Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14547302 www.bgdnes.bg

Къро убит като Бай Миле

Митични босове гинат от куршуми

И двамата са ликвидирани от маскирани като полицаи килъри, които очистват всички наоколо

С куршум приключва животът на най-известните представители на ъндърграунда у нас! Иво Карамански, Васил и Георги Илиеви, Илия Павлов, Филип Найденов-Фатик, Евгени Стефанов-Женята, Константин Димитров-Самоковеца, Поли Пантев, Милчо Бонев - Бай Миле, Иван Тодоров-Доктора, Антон Милтенов-Клюна, Румен Маринов-Нарциса - всички митични босове са разстреляни.

Реклама

Същата съдба сполетя в четвъртък сутринта висаджията Красимир Каменов-Къро в далечен ЮАР. В къщата му в предградие на Кейптаун наемници го правят на решето заедно с жена му, детегледачката и охраната. Разследващите тепърва ще нищят мотивите и ще търсят подбудителите и изпълнителите на безскрупулната мокра поръчка.

Заради рисковете, които са предприемали, бизнесите, които са превземали, и опасностите, с които са се занимавали, едва ли някой от тези босове е очаквал да доживее до старини, коментират криминалисти. Те не успяват да разкрият килърите на големите босове. Уличени като убийци на Бай Миле застанаха пред Темида, но доказателства за вината им не бяха открити.

Предполага се, че повечето от "едрите риби" са паднали жертва на войната между групировките СИК и ВИС.

Кръстникът на българската мафия Иво Карамански е покосен в разгара на студентски купон в столичния кв. Симеоново на 20 декември 1998 г. Застрелва го приятеля му Стефан Въжарски, който отива пиян на партито, а по някое време започва да се държи странно. След като взима пистолет "Валтер" от автомобила си, се връща, доближава пищова до главата на Карамански и го убива на място. Разследващите смятат, че убийството не е поръчково, но се появяват версии, че зад него може да стои гравитиращият около висаджиите бандит Злати Златев-Златистия.

Основателят и президент на застрахователната империя ВИС Васил Илиев е убит на 30-годишна възраст на 25 април 1995 г. в мерцедеса си на път за ресторант "Мираж". При засадата и последвалия дъжд от куршуми е улучен в главата. Премахването му става в момент, когато неговата бизнес империя изглежда непоклатима и мнозина я наричат "държава в държавата". В убийството на Императора са замесени политически интереси и могъщи икономически лобита, смятат запознати. Който и да стои зад покушението, той никога няма да се изправи пред закона, защото давността за това изтече през 2015 г.

Реклама

По-малкият брат на Васил - Георги Илиев, е разстрелян с куршум в сърцето на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг. Главния е покосен със снайпер, докато говори по мобилния си телефон в "Буда Бар" в собствения си увеселителен комплекс "Мултиплейс". Откаран е от охраната си в поликлиниката на Слънчев бряг, където само констатират смъртта му. Като физически ликвидатор се сочи Васил Арарски, по прякор Райко Кръвта. Той е назован от свидетел по делото "Килърите 3". Мотивът на килъра бил да запази живота си, защото смятал, че ще бъде поръчан. Със или без доказателства няма как да отговаря пред закона, защото е убит малко по-късно.

Илия Павлов, президент на "MG холдинг", бе убит пред офиса си на 7 март 2003 г. Атентаторът е причакал крупния бизнесмен, залегнал в храстите на столичния бул. "Г.М. Димитров". Стрелял е веднъж и е улучил 42-годишния член на клуб "Възраждане" в сърцето. Павлов издъхва в 20,05 ч. в "Пирогов". Още същата вечер таксиметров шофьор съобщава, че вероятно е возил убиеца. Версиите за покушението са свързани с бизнеса на Павлов, с изграждането на "Бургас-Александруполис", вноса на газ и др.

Осиновеният брат на Илия Павлов - Филип Найденов-Фатик, също е покосен от куршум. Това става на 19 август 2003 г., докато пътува по столичния булевард "България". Докато баровския му "Мерцедес S600" спира на светофара с бул. "Гоце Делчев", до колата спира "Фолксваген Поло" с двама маскирани мъже. За секунди те изскачат от автомобила и с автомати "Калашников" откриват огън. Смята се, че дръзкият атентат е свързан с прякора на Фатик - царя на контрабандата, наричан е и наркобарон. ДНК следи от мерцедеса отвеждат криминалистите до групата на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, но до обвинения не се стига.

