Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13398269 www.bgdnes.bg

Полицейски чадъри лъсват

Околовръстното и "Черни връх" са булевардите на смъртта

Повече от 500 души гинат по пътищата през 2022 г.

В булеварди на смъртта се превърнаха Околовръстното шосе на София и главната артерия "Черни връх"! Две жестоки катастрофи с невинни жертви в столицата показаха наяве как джигити са покровителствани от полицията и са оставали безнаказани за погазването на закона!

Първият жесток инцидент стана на 5 юли вечерта на кръстовището на бул. "Черни връх" и "Арсеналски". Там бившият футболист Георги Семерджиев минава на червено, блъска се в такси и помита с джипа си Хариет Стефанович и Христина Дилева, които чакат на тротоара.

Реклама

Семерджиев е подозиран за участие в уредени мачове, а месеци преди катастрофата се признава за наркопласьор и сключва сделка за 8 месеца затвор. В началото на юни ченгетата отнемат швейцарската му шофьорска книжка, след като е заловен да кара друсан. Българското му свидетелство е взето още през 2014 г., а швейцарското се оказва фалшиво.

След фаталния инцидент виновникът си плюе на петите и напуска местопроизшествието. Той минава през автомивката си и взима стълба, по която се покатерва до жилището си. МВР го издирва до следващия ден, когато е намерен и закопчан. Бившият футболист се разминава само с леки наранявания. Пред съда той проговаря, че не е виновен и че не помни нищо. Справка показва, че до момента има 50 нарушения.

Прокуратурата го погва по няколко обвинения - за смъртта на момичетата, за напускане мястото на катастрофата, че е бил с фалшиви регистрационни табели, че е шофирал без валидна книжка и под влиянието на наркотици. Дрога е открита и в колата му. Експертиза сочи, че джигитът е летял със 166 км/ч. Срещу него са заведени искове за 1,25 млн. лв.

Разследващите съобщават, че над 40 служители на реда са опъвали чадър над Семерджиев за нарушенията му на пътя. Във фаталната вечер му е помогнала полицайката Симона Радева, която му занесла стълбата. Пред Темида тя разказа, че няколко пъти се е возила в колата му, но не е знаела, че именно той е предизвикал катастрофата.

Вторият жесток инцидент с друсан шофьор става на 25 септември на Околовръстния път до мола. Към 4 ч призори 39-годишният Димитър Любенов засича и удря със своето "Порше Панамера" малък "Форд Фокус". Колата, в която пътуват семейство чужденци, се обръща по таван. На място загива 64-годишният французин Лорен Пети. Съпругата му, на 62 г., е със счупен прешлен и фрактура на таза. Французите се връщали от почивка в Банско и се били отправили към летището. Шофьорът, който ги возел, се отървава със сътресение.

Реклама

Според експертизата поршето на Любенов е летяло със 195 км/ч. Пред ченгетата той отказва да даде проби за алкохол и наркотици и казва, че "ще се оправи в МВР болница". Оказва се, че джигитът е карал с 1,73 промила алкохол и след употреба на кокаин. Допреди фаталното място е бил ескортиран от полицаи и карал с ограничението. След като спрели да го съпровождат, натиснал педала.

Служителите на реда, които са от Шесто районно, попадат на мушката за проверка. Според свидетели те са взели подкуп от джигита и са саботирали шофьора да се възползва от "Дринк енд драйв". След това станали очевидци на зверската катастрофа, но не се притекли на помощ. Както и при случая със Семерджиев, и тук е замесена дама - полицайката Любка Гечева. Преди броени дни прокуратурата обвини Гечева и колегата й Георги Малински за длъжностни престъпления и др.

В началото на декември става нов инцидент близо на Околовръстното, в участъка от "Черни връх" към "Симеоновско шосе". При верижна катастрофа се нанизват 10 коли и два тира. Трима са пострадали, а на място се отзовават пожарникари, които помагат на ранените да излязат от смачканите автомобили.

Седем часа режат ламарини служители от Плевен в средата на юли. Тогава на пътя Плевен-Ловеч при пътен кантон "Люляците" се удрят "Фолксваген Голф" на 60-годишен мъж от Горна Митрополия и "Опел" на 31-годишен шофьор от село Милковица. При удара загиват шофьорът на голфа и едногодишно момченце, което се возело при него. Умират още водачът на другата кола, 54-годишна жена и 7-месечно бебе. Трагедията става още по-огромна, когато се разбира, че семейството от опела пътувало, за да кръсти бебенцето в Троянския манастир.

При тежък инцидент на АМ "Тракия" загина спецсъдийката Емилия Петкова. В края на януари тя се движела със своя автомобил "Тойота Ярис", като навлязла в задимен участък. Пушекът идвал от подпалени в близост сухи треви и храсти. Зад съдийката се движил 37-годишен мъж с джип "Роувър", който карал с над 140 км в час. Джипът блъснал тойотата отзад, като при удара двете коли се подпалили. Съдия Петкова е починала от тежката черепно-мозъчна травма, получена при удара. Тестът на водача за алкохол и наркотици е отрицателен. Той е погнат за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране с несъобразена с обстоятелствата скорост.

В разгара на лятото става нова катастрофа на аутобана. Сръбски автобус с деца катастрофира на връщане от почивка по Черноморието. Инцидентът се разминава с ранени, а разследващите коментират, че настилката е била мокра.

В края на септември на кръгово кръстовище в Шумен 18-годишен връхлита върху колата на 22-годишната Светомира Станчева. Автомобилът на извършителя изгаря на служебния паркинг на МВР, заради което случаят е поет от националното следствие. Близки на погубеното момиче наскоро излязоха на протест с искане за справедливост.

По данни на МВР от началото на годината на пътя са намерили смъртта си малко над 500 души. При регистрираните над 6400 произшествия са пострадали повече от 8200 души. Криминалистите отчитат положителна тенденция, че жертвите са намалели с около 40 в сравнение с 2021 г.

Съвместни усилия

Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме съпричастни с вас. Ще направим всичко възможно да има справедливост. Но за да настъпят промени и да спасим други български деца, са нужни съвместни усилия.

Това посочи преди броени дни Иван Гешев на среща с роднини на загинали на пътя. По думите му гражданите и институциите трябва да работят заедно, а изпълнителната власт да осъществява реален контрол.

Реклама
Реклама
Реклама