Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14513968 www.bgdnes.bg

Бум на кърлежи у нас, сеят зараза

Избягвайте влажни и сенчести места в гората, оглеждайте слабини и подмишници 

"Кърлежите се активизираха! Съветвам хората да внимават и да се проверяват, защото тези насекоми са много опасни и сеят зараза."
Това заяви пред "България Днес" д-р Виолета Петрова по повод затоплянето на времето, което изгони зимните вируси и COVID, но за сметка на това събуди опасните насекоми.

Реклама


"Кърлежите най-често разпространяват лаймска болест, а това заболяване преминава през няколко клинични стадия и засяга различни органи и системи. Всички джипита вече сме в готовност, защото има заразени пациенти", споделя Петрова.
По нейни думи, ако човек намери кърлеж по себе си, това не означава, че е заразен на 100%. Затова е много важно първо да посети лекар, който да се заеме с премахването на кръвосмучещото насекомо, след което да прегледа пациента.


"Ако кърлежът е заразен, е най-добре да се започне антибиотично лечение. Хубаво е да се направи изследване и на храносмилателния тракт, за да се види дали той е заразен. При лаймската болест няма температура, може да има лек сърбеж или изтръпване. Трябва да следим дали ще се появи зачервяване на кожата, което най-често е с овална форма и достига до 3 см, като обикновено в центъра е по-светло", споделя джипито.


Д-р Петрова съветва, ако сте на разходка в гората, да избягвате влажни, сенчести места с гъста трева, тъй като там кърлежите са най-често срещани. Заплашени са и домашните ни любимци, така че трябва да преглеждаме тялото им след всяко излизане навън.
"Кърлежите най-често се впиват по слабините и подмишниците. Там, където кожата е най-мека. Най-лесната и ефективна мярка срещу ухапване е да носим дълги панталони, тъй като кърлежите атакуват основно от долните ни крайници", заключи пред вестника Петрова.

Четете още

Кърлежите огладняха в жегата
Кърлежите огладняха в жегата

Кърлежите огладняха в жегата

Кърлежи килъри избиват сърнички

Кърлежи килъри избиват сърнички

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама