата спипват пратка с марихуана. "Всички вещи са мои, тревата е моя и я пуша", казва тогава получателят пред униформените. Разследващите заковават заподозрените с експертиза, която доказва, че отпечатъците по пратката са именно техни. В домовете им са открити телефони, сим карти, данни за товарителници, пластмасови контейнери и др.

Реклама

Тараш е извършен и в дома на Мазния. Той сам признава пред полицаите, че къта кока и дори посочва къде го съхранява - в шкаф в спалнята си. "Посочените наркотични вещества са за лична употреба", изтъква подгоненият ъндърграунд герой.

През лятото на 2016 г. нова акция изненадва наркопласьорите. При претърсванията е открит тефтер, в който са описани процесите за производство на наркотици. Намерени са 10 г метамфетамин и материали за приготвяне на синтетична дрога.

Същия ден ченгетата засичат телефонен разговор между двама от дилърите. Единият поискал да се снабди с "болтове", което било кодовото название за наркотици. След срещата полицаите го спипват с 5 хапчета, но той отрича да познава продавача на стоката. Наркотици са открити при претърсване и в други двама от наркоразпространителите, които се оправдават, че дрогата е за лична употреба.

Тарашен е и домът на Мазния, където са намерени само пари. Разследващите се насочват към производствена база в Поморие, но и там не се натъкват на нещо незаконно.

В края на 2015 г. дилърите, пускали дрога по куриерски фирми, са погнати от Софийската градска прокуратура. Месеци по-късно разследването е иззето от спецпрокуратурата заради обвиненията за престъпна група.

Междувременно през август 2016 г. МВР получава оперативна информация за наркоплантация. При проверката на място са спипани Барбарона и Плешивия да поливат канабисовите растения, засадени в изоставен лозов масив. При огледа униформените преброяват 21 растения по 60-70 см и 10 растения, високи по 4 см.

След находката с обвинения се сдобиват Любо Мазния, Мартин Барбарона, Весо Плешивия и още петима. Всички, с изключение на Мазния, сключват сделка с прокуратурата. Макар със споразуменията да признават, че са членували в група с тартор Любо Мазния, пред Темида те се кълнат, че той нито е участвал в престъпна задруга, нито е бил неин бос.

"За Мазния се говори из целия град, че отговаря за дилърите в Поморие по разпространение на леки и тежки наркотици, като кокаин, трева, "синтетика", както и че е обществена тайна кой продава в града. Аз съм си купувал веднъж кокаин от него", проговаря свидетел. По думите му след акцията през 2014 г. Славов започнал да избягва срещи с другите, за да не ги свързват като група. Пред магистратите свидетелят получава амнезия за този си разказ от разследването.

Служителите на Темида са категорични, че този и още един свидетел говорят по слухове и обвиненията за тартор на банда не може да почиват на тях. Използваните "бръмбари" също не служат за осъдителна присъда. Само в един от разговорите си Мазния обсъжда с авер подготовката на някакъв продукт, но се използват кодови думи, с оглед на което дали става въпрос за наркотично вещество, може единствено да се предполага, заключват съдиите.

Те отбелязват, че част от дилърите дори не познават Славов, а другите са го виждали из градчето. Заради чистото съдебно минало, добрите характеристични данни и неголямото количество на наркотика втората инстанция се съгласява с условното наказание.

 Връзка с Ради Ланеца и Желязков

Като наследник на територии в наркобизнеса по морето е спряган Любо Мазния след покушението срещу несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите преди години. Именно шуреят на Очите - Христос Янулис, проговаря пред съда за Мазния и хората му. Той посочва при разпита си, че бандата е ползвала услугите на две от най-големите куриерски фирми. Разказва как в дискотека е поискал да си купи кока от Мазния, но той го препратил към "дясната си ръка" Атанас Христов.

Връзка лъсва и със сочения за бос на меганаркобанда Радмил Ранов - Ради Ланеца. Представители на подземния свят разкриват, че за него са работили аверите на Мазния - Барбарона и Плешивия.

Реклама
Реклама
Реклама