Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14756093 www.bgdnes.bg

Певицата Богдана Карадочева: Не ме интересува кой ще е главен прокурор!

Наследникът на Гешев да е почтен, иска Ерол, Екстра Нина иска да е пример за всички, а майката на Папи Ханс настоява да не е обвързан с политици

    Да бъдеш или да не бъдеш главен прокурор в България. И да го има ли изобщо? Това е въпросът днес у нас. Риторичният Шекспиров рефрен ежедневно витае сред българите.

Реклама

Защо нямаме кой, какъв да бъде, кога, цена...

Паразитните питанки витаят из обществото ни като поквара. Затова „България Днес“ попита известни българи какъв трябва да бъде главният прокурор на Републиката.

Нямам никакво време да се занимавам с глупостите, които се случват у нас“, каза за „България Днес“ легендата на българската музика у нас, певицата Богдана Карадочева. На изпълнителката на „Остаряваме бавно“ и отявлен привърженик на демокрацията и синята идея от „онези години“ ѝ предстоят поредица от изяви през това лято, в момента подготвя концерт в Пловдив и това са единствените ѝ цели.

Долу-горе същото ни сподели и колегата ѝ Орлин Павлов, който отсече, че не се интересува от политика: „Просто имам по-важни неща да мисля в момента от това да се занимавам с избора на главен прокурор“.

Актрисата и певица Милица Гладнишка пък с нотка гняв изрази огромното си разочарование относно нашите ръководители. „Въобще не ми се говори за това! Защото всички страни, както партийни, така и в правната система, се изложиха. Това е все едно, представете си, аз да пея на концерт постоянно фалшиво, да ви искам пари за него и да ви убеждавам, че така е редно“, изсипа кофичката с ярост актрисата. „Нивото, на което играят българските политици, е много ниско“, убедена е участвалата и журирала в „Като две капки вода“ артистка.

Реклама

Прокурорът е този, дето ги пъха в затвора някакви престъпници, нали? Емиии, какъв да е... Сигурно някакъв много як агент“, откровеничи пред екипа ни с типичния си сатиричен изказ музикантът и колега на Милица в „Капките“ Димитър Ковачев - Фънки. И добави:

Начиии, вижте сега, нямам представа. Не съм се и замислял. Но много по-важно ми е Глен Хюз (английски певец, бас китарист и рок музикант, един от вокалите на хардрок групата „Дийп Пърпъл“, б. а.) какво ще удари сега в събота на стадион „Юнак“ - всеки живее в свой свят, знаете“, добави Фънкаря, според когото компетентността му по темата не е достатъчна.

Певицата Екстра Нина също май не е оптимистично настроена относно случващото се в родината ни. „Аз не разбирам кой знае колко от политика, но като нормален гражданин на Република България бих казала, че главният прокурор трябва да бъде пример за всички и никога да не е давал повод да се съмняват в този пример“, каза тя и допълни, че прокурорът трябва да бъде безкомпромисен, да не се влияе от чуждо мнение и да е неподкупен.

В политиката според фолкпевицата от Враца винаги се упражнява някакъв натиск отвън и онзи, който е поставен на такъв отговорен пост, трябва да е силен и да не се влияе от теченията около него. „Това е много трудно за такъв човек и той трябва да е наистина много силна личност. Да не се поддава на изкушения и заплахи. Това е една много отговорна длъжност и не всеки може да бъде на нея. Не познавам новия главен прокурор, но му желая да не се поддава на „обработка“, допълни Нина.

Да има задължително минимум юридическо образование главният прокурор в държавата ни смята фронтменът на ска бандата „Уикеда“ Ерол Ибрахимов. „И да е почтен! Това е най-важното, но явно и най-трудното. По мои наблюдения в последните 20-30 г. в България винаги има някакъв проблем с прокурорите. А той е най-главната брънка в правовата ни държава и първото „неизвестно“ от уравнението „Как да оправим България“!

Ерол е на мнение, че отделните управляващи ни институции трябва да работят заедно, да не са си конкуренция, но помежду им да има градивна критика, която да ги подтиква да вървят напред. „Защо цялото ни общество има толкова негативно отношение към институцията „Главен прокурор“? Докато показваме недоверие и неуважение, нищо добро не ни очаква. Без тази институция се превръщаме в джунгла! Не мога да повярвам, че 30 години продължаваме да говорим за един и същи проблем!“, диви се музикантът.

Според майката на певеца и поет Папи Ханс, писателката, поетеса и преводач Кристин Димитрова, идеалният главен прокурор не трябва да е обвързан с никоя партия. „Доказано необвързан! Добре е и да не е генерал, ако можем да се стърпим. Защото в нашата политика сигурно има повече генерали, отколкото в действащата ни армия. Нищо лошо не искам да кажа - просто отбелязвам, че пагонът е знак за лоялност от едно друго, воинско естество“, каза пред „България Днес“ Кристин, която лично е преброила поне четирима военни в горните етажи на властта.

Човекът на върха на съдебната власт - бил той мъж, жена, нещо средно между тях, марсианец или изкуствен интелект - трябва да се отчита единствено пред върховенството на закона. Държавата. Народа. Справедливостта. Размечтах се...“, категорична е Димитрова.

Четете още

Богдана Карадочева: Дали съм простила, че убиха баща ми? Не знам, но не забравих

Богдана Карадочева: Дали съм простила, че убиха баща ми? Не знам, но не забравих

Богдана посечена за 500 бона

Богдана посечена за 500 бона

Реклама
Реклама
Реклама