Йосиф Йосифов-Йоско, но Сливенския, е подозиран за смъртта на друг от видните босове - Константин Димитров-Самоковеца. Наркобосът е пресрещнат от куршуми на 22 май 2014 г. на площад "Дам" в Амстердам, където е в компанията на манекенката Цеци Красимирова. Самоковеца е застрелян на място в главата, а рикоширал куршум се забива в лицето на Цеци.

Убиецът е задържан почти моментално благодарение на таен холандски агент, който следи Косьо. Той вижда къде стрелецът изхвърля якето и пистолета си и влиза в ресторант. Там го и задържа - това е холандският наемен убиец Ервин Векер. Той излежава 15 г. затвор и вече е на свобода. Векер твърди, че българин е стрелял по Самоковеца, но улики за това няма.

Като от филм за сицилианската мафия изглежда едно от най-масовите убийства у нас - това на основателя на СИК Милчо Бонев - Бай Миле. На 30 юли 2004 г. при пукотевица в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1 в София загиват той и още 5 души, негови гардове. Килърите са маскирани и носят бронежилетки с надпис "Полиция". Те влизат в заведението с викове "Легни на пода, полиция!". Мъжете вътре се подчиняват и са разстреляни, без да окажат съпротива.

Дни по-късно е открита изоставената кола на нападателите. В нея е открита бутилка с отпечатъци на Анатоли Мънков-Плъха. Освен него са задържани Стилиян Георгиев-Мишока, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. След години обикаляне по съдебните зали те са оправдани поради липса на доказателства и един след друг започват да съдят прокуратурата за незаконно обвинение.

За Бай Миле се говори, че е основен доставчик на дрога в Сърбия и снабдява с хероин Земунския клан. Един от основните му бизнеси е хотелиерство в Боровец, работил е със Самоковеца. Приживе състоянието му се оценява на 10 милиона долара. В четвъртък Къро е убит по същата схема - от мними полицаи, като избити са всички в къщата.

Залавяне на пратка кокаин за 31 млн. лв. предшества ликвидирането на Антон Милтенов-Клюна. Покрай откриването на наркотика на пристанище Варна в края на юни 2005 г. босът започва да се изнервя и да става мнителен и притеснителен, забелязват негови приближени. Месец по-късно той има среща с важна клечка в центъра на София. Сяда на сладкарница на ъгъла на столичните "Солунска" и "Ангел Кънчев". Допуска грешката да се появи на централното място без охрана, като разчита, че е оживено. Към 21,30 ч. двама пияни приближават по улицата, придържайки се един друг. Когато стигат на няколко метра от масата, рязко "изтрезняват", вадят пистолети и започват да стрелят. Клюна опитва да стане от масата и да избяга, но в гърба му започват да се забиват куршуми - седем, и един в главата. Всичко свършва за секунди и двамата "пияни" хукват да бягат.

След "ловния сезон" в подземния свят, който изглежда позатихнал с години, преразпределението не приключва, категорични са наблюдатели. Днес оцелелите мутренски босове, които вече се броят на пръстите на едната ръка, са преминали изцяло в сферата на едрия бизнес - перат пари чрез строителство и хотели, държат концесии.

Четете още

Силиконовата миска Гергана Кочанова май е РАЗСТРЕЛЯНАТА ЖЕНА на Къро

Силиконовата миска Гергана Кочанова май е РАЗСТРЕЛЯНАТА ЖЕНА на Къро

Нищят КОЙ затвори устата на Къро

Нищят КОЙ затвори устата на Къро

Кой е убитият Къро - един от последните митични босове

Кой е убитият Къро - един от последните митични босове

ИЗВЪНРЕДНО! Убиха Къро и жена му в Южна Африка, жертвите на атентата са общо 4

ИЗВЪНРЕДНО! Убиха Къро и жена му в Южна Африка, жертвите на атентата са общо 4

Реклама
Реклама
Реклама