Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13022224 www.bgdnes.bg

Известни си режат косите за подкрепа на хората в Иран

Алекс Алексиев пръв пуска клип, присъединяват се и други

Известни личности у нас подеха инициатива в подкрепа на хората в Иран. Пръв клип за това пусна актьорът Алекс Алексиев, а инициативата набира все по-голяма популярност.

На 16.IX. "моралната полиция" в Иран вкара в ареста и уби младата Махса Амини. Причината - подал се кичур коса от задължителния за жените в Иран хиджаб. Следват неспирни протести, кръвопролития, убити, ранени, затворени. Вълната на гражданско недоволство се надигна и напусна пределите на континента. Популярни личности от Франция и Германия реагираха мигновено и отрязаха косите си в знак на съпричастност с извергщината в азиатската страна, който акт сглобиха в кратко видео. Безмълвният ход на солидарност стигна и до България и от броени часове клип с участието на известни българи, които си режат косите, вече се върти в интернет.

Реклама

Инициаторът, актьорът Алекс Алексиев, сподели пред "България Днес", че идеята му хрумва, когато преди седмици научава за мирно шествие на иранската общност у нас пред НДК. Отиват с майка си и голямата му дъщеря Ая и с тъга установяват, че те са едни от малкото български граждани, присъстващи там. "Попитах организаторите защо случващото не се популяризира и не стига до медиите и парламента. Исках да знам кога България ще спре да търгува с Ислямска държава. Исках да спомогна да се даде гласност, затова се свързах с адвокат Диана Радославова, компетентна по бежанските въпроси, и мъжа й, режисьора Антон Радославов. Тази изродщина и убийства на жените и незачитането на никакви човешки права, е морален ад!", гневи се актьорът.

Сглобен е клип от различни видеа, който за 24 часа надхвърля милион гледания. В него участват двете деца на Алексиев и половинката му, режисьора Яна Титова, Ая и малката Хана. "Обяснихме на Ая и тя поиска да се включи във видеото. А Хана е едва 3-годишна и все още не разбира. Но за мен тя е чистият символ на Свободата, която ние имаме, а те - не", споделя Алекс.

"В случая думата "Свобода" е много особена, когато говорим за такива религия и начин на живот, които са много далеч от нас", довери ни актрисата Йоанна Темелкова, също част от видеото. И добави: "Това" там е друг свят и разбиранията са съвсем различни. Границите са преминати и е стигнато до връх, след който нещо трябва да се промени. Това е безобразие! Затова опитваме да помогнем. Самият факт, че хората се надигнаха, е изключително събитие. Как си представяте в тази държава някой да излезе на протест? Абсурд!", възкликва тя.

"Дали това, което правим, помага на "обикновените" хора в Иран, предстои да разберем", каза общинският съветник Малина Едрева. "Смятам, че неутралните позиции да не накърним някого са най-опасните. В случая става въпрос за човешки животи, достойнство и правото на свободен избор. Така че замълчаването не е становище. Ние трябва да бъдем хора с позиция!", допълни Едрева.

Във видеото участват още Юлиян Вергов, Яна Титова, Ирмена Чичикова, Дария Симеонова, Валентина Каролева и други.

Реклама
Реклама
Реклама