Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18322176 www.bgdnes.bg

Жегите мъчат Минчо Празников

  • Стои вкъщи и рядко излиза навън 
  • Не се чувствам добре, годините не прощават, казва легендарният синоптик 

"Не се чувствам добре заради жегите. Много е горещо."

Това заяви пред "България Днес" легендарният синоптик Минчо Празников по повод здравословно си състояние и начина, по който му влияят рекордните температури, които наблюдаваме през последните седмици.

Реклама

"Заради горещините почти не излизам навън. Само сутрин, и то за малко", сподели още пред вестника 86-годишният Празников.

Преди време една от емблемите на българската метеорология се оплака от влошено здравословно състояние. Празников, който дълги години радваше малки и големи с неподправното си чувство за хумор и прогнозите си, сподели, че силите го напускат и не може да става от леглото, да излиза навън и дори има проблеми с говора. За щастие, здравето му се подобри, а неотдавна дори се похвали, че е в отлично състояние и даже настинка не е хващал, а вирусите "бягат" надалеч от него, въпреки че не пие витамини.

"В момента основното, което ме мъчи, е жегата, но времето все пак си е време, а и годините не прощават", чистосърдечно признава Празников.

Рекордните температури и променливото време все повече влияят на здравословното състояние. Главоболие, липса на енергия и обща отпадналост са само част от неразположенията, от които се оплакват хората, прекарали повече време на слънце. Специалистите съветват през големите горещини да се пие повече вода, да се стои на хладно и да се избягва пряката слънчева светлина, особено в ранните следобедни часове.

Първата половина на юли ще е преобладаващо гореща с температури, близки до предела на поносимостта - около и малко над 40 градуса. Изключение ще са няколко дни през първата седмица, когато над страната ще премине студен атмосферен фронт с по-динамично време. Ранните прогнози за втората седмица на юли са за опустошителна жега. Термометрите ще скочат до над 40 градуса в обичайно горещите точки на страната.

Четете още

Минчо Празников на 86 г.: В топформа съм, грип не ме лови

Минчо Празников на 86 г.: В топформа съм, грип не ме лови

Минчо Празников шокира: Силите ме напускат!

Минчо Празников шокира: Силите ме напускат!

Вирус тръшна Минчо Празников

Вирус тръшна Минчо Празников

Минчо Празников: Работата ми липсва много
Минчо Празников: Работата ми липсва много

Минчо Празников: Работата ми липсва много

Реклама