Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13624588 www.bgdnes.bg

Дора Шопова, секретар на читалището в Каравелово: Умираме от страх от нов потоп

Жителите на наводнените села бранят имуществото си

"Умираме от страх да не се наводним отново! Тъкмо почти закрепихме положението и има опасност ужасът да се повтори. Все още няма наводнения, но съм опаковала новите врати в читалището. Сложила съм дъски и чували с пясък, за да не проникне водата."

Това сподели пред "България Днес" с мъка на сърцето Дора Шопова - секретар на читалище "Пробуда" в бедстващото карловско село Каравелово. По-рано бе обявено бедствено положение за селата Богдан и Каравелово от кмета на общината. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките и наносите, които водата носи, се е повишило.

Реклама

"Бедственото положение е обявено превантивно и ще продължи 7 дни, но ако има нужда, ще бъде удължено", съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов. От вчера влезе техника в речните корита в двете села и ще продължи разчистването. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина между 8-9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено", каза Кабаиванов.

По негови думи временният мост се посипва всяка сутрин и вечер със сол. Другата седмица се очаква да бъде възстановено осветлението по пострадалите девет улици в селото.

"Все още няма наводнения в Каравелово. Досега е овладяно положението, дори има багери и камиони. Аз много се притеснявам да не се повтори пагубното наводнение. В читалището съм по цяла нощ. Ще ми е много мъчно ако пак всичко се наводни, защото стана много красиво. Направих го от нулата без помощ от общината или министерството. Само даренията, моите лични средства и помощ от дъщерите ми. Чакам подът да изсъхне, за да сложа и ламинат", разказа Шопова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама