Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13403205 www.bgdnes.bg

Фаталните гонки с мигранти през 2022 г.

Бежанците и техните смъртоносни "подвизи"

Скоростни преследвания, премазани шофьори и убити ченгета бележат вълната от нарушители на границата

Нечуваните досега размери на бежанската вълна у нас вдигна накрак ченгетата през 2022 г. Гонките с мигранти на почти свършилата напрегната година бяха белязани със скоростни преследвания, пометени полицейски блокади, патрулки, а в някои от случаите надпреварите и отчаяните опити за бягство на мигрантите костваше здравето на едни и живота на други.

Реклама

Най-последният случай на напрегнато и скоростно полицейско преследване на нарушители на границата е от началото на декември. Екшънът се разиграва на автомагистрала "Тракия". За поредна агресия на мигранти спрямо полицаи съобщиха от Областната дирекция на МВР в София. Инцидентът е станал на автомагистрала "Тракия" сутринта на 12 декември. В този ден ченгетата в столицата получават информация, че трафиканти превозват мигранти в микробус "Мерцедес", който се движи по АМ "Тракия".

Органите на реда веднага сформират екипи, включват и жандармерията в спецакцията по залавянето на незаконно пребиваващите чужденци. Полицаите забелязват дадения бус и тръгва след него с включени буркани, сигнализират на джигита да спре. Това не се случва, шофьорът дава мръсна газ и започва напрегната гонка. По време на преследването, след няколко километра, бусът "Мерцедес" катастрофира на отбивката за тунел "Траянови врата", като излиза извън пътното платно.

Полицейските служители реагират светкавично, за да установят кои са пътуващите в буса и евентуално дали има пострадали при пътния инцидент.

Действията на служителите на МВР са посрещнати с изключителна агресия. Мигрантите започват да хвърлят камъни по униформените. В отговор ченгетата пускат на бежанците по няколко стоп патрона и това успокоява напрежението. При размириците един от мигрантите се озовава с повърхностна рана в областта на хълбока, без опасност за живота. Оказана му е медицинска помощ. Двама от бежанците и шофьорът са задържани в килия. Само седмица по-рано излязоха кадри, разпространени от МВР, които показват ранен от мигранти полицай на границата с Турция. Случаят тогава е подобен. Голяма група чужденци от турска територия замеря граничните полицаи с камъни и горящи предмети, впоследствие са арестувани, а раненият полицай е в болница.

Докато се разиграва случаят на границата, в Бургас жена и дете стават жертви на поредната гонка между органите на реда и мигранти.

Тогава 30-годишна жена и 10-годишно дете пострадаха при катастрофа, предизвикана от полицейска гонка с мигранти. Инцидентът се разиграва по тъмна доба на пътя Елхово - Бургас.

Реклама

По информация на Би Ти Ви бус, превозващ 18 нелегални мигранти, е забелязан от служители на гранична полиция. Започва гонка, при която автомобилът се преобръща в канавка край Болярово.

Мигрантите са задържани, а шофьорът на джипа е установен като грузински гражданин. В него са се намирали жена и 10-годишно дете, които са приети с мозъчно сътресение в отделението по хирургия в ямболската болница без опасност за живота. Детето е гражданин на Сирия, а пострадалата жена е иранка, бременна в четвъртия или петия месец.

Като погледнем няколко месеца назад, на 22 ноември, се разигра най-дългата полицейска гонка у нас за тази година. Преследването бе цели 50-километра и финишира с тежко ранен полицай. Екшънът се разиграва на Околовръстното шосе, в близост до Казичене и магистрала "Тракия".

В този случай мигрантите отново бягат с микробус. Започва поредното преследване. Докато ченгетата го гонят, полицейски микробус причаква бегълците и чака сигнал да се включи в напрегната гонка. Малко преди да получи разрешение, от тунел на магистрала "Тракия" изскача трафикантът с бясна скорост и помита колата с униформените. Това съобщи след инцидента комисар Калоян Милтенов.

"Блъснатият полицейски бус не е препречвал пътя, а е бил на безопасно място на острова край пътното платно", допълват разследващи. При тежкия сблъсък един полицаи е тежко ранен и е с опасност за живота в Окръжна болница, а впоследствие почива.

Най-тежката гонка досега е от месец август и коства живота на двама полицаи. Автобусът с 48 нелегални сирийски мигранти отказва да спре и буквално премазва патрулната кола в Бургас в ранното утро на 24 август. Най-зловещото е, че според първите данни рейсът умишлено се е забил в полицейската кола. Става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт, който коства живота на двама униформени. Тук не може да се говори за непредпазливо деяние, твърдят от прокуратурата.

Автобусът лети от Созопол, а помляната патрулка идвала за подкрепление на колегите си. Преди да се вреже в нея, автобусът помита два павилиона в пешеходната част на кръговото кръстовище. По чудо няма други жертви заради ранния час на катастрофата. След бруталния сблъсък загиват Йордан Илиев и старши полицай Атанас Галев.

На 21 август бус с 29 мигранти катастрофира край Годеч, а шофьорът загина на място. При опит за завой надясно се врязва в дърво, след което се самозапалва.

Пътниците успяват да избягат навреме преди експлозията. Малко по-късно екипи на полицията ги намират в близост до мястото на инцидента, а пострадалите се представили за афганистанци.

Двама други мигранти загиват в катастрофа с военен бус край Резово на 5 април. Той бил пълен с мигранти, превозвани към гранично-полицейския участък в Малко Търново.

Реклама
Реклама
Реклама