Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14933212 www.bgdnes.bg

Наши наркотрафиканти по стъпките на Пабло Ескобар

Службите ни крият какво става с разследването за изхвърлените 101 кг скънк

Наши наркотрафиканти вървят по стъпките на Пабло Ескобар. Те използват неговия "патент" за разпространение на наркотици. Разликата е само, че колумбиецът, който е най-богатият престъпник в историята действа в Америка, а нашенци - в Турция.

Реклама

Това е първият извод от случая в Турция, в който български хеликоптер преминава границата с южната ни съседка, като лети толкова ниско, че да не бъде засечен от радарите. След това мята дрогата и се прибира на наша територия. От другата страна, демек в Турция, чакат готови хора, които в момента на падане товарят всичко в няколко коли и се изнизват. На нашенците обаче не им провървява като на Ескобар - хеликоптерът е засечен, а дрогата е конфискувана.

Именно Пабло Ескобар измисля този метод за разпространение на кокаин, но не с хеликоптери, а с малки самолети. Пилотите на Ескобар също летят ниско, за да не ги засекат радарите. Изхвърлят дрогата, но предимно в морето, откъдето с лодки други трафиканти я прибират.

За екшъна като на филм стана ясно не от българските власти, а от турските. У нас службите мълчат какво се случва и нито потвърждават, нито отричат информацията, която вече прелива от медиите при комшиите.

Към момента те разказват, че вчера екипите на въздушното радарно командване на Чанаккале, Турция, забелязват хеликоптер, навлизащ в турското въздушно пространство от България, който лети ниско над село Йенимахале в област Бабаески на Къркларели. Това се случва в късните часове на вечерта. Ситуацията веднага е докладвана на командването на жандармерията на провинция Къркларели и тамошните ченгета сформират незабавно няколко екипа и потеглят към локацията.

Едва пристигнали, забелязват, че хеликоптерът стои на едно място във въздуха и логично преценяват да изчакат малко по-далеч, за да видят какво ще се случи. Изведнъж политат множество сакове към земята. Униформените са притаили дъх, изключили са фаровете на колите, спрели са сирените и чакат. По едно време се появява возило и от него изкачат трима души. Втурват се към черните сакове и започват да ги товарят в колата. Тогава турските ченгета пускат сирените и дават газ. След секунди тримата разбойници са обградени и няма накъде да бягат. Полицията ги арестува и прибира всичките сакове, в които се оказва, че има специален сорт марихуана - скънт. Това е сорт, който има голям процент на THC - съставката, която има психоактивен (психотропен) ефект. Субстанцията е забранена както у нас, така и в Турция, но там наказанията са доста по-сурови, отколкото в България.

Въпреки усилията на полицаите българите с хеликоптера обръщат, дават газ към родна почва и сякаш изчезват.

Реклама

Турските гранични власти веднага информират българските си колеги за случая, но у нас цари пълна тишина по този повод. Екипите изземат дрогата, чиято пазарна стойност е изчислена на 1 295 600 лева.

Почти веднага след екшъна губернаторът на Къркларели Бирол Екичи каза, че международната престъпна мрежа, която е била следена от дълго време, е разбита, но очевидно не е баш така, тъй като, ако бе разбита, нямаше да валят наркотици от небето на тяхна територия.

"Установено е, че хеликоптерът е летял ниско в село Йенимахале в областта. Нашите екипи установиха, че хеликоптерът, който е хвърлил торби в региона, се е върнал обратно към българската страна. След инцидента 101 килограма материал от скънк беше иззет при операцията, започната от екипите на командването на провинциалната жандармерия. Борбата ни срещу наркотиците ще продължи решително. Няма да позволим нашата нация и нашата младеж да бъдат отровени", каза Бирол пред медиите.

"България Днес" се свърза с Министерството на външните работи, но така и не получи никаква информация. Най-малко дали нашите радари са засекли хеликоптера в българското въздушно пространство. Към момента от нито една институция не взимат отношение и не отговарят на въпросите ни.

Случаят с кацналия самолет

Този екшън с хеликоптера и медийното затъмнение доста наподобява случая с мистериозния аероплан, който кацна на родна почва миналата година.

Самолетът се приземи на летище до търговищкото село Буховци. Машината се оказа литовска, модел от 1962 г. и дерегистрирана от 2009 г. Прелитайки над въздушното пространство на 7 страни, на места пилотът е държал изключително ниска височина от около 500 метра, което е характерно за трафикантите, които не искат да бъдат засечени от радарите.

Вътрешният министър обясни тогава, че нарушителят е бил засечен в България, но нашата военна авиация не е била вдигната заради опасност реактивни самолети да преследват такава машина в лоши атмосферни условия.

Към момента все още продължава разследването на случая с мистериозния самолет нарушител. Досега няма официална информация колко души са били на борда и къде са пилотът и пасажерите. Има основания да се смята, че става въпрос за извършени престъпления. По неофициална информация на борда са били двама души.

Четете още

(Снимки) Златко Баретата погреба брат Галев

(Снимки) Златко Баретата погреба брат Галев

Мутресите също ги убиват (ОБЗОР)

Мутресите също ги убиват (ОБЗОР)

Погнат за наркобос спасява 280 бона от "Антимафия"

Погнат за наркобос спасява 280 бона от "Антимафия"

Екслейтенант на Очите яко загази

Екслейтенант на Очите яко загази

Реклама
Реклама
Реклама